Μπάχαλο με τα τραγούδια της Eurovision 2021

Πολιτικές σκοπιμότητες με αποκλεισμούς σημειώνονται με τραγούδια που πρόκειται να εκπροσωπηθούν στην Eurovision 2021.Ο διαγωνισμός περνά από χίλια κύματα  καθώς φέτος πραγματοποιείται εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκύψει στη Βόρεια Μακεδονία, με φόντο τη συμμετοχή της στη Eurovision 2021, αφού ο τραγουδιστής Βασίλ Γκαρβανλίεφ που επελέγη, έλκει καταγωγή και από τη Βουλγαρία και πλέον, όπως έγινε γνωστό την Τρίτη (16/03), έχει συσταθεί εσωτερική επιτροπή και δεν αποκλείεται ακόμα και η αποχώρηση της χώρας από τον φετινό διαγωνισμό.

 Μετά την Αρμενία, ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο αποχώρησης και της Βόρειας Μακεδονίας καθώς έχουν προκύψει αντιδράσεις για τον καλλιτέχνη Βασίλ Γκαρβανλίεφ, ο οποίος επελέγη για την εκπροσώπησή της, αλλά έλκει καταγωγή και από τη Βουλγαρία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης της χώρας στο Twitter την Τρίτη (16/03), έχει συσταθεί επιτροπή που θα εξετάσει αν το επιλεγόμενο τραγούδι αλλά και ο καλλιτέχνης πληρούν τις προδιαγραφές μιας και έχει προκληθεί θύελλα αντιδράσεων στη Βόρεια Μακεδονία.

Χαρακτηριστικά, στη διαδικτυακή ανάρτηση που υπογράφεται από την επικεφαλής της αποστολής της Βόρειας Μακεδονίας στη Eurovision, Μέρι Πόποβα, αναφέρεται:

«Η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Βόρειας Μακεδονίας (MRT) έχει συστήσει εσωτερική επιτροπή για να επεξεργαστεί και για να αναλύσει όλες τις πτυχές των δημόσιων αντιδράσεων σχετικά με τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας θα λάβει υπόψη τις υποχρεώσεις της συμμετέχουσας χώρας, αλλά και του ενεργού μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημόσιων Ραδιοτηλεοράσεων (EBU), όπου το MRT είναι καίριας σημασίας τμήμα της ένωσης δημόσιων ραδιοτηλεοράσεων. Το κοινό θα ενημερωθεί για την οριστική απόφαση του MRT».

Ειδικότερα, όλα άρχισαν με την προβολή του βίντεο κλιπ για το τραγούδι «Here I Stand» στο οποίο απεικονίζεται ένα τρίπτυχο πινάκων σε λευκό, πράσινο και κόκκινο χρώμα, τοποθετημένο με τέτοιο τρόπο που θύμιζε έντονα τη βουλγαρική σημαία και επισημαίνεται ότι τα Σκόπια και η Σόφια έχουν έντονες ιστορικές διαφορές.

​Στη συνέχεια, το επίμαχο πλάνο αφαιρέθηκε από την επίσημη εκδοχή του τραγουδιού που αναρτήθηκε στο κανάλι της Eurovision στο YouTube.

Ωστόσο, έγινε εκστρατεία συλλογής υπογραφών στη Βόρεια Μακεδονία κατά του καλλιτέχνη και γι’ αυτό η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της χώρας προέβη στη σύσταση ειδικής επιτροπής, χωρίς να αποκλείεται ακόμα και το ενδεχόμενο απόσυρσης από τον διαγωνισμό.

Από την πλευρά του, ο Βασίλ Γκαρβανλίεφ σε σχετική δημοσίευσή του στο Instagram υποστήριξε:

«Θέλω να εκμεταλλευτώ αυτή την ευκαιρία για να ευχαριστήσω την Ευρώπη και τον κόσμο για την εκπληκτική απόκριση, τις αντιδράσεις, τα μηνύματα, την αγάπη και την υποστήριξη. Δυστυχώς, αυτό το περασμένο Σαββατοκύριακο τα πράγματα πήραν μια διαφορετική κατεύθυνση στην όμορφη Βόρεια Μακεδονία μου και έπρεπε να αφαιρέσουμε και να ανεβάσουμε ξανά το βίντεο λόγω εσφαλμένης ερμηνείας ενός τρίπτυχου έργου τέχνης στον τοίχο. Είμαι πρεσβευτής μουσικής και στη μουσική δεν υπάρχει θρησκεία, πολιτική, προσανατολισμός, φυλή ή χρώμα. Δεν είχα απολύτως καμία πρόθεση να πληγώσω κανέναν. Ακριβώς το αντίθετο! Είμαι τόσο υπερήφανος γι’ αυτό το έργο που όχι μόνο με ενσαρκώνει, αλλά και τη χώρα μου και τον πολιτισμό μου, τους μουσικούς και τους καλλιτέχνες που εμφανίζονται στην γκαλερί».

Και στη Λευκορωσία

Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε το Σάββατο (13/03) πως η χώρα πιέζεται σε όλα τα μέτωπα, ακόμα και στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2021 για τον οποίο θα υποβληθεί νέο τραγούδι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Προεδρίας της Λευκορωσίας, ο Αλεξάντερ Λουκασένκο ανέφερε στο πλαίσιο αγώνων σκι στο Μινσκ:

«Αρχίζουν να μας πιέζουν σε όλα τα μέτωπα, ακόμα και στη Eurovision, το βλέπω. Ποιοι είναι αυτοί οι τύποι εκεί; Λοιπόν, τους έδωσαν εξουσία. Όπως λένε, καλές δημόσιες σχέσεις. Λοιπόν, αν μη τι άλλο, θα κάνουμε ένα άλλο τραγούδι. Καμία ερώτηση».

Έτσι, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, «όλα πολιτικοποιούνται».

Ο ίδιος πρόσθεσε:

«Αν θέλουμε να είμαστε έθνος, πρέπει να αντέξουμε και όπως είπα νωρίτερα, η ανεξαρτησία και η κυριαρχία είναι πολύ ακριβές. Αυτό είναι το μόνο που επιδεικνύεται στη διεθνή σκηνή, ο ισχυρός. Δεν προσέχουν τον αδύναμο».

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση Δημόσιων Ραδιοτηλεοράσεων (EBU) ζήτησε την Πέμπτη (11/03) την τροποποίηση της λευκορωσικής συμμετοχής στον φετινό διαγωνισμό της Eurovision για πολιτικούς λόγους.

Επισημαίνεται ότι η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Λευκορωσίας (BTRC) είχε ανακοινώσει πως στον διαγωνισμό της Eurovision 2021 θα την εκπροσωπούσαν το συγκρότημα Galasy ZMesta και το τραγούδι «Ya Nauchu Tebya (I’ll Teach You)».

Αποχωρεί η Αρμενία

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Αρμενίας AMPTV ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού Eurovision που διοργανώνεται στο Ρότερνταμ.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο AMPTV, τα γεγονότα που ακολούθησαν μετά την επιβεβαίωση της συμμετοχής της Αρμενίας στη φετινή εκδήλωση κατέστησαν αδύνατη την οργάνωση μιας συμμετοχής εγκαίρως.

«Μετά από προσεκτικές και λεπτομερείς συζητήσεις, η Εταιρεία Δημόσιας Τηλεόρασης της Αρμενίας αποφάσισε να αποσυρθεί από τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2021, λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία γεγονότα, τη βραχύτητα του χρόνου παραγωγής καθώς και άλλους αντικειμενικούς λόγους που κάνουν μια σωστή συμμετοχή της Αρμενίας στην ESC 2021 αδύνατη».

Από την πλευρά του ο Martin Österdahl, Εκτελεστικός Επόπτης του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, δήλωσε:

«Η κοινότητα της EBU (Ευρωπαϊκή Ένωση Δημόσιων Ραδιοτηλεοράσεων) λυπάται βαθιά που ο AMPTV αποφάσισε να αποσυρθεί από τη συμμετοχή του στο φετινό Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision. Η Αρμενία έχει ένα υπέροχο ρεκόρ στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision και πάντα φέρνει στη σκηνή ενθουσιασμό και ποιότητα. Κατανοούμε τους λόγους για την απόσυρσή τους και θα χάσουμε τη καλοδουλεμένη και επαγγελματική τους εκπροσώπηση στο Ρότερνταμ. Ελπίζουμε πάρα πολύ να καλωσορίσουμε την Αρμενία το 2022».

Ως εκ τούτου 40 χώρες παραμένουν στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2021 και θα διαγωνιστούν σε δύο ημιτελικούς (18 και 20 Μαΐου) από τους οποίους θα προκύψουν οι τελικοί συμμετέχοντες του Μεγάλου Τελικού (Σάββατο 22 Μαΐου).