Θέμα ελέγχου της ποιότητας του χαλουμιού στα κατεχόμενα

Για κάποια πολιτικά αδιέξοδα σε σχέση με την κατοχύρωση του χαλουμιού ως προϊόντος ονομαστικής προέλευσης, έκανε λόγο ο «υπουργός γεωργίας και φυσικών πόρων” στα κατεχόμενα, Ναζίμ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι εργάζονται πάνω στο θέμα αυτό μαζί με τους άλλους εταίρους τους υπό την ηγεσία της «προεδρίας».

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η «φιλοκυβερνητική τ/κ εφημερίδα Γκιουνές γράφει σήμερα ότι μιλώντας στον «Μπαϊράκ», ο κ. Τσαβούσογλου εξέφρασε την ελπίδα να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα χωρίς πολιτικές απώλειες και με εξασφάλιση οικονομικού κέρδους.

«Το μόνο πρόβλημα είναι ο έλεγχος. Σε περίπτωση που ξεπεράσουμε εκείνο το πρόβλημα, η κατοχύρωση και η εμπορική διαδικασία θα έχουν φτάσει σε βάση που θα μπορέσουν να αρχίσουν. Αυτό εννοούσα λέγοντας ότι το χαλούμι έχει οικονομική και πολιτική πλευρά. Η οικονομική πλευρά είναι το κέρδος των παραγωγών μας, των βιομηχάνων μας. Και από τη δική μας σκοπιά να φτάσουμε και στα πρότυπα. Από την άλλη πλευρά, αν και η άσκηση ελέγχου είναι πολύ σημαντική από υγειονομικής και μικροβιολογικής άποψης, η συζήτηση δεν είναι για τη διενέργεια του ελέγχου. Η συζήτηση είναι για το εκ μέρους ποιου θα ασκείται ο έλεγχος. Και εκεί είναι η πολιτική του διάσταση. Η προεδρία της δημοκρατίας αυτό προσπαθεί να ξεπεράσει».

Δεν πρέπει, συνέχισε, να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη τα θέματα που αφορούν στις υποδομές παραγωγής χαλουμιού, αφού δίδεται μια μεταβατική περίοδος για να ξεπεραστούν οι ελλείψεις κατά την διάρκεια κατοχύρωσης ενός προϊόντος.

Ακολουθούν, συνέχισε, πολιτική αύξησης του αριθμού των ντόπιων αιγοπροβάτων και εργάζονται για να υπάρχει το αιγοπρόβειο γάλα που θα χρειάζεται στο μέλλον. Τις ελλείψεις τους σε αυτό το θέμα θα τις καλύψουν εντός 1-2 χρόνων, πρόσθεσε.

Η χθεσινή “Γενί Ντουζέν” φιλοξένησε δηλώσεις παραγωγών χαλουμιού στα κατεχόμενα, οι οποίοι εκφράζουν την πεποίθηση ότι με την κατοχύρωση θα αναζωογονηθεί ο τομέας τους που βρίσκεται σε αδιέξοδο. Σημείωσαν ότι πρέπει να αφεθούν κατά μέρος οι πολιτικές αντιπαραθέσεις και να επιλυθεί το ζήτημα.

Ο υπεύθυνος εξαγωγών της εταιρείας γαλακτοκομικών προϊόντων Γκιουλγκιούν, Αλί Μπαϊρακτάρ, δήλωσε στην εφημερίδα ότι η κατοχύρωση του χαλουμιού συζητείται εδώ και χρόνια, όμως δεν έγιναν βήματα για τις υποδομές. Επεσήμανε ότι οι ετήσιες εξαγωγές χαλουμιού από την Κυπριακή Δημοκρατία σε χώρες όπως η Βρετανία, η Γερμανία και η Σουηδία είναι 30 φορές μεγαλύτερες από την συνολική παραγωγή στα κατεχόμενα.

Ο πρόεδρος του τ/κ βιομηχανικού επιμελητηρίου και διευθυντής της εταιρείας γαλακτοκομικών προϊόντων Μέριτς, Τζαντάν Αβουντούκ, επέρριψε ευθύνες στην Κυπριακή Δημοκρατία για την μη επίλυση του θέματος εδώ και χρόνια, λέγοντας ότι η ΕΕ δεν λαμβάνει υπόψη τους Τουρκοκύπριους.

Ο διευθυντής της εταιρείας τροφίμων Αρντέν, Μουσταφά Όζνταγ, δήλωσε ότι λέγεται πως σε περίπτωση κατοχύρωσης του χαλλουμιού θα δημιουργηθούν πόροι της τάξης των 450 εκατομμυρίων ευρώ. «Αν πάρουμε έστω και το μισό, μπορούμε να πάμε καλά χωρίς κρατική στήριξη», πρόσθεσε.