Αφόρητες πιέσεις άσκησαν οι Αμερικανοί στο Βερολίνο για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη

Οι συνεχείς παρεμβάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, που εκδηλώθηκαν βασικά διά του υπουργού assets_LARGE_t_420_54469728_type12713Οικονομικών Τζακ Λιου και των συνεργατών του, οι οποίοι ήταν φυσικά σε ανοικτή γραμμή με τον πρόεδρο Ομπάμα και οι διαπραγματευτικές ικανότητες της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη συμφωνία της Παρασκευής, μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων δανειστών της, που απέτρεψε μία άνευ προηγουμένου -όπως πίστευαν στην αμερικανική πρωτεύουσα- παγκόσμια κρίση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στο «Εθνος της Κυριακής», «σε ανοικτή γραμμή με τους συνεργάτες του ήταν ο πρόεδρος Ομπάμα καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με τις ίδιες  πληροφορίες, ειδικά η κ. Λαγκάρντ έπαιξε κεντρικό ρόλο το τελευταίο διάστημα και φαίνεται να ήταν αυτή που πέτυχε τις αναγκαίες υποχωρήσεις όλων των πλευρών για να καταστεί δυνατή η συμφωνία. Καθώς λένε, χρησιμοποίησε με μαεστρία τη φιλική της σχέση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, και τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο τελευταίος περιγράφεται από τους συνεργάτες των συνομιλητών του ως «ένας πολύ θυμωμένος άνθρωπος».
Από την άλλη πλευρά, ο κ. Λιου, ένας εξαιρετικά ευγενής γραφειοκράτης, αλλά πειστικός και σκληρός όταν το απαιτούν οι περιστάσεις, είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με ομολόγους του πολλών ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένων των κ. Βαρουφάκη και Σόιμπλε. «Θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι επρόκειτο για πολύ δύσκολες συνομιλίες», είπε ενημερωμένη πηγή στο «Εθνος της Κυριακής».
Ιδιαίτερα με τον κ. Σόιμπλε, η τελευταία συζήτηση ήταν έντονη και ο Γερμανός υπουργός φέρεται να κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι ενθαρρύνει με τις δηλώσεις της τη συμπεριφορά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Ελληνα υπουργού Οικονομικών. κ. Σόιμπλε δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για τον κ. Βαρουφάκη σε όλες τις συζητήσεις που είχε, τόνισε η πηγή. Λόγω αυτής της απαράδεκτης συμπεριφοράς του Γερμανού υπουργού, ο Τζακ Λιου και η Κριστίν Λαγκάρντ αναγκάστηκαν να αναλάβουν ρόλο ειρηνοποιών και διαπραγματευτών.

Στο πλαίσιο των επαφών του, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου συνομίλησε με τους ομολόγους του της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας, καθώς και με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Η αμερικανική πλευρά δεν έκρυψε την ανησυχία της καθ’ όλη τη διάρκεια των συζητήσεων και επέλεξε, ως έσχατο «όπλο», να καλέσει δημοσιογράφους για ενημέρωση εφ’ όλης της ύλης, η οποία περιείχε λέξεις όπως «κίνδυνος» και «εκτροχιασμός» (της αμερικανικής και της παγκόσμιας οικονομίας). Οι Αμερικανοί δραματοποίησαν την κατάσταση καθώς πιστεύουν ακράδαντα ότι η μικρή Ελλάδα επηρεάζει και σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο αξιωματούχος που έκανε την ενημέρωση την Πέμπτη ήταν βέβαιος ότι εάν δεν βρισκόταν την επόμενη μέρα (Παρασκευή) λύση, «η κρίση χρέους θα επέστρεφε στην Ευρωζώνη και μια γενικότερη κρίση στην Ευρωζώνη θα επηρέαζε σε μεγάλο βαθμό την παγκόσμια οικονομία». Στις συνομιλίες τους με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι Αμερικανοί υποστήριξαν ότι η Δευτέρα (23 Φεβρουαρίου) θα ήταν μία πολύ κακή μέρα για την οικονομία.

Η Κριστίν Λαγκάρντ σε ρόλο διαπραγματευτή ζήτησε από τις δύο πλευρές να ρίξουν τους τόνους.
Με τη θέση του κ. Λιου, ότι η Ελλάδα επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία, διαφωνεί κάθετα ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος φέρεται να είχε έντονο διάλογο με τον Αμερικανό ομόλογό του, όταν ο τελευταίος του είπε ότι τα πάθη της Ελλάδας, όπως χαρακτήρισε την παρούσα κατάσταση, «θα μπορούσαν να σπάσουν την Ευρωζώνη», και «οι επιπτώσεις θα είναι αρνητικότατες για τις ΗΠΑ και για την ήδη αδύναμη παγκόσμια οικονομία».
Οι Αμερικανοί δεν θα πάψουν να «ενοχλούν» και μετά την επίτευξη της συμφωνίας, καθώς επιθυμούν να καλύψουν τα νώτα τους και να εξασφαλίσουν έμπρακτη υπόσχεση από τους δανειστές της Ελλάδας ότι θα τελειώσει μια και καλή η κρίση.
Ο κ. Λιου, που σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών συνομίλησε δύο φορές με τον κ. Βαρουφάκη, του είπε «εάν οι συνομιλίες αποτύχουν, η Ελλάδα θα αισθανθεί αμέσως τις οικονομικές επιπτώσεις» και προχώρησε λέγοντας ότι πρέπει να να βρει τρόπο να συμβιβαστεί με τη γερμανική κυβέρνηση.
Την περασμένη Πέμπτη, σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση, πίεσε πολύ τον Ελληνα ομόλογό του και του ζήτησε να σταματήσει να ερεθίζει τον κ. Σόιμπλε. Κατά μία εκδοχή φέρεται να σημείωσε ότι ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι υπαρκτός. Στο πλαίσιο των επαφών του, ο κ. Λιου συνομίλησε με τους υπουργούς Οικονομικών της Βρετανίας και της Ιταλίας, τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, και τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν.
Συνεννόηση
Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, η κ. Λαγκάρντ προφύλαξε τον Οργανισμό από περιπέτειες, οχυρωμένη πίσω από το Καταστατικό του Ταμείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, πέτυχε συνεννόηση με τον κ. Βαρουφάκη ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει «αρωγός» στις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και να εξέλθει η Ελλάδα οριστικά από το μνημόνιο.
Στο Ταμείο δεν συμφωνούν με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αισθάνονται ότι χρειάζεται πολλή δουλειά για να εισέλθει η Ελλάδα σε «ήρεμα νερά». Ετσι θα επιμείνουν στις μεταρρυθμίσεις στη βάση του δικού του Προγράμματος, το οποίο περιέχει υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους από το 2010.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ θα ζητήσει επιστολή και από τη νέα κυβέρνηση, όπως έπραξε το 2012 με τον Αντώνη Σαμαρά, με την οποία θα αναγνωρίζεται το Πρόγραμμα ως έχει μέχρι τον Μάρτιο του 2016.
Πρόκειται για μια δύσκολη στιγμή, που θα δοκιμάσει τις αντοχές του κυβερνώντος κόμματος, ιδιαίτερα των πολεμίων του μνημονίου. Είναι μια υποχρέωση της εκάστοτε κυβέρνησης, που βρίσκεται σε Πρόγραμμα, την οποία, με τα σημερινά δεδομένα, είναι αδύνατον να αποφύγει ο πρωθυπουργός, εκτός εάν τα πράγματα βελτιωθούν γρήγορα προς το καλύτερο και διακόψει το Πρόγραμμα του Ταμείου. Η κ. Λαγκάρντ συμβούλευσε την ελληνική πλευρά ότι πρέπει η κυβέρνηση, ακόμα και αν επιλέξει να εγκαταλείψει το Πρόγραμμα, που προς το παρόν δεν είναι στις προθέσεις της, να διατηρήσει το «δίχτυ ασφαλείας» του ΔΝΤ.
Η κ. Λαγκάρντ πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ειδικά της Ευρωζώνης και παρά το γεγονός ότι το Ταμείο υποστηρίζει θεσμικά τις αναδιαρθρώσεις, στην περίπτωση της Ελλάδας η κ. Λαγκάρντ έχει κάνει βήματα πίσω. Το «Εθνος της Κυριακής» γνωρίζει πως δεν είναι στις προθέσεις της γενικής διευθύντριας, τουλάχιστον για τώρα, να θέσει το θέμα του «κουρέματος», αφού ο κ. Σόιμπλε όχι μόνο το ξέκοψε, αλλά ζήτησε να τερματιστεί κάθε συζήτηση.
Η Λαγκάρντ συνέστησε σε όλους ψυχραιμία, ζήτησε προτάσεις
Η γενική διευθύντρια φέρεται να ζήτησε από την Αθήνα σύνεση και προσοχή και συμβούλεψε τον κ. Βαρουφάκη να πέσουν οι τόνοι για το καλό του ελληνικού λαού. Επίσης, η κ. Λαγκάρντ συνεχίζει να υποστηρίζει και σήμερα τη συνέχιση των μέτρων λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς, ιδιαίτερα στο θέμα της φοροδιαφυγής.
Η επικεφαλής του Ταμείου καθόρισε τα στάδια και τα χρονοδιαγράμματα της συμφωνίας. Εθεσε ως βασικό συστατικό την ελληνική συμμόρφωση στις δεσμεύσεις του ελληνικού κράτους και καθόρισε το πλαίσιο των επιθεωρήσεων, που ασχέτως της συμφωνίας με τους Ευρωπαίους, θα συνεχιστούν.
Η κ. Λαγκάρντ συνέστησε στην ελληνική πλευρά να εμφανιστεί τη Δευτέρα με συγκεκριμένες προτάσεις ώστε να αποφευχθεί το αδιέξοδο, που ήταν ορατό την Παρασκευή. Μετά την κατάθεση των προτάσεων, αυτές θα αξιολογηθούν και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η υλοποίησή τους. Εάν όλα προχωρήσουν καλά, και εάν ολοκληρωθεί η επιθεώρηση με επιτυχία, η Ελλάδα μπορεί να ευελπιστεί ότι θα εξασφαλίσει χρηματοδότηση στο τέλος Απριλίου.