Για κινδύνους από μη πραγματοποίηση πενταμερούς, έκανε λόγο ο πρόεδρος ΔΗΣΥ και ζήτησε την βοήθεια των ΗΠΑ

imagewΤη στήριξη των ΗΠΑ στο Κυπριακό ζήτησε από την Αμερικανίδα Πρέσβη Judith Garber ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού  Αβέρωφ Νεοφύτου, τονίζοντας παράλληλα τους κινδύνους από μη πραγματοποίηση της πενταμερούς διάσκεψης. Ο κ. Νεοφύτου συναντήθηκε την Πέμπτη με την Πρέσβη, σε συνέχεια επαφών με Πρέσβεις στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι επανέλαβε την ξεκάθαρη θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού ότι δηλαδή υπάρχει μόνο μια εθνική προτεραιότητα και αυτή είναι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Πρόσθεσε ότι ζήτησε την στήριξη των ΗΠΑ και ξεκαθάρισε και τις θέσεις του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Τόνισε πως το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού δεν μπορεί να ξεφύγει από τις ομόφωνες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, για ένα κράτος και η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα.

«Στηρίζουμε τις προσπάθειες του διεθνούς παράγοντα, αλλά και της κυβέρνησής μας, να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν και θα επαναλάβω και σήμερα, αν υπάρχει κίνδυνος δεν είναι από την πραγματοποίηση της άτυπης πενταμερούς. Αν υπάρχει κίνδυνος είναι να μην υπάρξει η άτυπη πενταμερή και θα μας βρει το καλοκαίρι να χάνουμε και τα Βαρώσια μας», ανέφερε.

Ο κ. Νεοφύτου απηύθυνε έκκληση προς όλα τα πολιτικά κόμματα για εθνική προσπάθεια.

«Όλοι να ενώσουμε τις φωνές μας γιατί ταπεινά το λέω. Μήπως και στέλνουμε λανθασμένα μηνύματα όταν την ώρα που δραστηριοποιούνται τα Ηνωμένα Έθνη , η Ευρώπη, τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να στέλνεται μήνυμα από την Κύπρο πως το κυπριακό δεν είναι στις προτεραιότητες μας, ότι το κυπριακό δεν είναι στις προτεραιότητες των πολιτικών κομμάτων;» διερωτήθηκε.

«Γι’ αυτό και έκκληση κάνω ταπεινή προς τους συναδέλφους, όλοι μαζί να στείλουμε το μήνυμα πως η ύψιστη εθνική προτεραιότητά μας ήταν και παραμένει η επίλυση του κυπριακού προβλήματος», κατέληξε.