Υπ.Υγείας: Μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα εμβολιαστούν περίπου 550 χιλ. στην Κύπρο

imagewΜέχρι τα μέσα Ιουνίου θα έχουν εμβολιαστεί 500 μέχρι 550 χιλιάδες άνθρωποι, δηλαδή ποσοστό κάλυψης και ανοσίας 70%, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος σημείωσε ότι μέχρι το τέλος Απριλίου ο εμβολιασμός θα αυξηθεί καλύπτοντας γύρω στις 350 χιλιάδες ανθρώπους.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, κατά την οποία ανακοινώθηκαν οι σημερινές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, για τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ο Υπουργός Υγείας τόνισε ωστόσο ότι μέχρι τότε και τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Απριλίου θα πρέπει να λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας και να τηρούνται τα πρωτόκολλα, σημειώνοντας ότι θέση της κυβέρνησης παραμένει ότι «προχωρούμε αργά και σταθερά στην οποιαδήποτε αποκλιμάκωση».

Από 1η Απριλίου τίθεται σε ισχύ η συμφωνία με το Ισραήλ

Σε σχέση με το ενδεχόμενο άφιξης στην Κύπρο για διακοπές ατόμων που έχουν εμβολιαστεί, καθώς και αναφορικά με δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ενδιαφέρον Ισραηλιτών να περάσουν τις διακοπές του Πάσχα στην Κύπρο, ο κ. Ιωάννου είπε ότι η συμφωνία που έγινε με το Ισραήλ θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου.

«Αυτός όμως είναι ένας επιπλέον έλεγχος. Όλα τα υπόλοιπα που ισχύουν στο αεροδρόμιο όσον αφορά τις υπόλοιπες χώρες, τη διενέργεια τεστ κ.λπ. εξακολουθούν να ισχύουν», είπε.

Όπως σημείωσε «η συμφωνία που έγινε με το Ισραήλ ισχύει από την 1η Απριλίου για να δοθεί χρόνος να έχουμε περισσότερα δεδομένα», συμπληρώνοντας ότι την ίδια συμφωνία έχει κάνει και η Ελλάδα και προσανατολίζονται και άλλες χώρες.

Πρόσθεσε πως «μπορεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο να μην έχει συμφωνηθεί για άλλους πρακτικούς λόγους η έκδοση ενιαίου πιστοποιητικού, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιες χώρες δεν μπορούν να προβούν σε τέτοιες ενέργειες».

Σχετικά με τις υπόλοιπες ρυθμίσεις για τους επιβάτες, που φτάνουν στα Αεροδρόμια, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι αυτές εξακολουθούν να ισχύουν, σημειώνοντας ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας, που να φτάνει στο αεροδρόμιο και να μην έχει αρνητικό PCR τεστ».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε ότι η χώρα του προτίθεται να αποστείλει ποσότητες εμβολίων σε φίλες χώρες και ερωτηθείς εάν η Κύπρος περιλαμβάνεται σε αυτές, ο Υπουργός Υγείας απάντησε ότι δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση μέχρι στιγμής.

Από την 1η Μαρτίου δειγματοληπτικά τεστ σε όλες τις πτήσεις που θα φτάνουν στην Κύπρο

Είπε ακόμα πως από την 1η Μαρτίου ισχύει η κατηγοριοποίηση για τις χώρες της ΕΕ, οι τρεις κατηγορίες βάσει του ECDC, σημειώνοντας πως θα γίνονται  δειγματοληπτικά τεστ σε όλες τις πτήσεις, που θα έρχονται, ακόμα και από την Κατηγορία «Πράσινη».

Για χώρες εκτός ΕΕ, τρίτες χώρες, είπε πως «αξιολογούνται για τον Μάρτη από το Υπουργείο Υγείας και ανάλογα με την επιδημιολογική τους κατάσταση αξιολογούνται στην ίδια βάση που γινόταν και πριν και μπορεί να μπαίνουν ακόμα και σε καραντίνα μέχρι την 1η Απριλίου».

«Παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα από την αρχή της πανδημίας στα αεροδρόμια, έχουμε τα πιο αυστηρά μέτρα στα αεροδρόμια, σε σχέση με όλες τις χώρες της ΕΕ. Ακόμα και για το νέο στέλεχος του ιού, από τον Δεκέμβρη έχουμε πάρει μέτρα στο αεροδρόμιο για καραντίνα από το Ηνωμένο Βασίλειο σε ξενοδοχεία, που ισχύει μέχρι το τέλος του μήνα και από τις άλλες χώρες, τρεις μέρες αυτοπεριορισμό», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας.

Ενα στα 3 άτομα ανιχνεύθηκε με το βρετανικό στέλεχος

Σε σχέση με τα θετικά στον κορωνοϊό δείγματα που αποστέλλονται για εργαστηριακή εξέταση στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), ο κ. Ιωάννου είπε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβαν από το Κέντρο από τα  83 θετικά δείγματα, των οποίων η ανάλυση ολοκληρώθηκε, ανιχνεύθηκε το βρετανικό στέλεχος σε 28, δηλαδή περίπου 1 στα 3 άτομα.

Άγνωστο πότε θα υπάρξουν αλλαγές για διοργάνωση διαμαρτυριών, ξενοδοχειακή βιομηχανία, εκκλησία, θέατρα και κινηματογράφους

Απαντώντας σε ερώτηση εάν συζητήθηκε το θέμα των μαζικών συναθροίσεων και της διοργάνωσης διαμαρτυριών, ο κ. Ιωάννου διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει αλλαγή για το ζήτημα αυτό, ενώ για το αν υπάρχουν σκέψεις για άνοιγμα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας ανέφερε ότι κανένας δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η εξέλιξη της επιδημιολογικής εικόνας.

Σχετική ήταν η απάντηση του κ. Υπουργού σε ερώτηση εάν θα αυξηθεί το επιτρεπόμενο όριο πιστών στους χώρους θρησκευτικής λατρείας και στα θέατρα και τους κινηματογράφους.

Όπως είπε ο αρμόδιος Υπουργός «αξιολογούμε, αποφασίζουμε και προχωρούμε», για να συμπληρώσει πως «αυτή τη στιγμή, με τα δεδομένα που υπάρχουν μπροστά μας και τις εισηγήσεις των ειδικών προχωρούμε με την αποκλιμάκωση που σας ανέφερα και την πρόθεσή μας, για μετά τις 16 του Μάρτη».

«Το τι θα ακολουθήσει μετά τις 16 του Μάρτη δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα», κατέληξε.