Νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας λόγω παράτασης των μέτρων ύψους €70 εκ.

Ένα νέο πακέτο στήριξης για την οικονομία ύψους €70 εκ. λόγω της παράτασης των μέτρων για περιορισμό της πανδημίας του COVID-19 στην imagewΚύπρο, ανακοίνωσαν ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Το νέο πακέτο περιλαμβάνει το τέταρτο σχέδιο για εφάπαξ χορηγία στις επιχειρήσεις ύψους €30 εκ., και το δωδέκατο σχέδιο στήριξης των εργαζομένων ύψους €40 εκατ.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, το πακέτο για τις εφάπαξ χορηγίες επιχειρήσεων για επιδότηση δόσεων, ενοικίων ή άλλων λειτουργικών εξόδων για τον μήνα Μάρτιο, περιλαμβάνει το ποσό των €700 για αυτοτελώς εργαζόμενους, χωρίς οποιοδήποτε εργαζόμενο, περιλαμβανομένων και των συνταξιούχων. Για εργοδότες που εργοδοτούν έναν εργοδοτούμενο, το ποσό ανέρχεται σε €1200, για εργοδότες που εργοδοτούν 2 εργοδοτούμενους €2000, για εργοδότες που εργοδοτούν 3 με 5 εργοδοτούμενους €3500, για εργοδότες που εργοδοτούν 6 ως 9 εργοδοτούμενους €5000, για εργοδότες που εργοδοτούν 21-50 εργαζόμενους €10,000 και για εργοδότες που εργοδοτούν άνω των 50 εργαζομένων €15,000.

Πρόκειται όπως είπε για ένα στοχευμένο πακέτο πέραν του πακέτου των €200 εκ. τα οποία συνεχίζουν να πληρώνονται σε επιχειρήσεις, και αφορά επιχειρήσεις που συνεχίζουν να πλήττονται λόγω των μέτρων που ανακοινώνονται σήμερα και αφορούν την επισιτιστική βιομηχανία, εστιατόρια, καφέ, μπαρ και άλλες παρόμοιες επιχειρήσεις, σχολές χορού και γυμναστήρια, οργανωτές συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων, επιχειρήσεις που έχουν να κάνουν με τις τέχνες του θεάματος και των υποστηρικτικών τους δραστηριοτήτων, θεματικά πάρκα και παιδότοπους και άλλες δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας.

«Διανύουμε έναν πολύ κρίσιμο μήνα. Ο Μάρτιος είναι καθοριστικός τόσο όσον αφορά την οικονομία αλλά και την συμπεριφορά της πανδημίας, την υγεία όλων μας», είπε ο κ. Πετρίδης.

Πρόσθεσε ότι η έκβαση θα εξαρτηθεί όχι μόνο από τις κυβερνητικές πολιτικές, αλλά και τη συμπεριφορά όλων παρά την κόπωση που όλοι έχουν υποστεί αυτό χρόνο. Πρόσθεσε ότι «πρέπει να αντέξουμε, πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτές τις κρίσιμες εβδομάδες, να αυξηθούν τα εμβόλια ώστε να αρχίσει να αντιστρέφεται η κατάσταση».

«Αν αυτό τον κρίσιμο μήνα τον αντιμετωπίσουμε όλοι και με τις πολιτικές του κράτους και με τις εν γένει συμπεριφορές μας με τον κατάλληλο τρόπο, τότε έχουμε την προοπτική της δυνατής ανάκαμψης, έχουμε την προοπτική να κάνουμε την αντεπίθεση με όλα τα εργαλεία που μας προσφέρει η αναπτυξιακή μας πολιτική, το σχέδιο ανάκαμψης, τα διαρθρωτικά κονδύλια και να γυρίσουμε μια νέα σελίδα η οποία θα είναι καθοριστικής σημασία από το δεύτερο εξάμηνο του έτους», πρόσθεσε.

Συμπλήρωσε ότι η Κυβέρνηση στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της αφουγκράζεται την αγωνία των πολιτών, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και αναπροσαρμόζει με ευέλικτο και στοχευμένο τρόπο όλες τις πολιτικές της προς αντιμετώπιση αυτής της πολύ δύσκολης κρίσης.

Ο κ. Πετρίδης υπενθύμισε ότι στις αρχές του Ιούλη του 2020 δόθηκε η πρώτη εφάπαξ στήριξη στις επιχειρήσεις ύψους €100 εκ. σε 30.000 επιχειρήσεις, τον Νοέμβριο δόθηκε το δεύτερο εφάπαξ ποσό λόγω των τοπικών μέτρων σε Πάφο και Λεμεσό, ενώ τον Φεβρουάριο εξαγγέλθηκε το τρίτο εφάπαξ πακέτο ύψους €200 εκ. για όλες τις επιχειρήσεις που είχαν μέχρι τότε πληγεί από την πανδημία. Πρόσθεσε ότι διενεργούνται ακόμα πληρωμές για το τελευταίο πακέτο, ενώ μέχρι τώρα έχουν διενεργηθεί πληρωμές πέραν του 50% στις επιχειρήσεις, της τάξης των €120 εκ. Εξέφρασε την ελπίδα τις επόμενες εβδομάδες να ολοκληρωθούν αυτές οι πληρωμές με την καταβολή του επιδόματος σε ωδεία, φροντιστήρια και σχολές χορού.

Παράλληλα ανέφερε ότι σε αυτή την περίοδο του ενός χρόνου έχουν δαπανηθεί για σχέδια επιδότησης της εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, €630 εκ. και έχουν πληρωθεί άλλα ειδικά σχέδια για τομείς της οικονομίας όπως ο τουρισμός, η γεωργία, η κτηνοτροφία. Σημείωσε ότι συνολικά οι μέχρι τώρα δαπάνες ανέρχονται γύρω στα €1,6 δισ.

Επωφελούνται 10.000 επιχειρήσεις με πάνω από 65.000 εργοδοτούμενους, λέει η Υπ. Εργασίας
———————————————————————————————————-

Στη δική της παρέμβαση η κα. Αιμιλιανίδου αναφέρθηκε στα σχέδια και στους δικαιούχους αυτών, σημειώνοντας ότι «υπολογίζεται ότι θα επωφεληθούν 10.000 επιχειρήσεις οι οποίες εργοδοτούν πέραν των 65.000».

Κρίθηκε σκόπιμο σύμφωνα και με τις οδηγίες του Προέδρου, να καταρτιστούν νέα σχέδια για να μπορέσουν να στηριχθούν τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι εργαζόμενοι, είπε.

Ανέφερε ότι το πρώτο σχέδιο αφορά «εργοδότες και αυτοτελώς εργαζομένους, οι οποίοι απασχολούνται στην επισιτιστική βιομηχανία, η οποία περιλαμβάνει τα εστιατόρια, τα καφέ, τα μπαρ, τις μπυραρίες και όλες τις παρόμοιες επιχειρήσεις». Επιπρόσθετα, είπε, «αφορά αυτοτελώς εργαζόμενους και εργοδότες, οι οποίοι απασχολούνται σε σχολές χορού και γυμναστήρια, όπως επίσης οργανωτές συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων, τις τέχνες του θεάματος, τα πάρκα αναψυχής, τα θεματικά πάρκα, τους παιδότοπους αλλά και όλες τις δραστηριότητες οι οποίες έχουν σχέση με διασκέδαση και ψυχαγωγία».

Η Υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι αυτές οι επιχειρήσεις, είτε είναι αυτοτελώς εργαζόμενοι είτε είναι εργοδότες που είναι νομικά πρόσωπα, «θα μπορούν να συμμετέχουν σε αυτό το νέο σχέδιο και να λάβουν το εφάπαξ ποσό το οποίο δικαιούνται με αυτό το σχέδιο».

Επισήμανε επίσης ότι για πρώτη φορά περιλαμβάνονται και οι συνταξιούχοι σε αυτή την επιχορήγηση, η οποία θα δοθεί, αλλά επιπρόσθετα περιλαμβάνονται και επιχειρήσεις – σε κάποιες αιτιολογημένες περιπτώσεις – που δημιουργήθηκαν μετά τις 15 Μαρτίου, 2020 «και πράγματι είχαν σκοπό να ενεργοποιήσουν την επιχείρησή τους αλλά για κάποιους λόγους δεν το έχουν καταφέρει».

Το σχέδιο αυτό, εξήγησε, έλαβε υπόψη δύο κριτήρια. Αυτά είναι η μείωση του κύκλου εργασιών, γιατί μια επιχείρηση που δεν δείχνει μείωση του κύκλου εργασιών δεν θα μπορεί να λάβει αυτή την επιχορήγηση, και ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολούνται στην επιχείρηση.

Η κ. Αιμιλιανίδου τόνισε ότι «δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες πραγματικά η Κυβέρνηση αποφάσισε ότι πρέπει να στηριχθούν γιατί είναι σε όλους γνωστή η σημασία των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Από αυτό το σχέδιο, είπε, «υπολογίζουμε ότι θα επωφεληθούν 10.000 επιχειρήσεις οι οποίες εργοδοτούν πέραν των 65.000 εργοδοτουμένων».

Η συνολική δαπάνη την οποία έχουμε υπολογίσει  είναι γύρω στα €30 εκατ. και η προϋπόθεση είναι ότι θα υποβάλουν αίτηση και στο δεύτερο σχέδιο. Δηλαδή, εξήγησε, δεν θα είναι ξεχωριστή η αίτηση, θα είναι η αίτηση που υποβάλουν κάθε μήνα από τον Μάρτιο του 2020 οι επιχειρήσεις για να επιδοτηθεί το μισθολογικό κόστος του εργοδοτουμένου.

Το δεύτερο σχέδιο το πακέτου, συνέχισε η κ. Αιμιλιανίδου, που για 12η φορά θα προκηρυχθεί, είναι το σχέδιο της επιδότησης του μισθολογικού κόστους κατά 60% των εργοδοτουμένων σε όλες τις επιχειρήσεις.

Πρόκειται, όπως είπε, για τα σχέδια της πλήρους αναστολής εργασιών όπου δικαιούνται να λάβουν μέρος όλες οι επιχειρήσεις οι οποίες με βάση τα διατάγματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν κατά τον μήνα Μάρτιο. Εδώ, διευκρίνισε, η επιχορήγηση αφορά από το 97% των εργαζομένων και φτάνει μέχρι και το 100%, με τη διαφοροποίηση ότι αν απασχολούν μέχρι 9 εργαζόμενους, τότε επιδοτούνται και οι 9. Το άλλο σχέδιο, πρόσθεσε, αφορά μερική αναστολή των εργασιών όπου εργάζονται μεν αλλά πάλι υπάρχουν περιοριστικά μέτρα, έτσι ώστε να είναι η μείωση του κύκλου εργασιών τους μεγάλη.

Η Υπουργός Εργασίας πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζεται το σχέδιο ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικών καταλυμάτων που συνδέεται με την τουριστική βιομηχανία.

Είπε επίσης ότι για όσους γονείς δεν μπορούν να εργαστούν λόγω του ότι θα πρέπει να προσέξουν τα παιδιά τους κάτω των 15 ετών υπάρχει το σχέδιο φροντίδας παιδιών, το οποίο προβλέπει επιχορήγηση 60% του μισθολογικού κόστους.

Ανέφερε ότι συνεχίζει το σχέδιο των αυτοτελώς εργαζόμενων στο οποίο για πρώτη φορά θα περιλαμβάνονται και οι συνταξιούχοι γιατί στα προηγούμενα σχέδια δεν είχαν περιληφθεί. «Κρίναμε ότι είναι αναγκαίο σε αυτά τα σχέδια να περιληφθούν και οι συνταξιούχοι, αλλά και εκείνοι που δημιούργησαν επιχείρηση μετά τις 15/3/2020», είπε.

Αναφορά έκανε και στο ειδικό επίδομα απουσίας από την εργασία που αφορά για όσους αντιμετωπίζουν κίνδυνο νόσησης Covid-19 και περιλαμβάνονται στο σχετικό δελτίο Τύπου του Υπουργείου Υγείας που έχει ήδη δημοσιευθεί.

Όπως έχει αναφερθεί, είπε, εκτιμάται η δαπάνη στα €70 εκατ.  και οι πληρωμές θα γίνουν τον επόμενο μήνα. «Ελπίζουμε ότι μέχρι τις 9 Απριλίου θα μπορέσουμε να καταβάλουμε όλα αυτά τα επιδόματα και για τα δύο σχέδια», σημείωσε.