Απάντηση Υφυπουργείου Τουρισμού στο ΑΚΕΛ για τον τουρισμό

 

Η παρούσα κυβέρνηση, από την ημέρα ανάληψης της εξουσίας το 2013 imagewμέχρι το 2019, έχει πετύχει με τις πολιτικές της συνεχή αύξηση των αφίξεων τουριστών και των εσόδων από τον τουρισμό, αναφέρει το Υφυπουργείο Τουρισμού σε απάντηση σε ανακοίνωση του ΑΚΕΛ για τον τουρισμό.

|Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από το 2012 μέχρι το 2019 οι αφίξεις τουριστών παρουσίασαν αύξηση 61% και τα έσοδα αύξηση 39%, ανερχόμενα σε απολυτούς αριθμούς σε 3.976.777 αφίξεις και 2,68 δίσ. ευρώ, αριθμοί που αποτελούν τις καλύτερες επιδόσεις στην ιστορία του κυπριακού τουρισμού” αναφέρει το Υφυπουργείο.

“Τα πιο πάνω αποτελέσματα φυσικά δεν είναι καθόλου τυχαία. Κατά την περίοδο της παρούσας διακυβέρνησης σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται πλήθος πολιτικών και μέτρων για ενίσχυση του τουριστικού τομέα” προσθέτει.

Ενδεικτικά αναφέρονται:
– ο σχεδιασμός, κατόπιν εκτενούς διαβούλευσης με το σύνολο των πολιτικών κομμάτων και φορέων του τουρισμού, για πρώτη φορά μιας  ολοκληρωμένης Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού για τη χρονική περίοδο μέχρι το έτος 2030. Η υλοποίηση της βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη
– ο σχεδιασμός μιας ολιστικής στρατηγικής για την ανάπτυξη του τουρισμού σε ορεινές και μειονεκτούσες περιοχές με σκοπό τη συνδρομή τους στην ευημερία των τοπικών κοινωνιών
– η εκπόνηση και η υλοποίηση μεγάλου αριθμού σχεδίων κινήτρων, από τα οποία κάποια αποσκοπούν στην ανάπτυξη των  εναλλακτικών μορφών τουρισμού  με σκοπό την αύξηση του τουριστικού ρεύματος και τον περιορισμό της εποχικότητας (ποδηλατικό τουρισμό, συνεδριακό τουρισμό κ.α), κάποια στην αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος (πχ των εστιατόριων, των ξενοδοχείων κ.α) και κάποια στη βελτίωση της ποιότητας του εργατικού δυναμικού που απασχολείται στην τουριστική βιομηχανία.
– η εκπόνηση και η προώθηση ή η ψήφιση από τη βουλή σε νόμους, ξεχωριστών και εξειδικευμένων νομοσχεδίων, τα οποία εστιάζουν στη διευκόλυνση της διαδικασίας αδειοδότησης,  της  λειτουργίας, αλλά και στην αναβάθμιση του προϊόντος του συνόλου των τουριστικών επιχειρήσεων (τουριστικών καταλυμάτων, κέντρων αναψυχής, τουριστικών γραφείων κ.α.)
– η προώθηση της δημιουργίας μεγάλων έργων υποδομής όπως οι μαρίνες, το καζίνο θέρετρο, τα γήπεδα γκολφ κ.α. Παράλληλα προωθείται η στήριξη της δημιουργίας μικρότερης κλίμακας έργων τουριστικής φύσεως σε κοινότητες της Κύπρου με σκοπό την τουριστική τους ανάπτυξη προς όφελος των τοπικών κοινωνιών
– Έχει επιτευχθεί η συνδεσιμότητα της Κύπρου με το σύνολο των χώρων της Ευρώπης, αλλά και πλήθος άλλων χωρών, ακόμη και εν καιρώ πανδημίας. Ενδεικτικά αναφέρονται τα νέα δρομολόγια που ξεκίνησαν το 2020, από Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Σουηδία, Φινλανδία, Νορβηγία, Αυστρία, Ελβετία, Τσεχία, Ιταλία κ.α.

“Η πορεία συνεχούς ανάπτυξης του τουριστικού τομέα διακόπηκε δυστυχώς λόγω της πανδημίας, η οποία έπληξε τον τουρισμό παγκοσμίως, αφού τα μετρά που εφάρμοσαν /εφαρμόζουν οι χώρες διεθνώς για περιορισμό της εστιάζουν στην απαγόρευση των διακινήσεων των ανθρώπων. Πιστεύουμε όμως ακράδαντα ότι με την σταδιακή αναχαίτιση της πανδημίας, ο τουριστικός τομέας θα ξανατεθεί σε ράγες συνεχούς και σταθερής ανάπτυξης. Αυτή την αισιοδοξία και πίστη την αντλούμε από τις πολιτικές και τα μέτρα που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε ακατάπαυστα” καταλήγει το Υφυπουργείο.

 

Τι αναφέρει το ΑΚΕΛ

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη το Σάββατο, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έκανε πολύ λίγα για τον τουρισμό.

Ανέφερε συγκεκριμένα:

“Ο τομέας του Τουρισμού είναι βασικός πυλώνας της κυπριακής οικονομίας, με τεράστια συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας.

Δυστυχώς η κυβέρνηση έχει κάνει πολύ λίγα για να ενισχύσει τον τουρισμό με μέτρα όπως η εποχικότητα, η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, η προσβασιμότητα και ειδικότερα ο αριθμός των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων μετά το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών από την κυβέρνηση, η προσέλκυση τουριστών και από άλλες αγορές και όχι μόνο από Βρετανία – Ρωσία, η επέκταση του πετυχημένου μηχανισμού ηλεκτρονικής προέγκρισης βίζας, ο περιορισμός του συστήματος all inclusive κ.α.
Επιπλέον αδράνησε εντελώς και στο θέμα της πάταξης της αισχροκέρδειας και της παρανομίας αλλά και της μείωσης των πολύ ψηλών τελών στα αεροδρόμια, τα ψηλά λιμενικά τέλη και την  κατακόρυφη αύξηση του τέλους ανά επιβάτη κρουαζιεροπλοίου στο Νέο Λιμάνι Λεμεσού, μετά την ιδιωτικοποίηση του.
Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι δεν έγινε τίποτε και σε ότι αφορά τη δημιουργία νέων σχεδίων κατάρτισης προσωπικού για τις ανάγκες της τουριστικής μας βιομηχανίας αλλά και την ενίσχυση των υφιστάμενων σχεδίων και κλάδων καθώς και για τον εκσυγχρονισμό των τουριστικών νομοθεσιών.
Ελάχιστα έγιναν και σε ότι αφορά τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που εστιάζονται στην αλλαγή της στάσης των ανθρώπων απέναντι στο φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον. Για παράδειγμα, σε ότι αφορά τον αγροτουρισμό, οι αρχές αδιαφορούν για την προώθηση του, ενώ η κυβέρνηση δεν έχει δώσει ουσιαστικά κίνητρα για ανάπτυξη του. Αναλόγως και για τον Ιατρικό τουρισμό, ο οποίος χάνεται ως προοπτική εξαιτίας της δεινής θέσης στην οποία έχουν θέσει οι κυβερνώντες τα δημόσια νοσηλευτήρια.
Από την πρώτη στιγμή που προέκυψε η κρίση στη τουριστική βιομηχανία λόγω της πανδημίας, ως κόμμα προσπαθήσαμε να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση της.

Γι’ αυτό και στις 19/5/2020, δώσαμε στη δημοσιότητα, τη δέσμη εισηγήσεων μας για την αντιμετώπιση της κατάστασης, που βασιζόταν σε σοβαρή και ολοκληρωμένη μελέτη όλων των δεδομένων. Αυτή στάληκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον αρμόδιο Υφυπουργό Τουρισμού.

Η πρόταση μας, βασιζόταν στην προώθηση της Κύπρου, ως ασφαλούς προορισμού αναφορικά με την αντιμετώπιση του covid 19, με την  προστασία της υγείας των πολιτών από τη μεταφορά του ιού στη χώρα, από τουρίστες που θα έρχονταν μέσω αεροδρομίων, λιμανιών και μαρίνων και στην προώθηση του εγχώριου τουρισμού, με την παροχή κινήτρων κυρίως για τον κοινωνικό τουρισμό.

Η τραγική κατάσταση της τουριστικής μας βιομηχανίας σήμερα, αποδεικνύει ότι η διαχείριση της κρίσης από μέρους της κυβέρνησης, ήταν αποτυχημένη. Ενώ με τις θυσίες του λαού μας, καταφέραμε να μηδενίσουμε τα κρούσματα, είχαμε τον περασμένο Ιούλιο, έξαρση της επιδημίας, από φορείς του ιού τουρίστες και Κύπριους που επέστρεφαν από τις διακοπές τους, λόγω των ανεπαρκών ελέγχων στα αεροδρόμια μας αλλά  και στις μαρίνες.
Παράλληλα, δεν δόθηκαν ικανοποιητικά κίνητρα για την προώθηση του εγχώριου τουρισμού, τη στιγμή που ενώ οι Κύπριοι ήθελαν το περασμένο καλοκαίρι να κάνουν διακοπές στη χώρα τους και παρόλες τις εκκλήσεις μας προς τους ξενοδόχους που άνοιξαν τα ξενοδοχεία τους, να μειώσουν τις τιμές τους λόγω της κρίσης, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, οι τιμές δεν μειώθηκαν καθόλου.
Έχοντας μπροστά μας την επόμενη τουριστική περίοδο, εισηγούμαστε ξανά συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία καλούμε την Κυβέρνηση να μελετήσει σοβαρά και να τα προωθήσει.

  • Επαναλαμβάνουμε την εισήγηση μας για εκπόνηση σχεδιασμού εμβολιασμού και των εργαζομένων στο ξενοδοχειακό και ευρύτερο τουριστικό τομέα μέχρι το Μάϊο, κάτι το οποίο θα πρέπει ως Κύπρος να το χρησιμοποιήσουμε για τη προσέλκυση τουριστών. Βεβαίως δεν είμαστε αισιόδοξοι ότι θα το καταφέρουμε, βλέποντας τους ρυθμούς με τους οποίους προχωρεί η κυβέρνηση με τους εμβολιασμούς.

 

  • Εισηγούμαστε την εκπόνηση έκτακτου σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης με κύριους άξονες του Σχεδίου την Ασφάλεια και την Υγεία. Η χώρα μας πρέπει να ετοιμαστεί για να ικανοποιήσει τις νέες, υψηλές απαιτήσεις για τις συνθήκες υγιεινής μέσω της ενίσχυσης των δημόσιων υποδομών υγείας για πολίτες και επισκέπτες, την εκπόνηση ολιστικής υγειονομικής και λειτουργικής προσέγγισης με θέσπιση κανόνων/προτύπων όχι μόνο για τουριστικούς χώρους αλλά και υπηρεσίες που σχετίζονται με τον τουρισμό (αεροδρόμια, συγκοινωνίες, μουσεία, εμπορικά κέντρα, αθλητικοί χώροι, υπηρεσίες Δήμων/Δημοσίου, κοινοί χώροι που συνωστίζεται κόσμος).

– Είναι ανάγκη να προωθηθεί άμεσα η Κύπρος ως «Ασφαλής Υγειονομικά Προορισμός» με μια επιθετική διαφημιστική εκστρατεία, η οποία θα εστιάζει, στο θέμα της υγείας και ασφάλειας των επισκεπτών στον τόπο μας προβάλλοντας τον ως ασφαλή υγειονομικά προορισμό σε μεγάλα ενημερωτικά δίκτυα του εξωτερικού.  Η εκστρατεία αυτή θα πρέπει να επεκταθεί και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με στόχο να προσελκύονται και τουρίστες που επιλέγουν μόνοι τους προορισμό, ώστε σταδιακά να επέλθει όσο το δυνατό απεξάρτηση από τους οργανωτές ταξιδιών αλλά και από τις 2-3 χώρες προέλευσης από τις οποίες σήμερα εξαρτώνται οι αφίξεις.
– Πολιτική Αντιμετώπισης της Εποχικότητας: Ειδικότερα φέτος λόγω της πανδημίας είναι επιτακτική η ανάγκη για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Σε αυτή τη συγκυρία χρειάζεται επικέντρωση και επένδυση σε συγκεκριμένες  δράσεις και τομείς όπως κίνητρα για ανάπτυξη του εξειδικευμένου και του εναλλακτικού τουρισμού και κίνητρα για ανάπτυξη του τουρισμού υπαίθρου. Με εκπόνηση τολμηρών προγραμμάτων που θα έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στην τόνωση της τουριστικής και επαγγελματικής ζωής στην ύπαιθρο. Είναι απαραίτητη η κρατική στήριξη για την προώθηση αυτών των σχεδίων.
Για να ολοκληρωθεί η δέσμη πολιτικών και δράσεων που χρειάζεται να εφαρμοστεί  αυτό το διάστημα ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για προσέλκυση τουριστών μετά τη καλοκαιρινή περίοδο, πρέπει αυτές να συνοδευτούν από ορισμένες παράλληλες δράσεις όπως η απλοποίηση-επιτάχυνση διαδικασίας έκδοση βίζας για επισκέπτες τρίτων χωρών και η δημιουργία Μόνιμου Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων για τον Τουρισμό.
Σε ότι αφορά την ενίσχυση του εγχώριου τουρισμού, χρειάζεται να γίνει σωστός και έγκαιρος σχεδιασμός και να δοθούν γενναιόδωρα και στοχευμένα κίνητρα από το κράτος.
Καταρχάς απαραίτητη προϋπόθεση είναι η  ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών και η μείωση  στις τιμές των πακέτων διαμονής και παρεχόμενων υπηρεσιών για να είναι προσβάσιμα στην πλειοψηφία του κόσμου.
Προς αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται να δοθούν κίνητρα και για τον κοινωνικό τουρισμό. Ο κοινωνικός τουρισμός έχει πολλά να προσφέρει και ήταν πάντα στις εισηγήσεις μας. Επαναφέρουμε και φέτος την εισήγηση μας γιατί πιστεύουμε ότι αν εφαρμοστεί σωστά θα αποδώσει.
Τελευταίο αλλά όχι έσχατο, είναι για εμάς αυτονόητο ότι όσον αφορά διάφορες κρατικές επιχορηγήσεις ή κίνητρα που θα δοθούν άμεσα ή έμμεσα, επιβάλλεται να θεσπιστεί γενικός κανόνας ότι η στήριξη των επιχειρήσεων τουριστικού τομέα μέσω των κρατικών κινήτρων/επιχορηγήσεων θα συνδυαστεί απαραίτητα με το κριτήριο μη απολύσεων προσωπικού αλλά και εφαρμογής της Συλλογικής Σύμβασης στο κλάδο.
Τέλος σημειώνουμε παράλληλα τον προβληματισμό μας για το μέλλον των εργαζομένων στον τομέα, τονίζοντας ότι δεν θα επιτρέψουμε να πληρώσουν αυτοί την κρίση.”