Η στιγμή της αλήθειας για ΟΗΕ και Ε.Ε.

 

Του Νίκου Κατσουρίδη

Katsourides_thumpΗ επίσκεψη του Υπάτου Αρμοστή για Εξωτερικές Υποθέσεις και Άμυνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζιοζέπ Μπορέλ στην Λευκωσία, η συνάντηση του Προέδρου του ΔΗ.ΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου με τον Γ.Γ.  της Κ.Ε.  του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού και πρωτίστως ο καθορισμός της πενταμερούς συν ένας (Ε.Ε) για το κυπριακό τον προσεχή Απρίλη, επανάφεραν στην πρώτη θέση της ημερήσιας διάταξης, το κυπριακό.  Όπως πρέπει να είναι βέβαια σταθερά.  Η τρέχουσα εικόνα του κυπριακού  συμπληρώνεται με τον καθορισμό πολύωρης συζήτησης του κυπριακού στην Κυπριακή Βουλή.

Μια συζήτηση η οποία θα καταδείξει και την ύπαρξη δύο μετώπων, τουλάχιστον, στο κυπριακό με τις αποχρώσεις και διαφορές κάθε Κόμματος.  Τόσον στο κυπριακό γενικά, όσον και στο θέμα της Πενταμερούς.  ΔΗ.ΣΥ  και ΑΚΕΛ όπως διαφάνηκε και κατά τη συνάντηση Αβέρωφ – Κυπριανού, συμφωνούν στα εξής βασικά: α) Επιμονή σε λύση Δ.Δ.Ο με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. β) Επιμονή στις βασικές αρχές λύσης με ευελιξία και αποφασιστικότητα. γ) Απόρριψη «λύσης» δύο Κρατών. δ) Χρόνος δεν υπάρχει, βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν. ε) Η λύση να αποδώσει ενωμένη Κύπρο, συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και ένα Κράτος με μια κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια. ζ) Απαλλαγή από εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα και απαλλαγή από κατοχικά στρατεύματα.

Φαντάζομαι, ότι το μία κυριαρχία, διεθνής προσωπικότητα και ιθαγένεια συμπληρώνεται και από το «και μόνη», δηλαδή «μία και μόνη» και η πολιτική ισότητα με τη λειτουργικότητα.  Όπως υπέδειξε και ο Ζιοζέπ Μπορέλ, η Ευρωπαϊκή ΄Ένωση ενδιαφέρεται όπως από την λύση προκύψει λειτουργικό κράτος.

Και τα δύο Κόμματα συμφωνούν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ηγέτης της ε/κ κοινότητας μεταβεί στη Γενεύη και συμμετάσχει στην Πενταμερή.  Στην ίδια βασική γραμμή και η ΔΗΠΑ.

Στο άλλο μέτωπο βρίσκονται τα Κόμματα τα οποία με πιο άμεσο ή πιο έμμεσο τρόπο  εναντιώνονται στη Δ.Δ.Ο, δηλαδή ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Οικολόγοι, Αλληλεγγύη και ΕΛΑΜ.  Η συζήτηση στη Βουλή θα δώσει την ευκαιρία για να ξεκαθαρίσει τη θέση του και το Κίνημα Ανεξάρτητων, με επικεφαλής την κ. Αννα Θεολόγου.

Η συζήτηση στη Βουλή θα είναι μια ευκαιρία να ακουστεί δημόσια και επίσημα η θέση των Κομμάτων αυτών και στο ερώτημα αν θα πρέπει να μεταβεί ή όχι ο Πρόεδρος στην Πενταμερή. Ευκαιρία θα είναι και για το ΔΗ.ΚΟ να επαναλάβει τη θέση του υπερ της Δ.Δ.Ο και τη θέση του στο κατά πόσον θα πρέπει ή όχι ο Πρόεδρος να μεταβεί στη Γενεύη.  Ευκαιρία να ακουστεί και αν ή όχι τα Κόμματα θα συνοδεύσουν τον Πρόεδρο στη Πενταμερή.

Στη Πενταμερή θα ξεκαθαρισθούν οι θέσεις όλων των πλευρών στο πιο επίσημο βήμα.  Το τραπέζι των συνομιλιών υπο την αιγίδα του ΟΗΕ και στην παρουσία του Γ.Γ. του Οργανισμού.  Στη Γενεύη θα ακουστεί η θέση της ε/κ πλευράς τόσον επι της εσωτερικής πτυχής του κυπριακού όσον και η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας επι της εξωτερικής πτυχής του κυπριακού, θέσεις φυσικά που περιλαμβάνονται στην επιστολή – αποδοχής της Πενταμερούς από πλευράς του Προέδρου, προς τον Γ.Γ.  του ΟΗΕ.  Εκεί στη Γενεύη θα ακουστούν τόσον οι θέσεις της Τουρκίας, όσον και του Ερσίν Τατάρ, που είναι ταυτόσημες.  Και εφόσον βέβαια τοποθετηθούν με τον τρόπο που τοποθετούνται δημόσια, περί δύο κρατών κ.λ.π., θα πρέπει να απαντηθούν ξεκάθαρα.  Τόσον από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας όσον φυσικά και από τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους.  Δηλαδή την Ελλάδα, την Αγγλία, την Ε.Ε και πρωτίστως τον Γ.Γ.  του ΟΗΕ.  Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ  είναι εντολοδόχος του Οργανισμού και ειδικότερα του Συμβουλίου Ασφαλείας το οποίο με το πρόσφατο ψήφισμα – απόφαση του επαναβεβαίωσε τη βάση λύσης του κυπριακού.  Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ οφείλει καθηκόντως να  τοποθετηθεί υπερασπιζόμενος το πλαίσιο του ΟΗΕ αλλά και το δικό του των σημείων που ο ίδιος έθεσε στο Κράν Μοντανά.  Κατά παρόμοιο τρόπο έχει υποχρέωση να τοποθετηθεί και ο εκπρόσωπος τη Ευρωπαϊκής ΄Ένωσης στην Πενταμερή.  Είναι φυσικά δεδομένη η στάση της Ελλάδας απέναντι στις απαράδεκτες τουρκικές θέσεις και αξιώσεις.  Και απομένει και η τοποθέτηση του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία ας ελπίσουμε ότι δεν θα είναι η παραδοσιακή στάση ίσων αποστάσεων.  Αν και η πρόσφατη τοποθέτηση του Άγγλου ΥΠΕΞ στο Κοινοβούλιο της χώρας δημιουργεί δικαιολογημένες αμφιβολίες για τη στάση της χώρας του.

Συμπερασματικά θεωρώ ότι η Πενταμερής δεν είναι μόνο η στιγμή αλήθειας για ε/κ και τ/κ, Ελλάδα και Τουρκία, των οποίων οι θέσεις αυτή τη στιγμή είναι γνωστές αλλά και η στιγμή της αλήθειας για τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ, δηλαδή τον Γ.Γ.  του Οργανισμού και κατ’ επέκταση τον ίδιο τον ΟΗΕ αλλά και την Ευρωπαϊκή ΄Ένωση.