Πρόταση Υπουργών Υγείας-Παιδείας στο Υπουργικό για επαναλειτουργία Γυμνασίων στις 2/4

 

Οι Υπουργοί Υγείας και Παιδείας, κατόπιν συνεννόησης με τη Συμβουλευτική imagewΕπιστημονική Επιτροπή για τον κορωνοϊό, και αφού αξιολόγησαν τα πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα, προτίθενται να υποβάλουν εισήγηση προς το Υπουργικό Συμβούλιο, για επαναλειτουργία των Γυμνασίων με φυσική παρουσία των μαθητών στις 2 Απριλίου.

Σε ανακοίνωση από το Υπουργείο Υγείας αναφέρεται ότι εν αναμονή της έγκρισης της πρότασης από το Υπουργικό Συμβούλιο στη συνεδρία του στις 31 Μαρτίου, οι γονείς/νόμιμοι κηδεμόνες μαθητών Γυμνασίου οφείλουν να μεριμνήσουν, ώστε τα παιδιά να υποβληθούν σε rapid test αντιγόνου είτε δωρεάν στα σημεία δειγματοληψίας που λειτουργούν σε όλες της Επαρχίες ή σε εγκεκριμένο ιδιωτικό κλινικό εργαστήρι, με ίδια έξοδα.

Στο πλαίσιο της εισήγησης, τα σημεία δειγματοληψίας παγκύπρια θα είναι ενισχυμένα τις επόμενες μέρες και θα δίνεται προτεραιότητα στους μαθητές, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται και οι μαθητές. Παράλληλα, προς διευκόλυνση των μαθητών, θα τοποθετηθούν μονάδες δειγματοληψίας και σε απομακρυσμένες περιοχές.

Υπενθυμίζεται ότι και το εκπαιδευτικό και άλλο προσωπικό των Γυμνασίων θα πρέπει να υποβληθεί σε εξέταση πριν την επιστροφή τους στα σχολεία. Η δειγματοληψία για τα ανήλικα άτομα θα γίνεται ρινικά.

Σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα, 5 Απριλίου το πρόγραμμα ελέγχου με κινητές μονάδες δειγματοληψίας θα επεκταθεί και στα Γυμνάσια για την εξέταση των μαθητών και του προσωπικού.

Χαλαρώσεις ήπιας μορφής

Εξάλλου, κατάλογο που περιλαμβάνει χαλαρώσεις ήπιας μορφής, οι οποίες αφορούν κυρίως ψυχαγωγικές και αθλητικές δραστηριότητες, έδωσε στην Κυβέρνηση η Επιδημιολογική Ομάδα, ενώ η πλειοψηφία των επιστημόνων,  , τάσσεται υπέρ της επιστροφής των μαθητών των Γυμνασίων στα σχολεία.όπως δήλωσε  στο ΚΥΠΕ ο Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης,  η σύσκεψη της Επιδημιολογικής Ομάδας αποφάσισε κατά πλειοψηφία όπως οι μαθητές των Γυμνασίων επανέλθουν το συντομότερο δυνατό στα σχολεία τους.

Είναι κάτι, σημείωσε, το οποίο είχαμε εισηγηθεί και προηγουμένως, αλλά δεν εισακουστήκαμε.

«Ήδη ανακοίνωσαν τα ρινικά τεστ, έτσι τα σχολεία θα λειτουργούν υπό ασφαλείς συνθήκες και δεν θα υπάρξουν και αντιδράσεις από γονείς. Ελπίζουμε όλα να κυλήσουν ομαλά», είπε.

Ο Καθηγητής αποκάλυψε ότι δόθηκε από την Επιδημιολογική Ομάδα στην κυβέρνηση μια λίστα με χαλαρώσεις ήπιας μορφής κυρίως που αφορούν σε ψυχαγωγικές ή αθλητικές δραστηριότητες, σημειώνοντας ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα έχει τον τελικό λόγο πού θα δοθούν οι χαλαρώσεις.

Ερωτηθείς, είπε ότι μέσα Απριλίου θα υπάρξουν περαιτέρω χαλαρώσεις.

Τόνισε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις χαλαρώσεις δεδομένου ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού βρίσκεται στην Κύπρο. «Αν ξανοιχτούμε απότομα και ευρέως ίσως τα τουμπάρουμε και πρέπει να είμαστε προσεχτικοί», είπε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε ότι σε κάποιους χώρους, όπως τα γυμναστήρια, υπάρχει η δυνατότητα να δεχτούν λίγα άτομα περισσότερα από ό,τι δέχονται αυτή την στιγμή.

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει τρίτο sms για τις διακινήσεις, ο Δρ Καραγιάννης σημείωσε πως «αν εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, δεν έχουμε αντίρρηση».

Ο Καθηγητής είπε ότι αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι σταθερή, αλλά ο ρυθμός των κρουσμάτων είναι σε υψηλό επίπεδο. «Ναι μεν βαίνουμε προς τα κάτω, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος, αν δεν είμαστε προσεκτικοί να αρχίσουν να ανεβαίνουν και πάλι τα κρούσματα», πρόσθεσε