Αιχμηρό άρθρο Μανώλη Γλέζου κατά της συμφωνίας στο Eurogroup

Ο παλαίμαχος πολιτικός, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος, με άρθρο του επισημαίνει ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε την Παρασκευή στο Eurogroup δεν είναι συμβατή με τις προεκλογικές εξαγγελίες του κυβερνώντος κόμματος, λέει ότι αυτή η συμφωνία του θυμίζει την ιστορία με τον καλόγερο που βάφτισε ψάρι το κρέας για να πεί ότι νηστεύει, και ζητεί συγγνώμη από τον ελληνικό λαό διότι θεωρεί συνυπεύθυνο και τον εαυτό του «που συντήρησα αυτήν την ψευδαίσθηση».ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΜΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΛΕΖΟ» ΓΛΕΖΟΣ Μ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΛ.

Το άρθρο του κ. Γλέζου, που έχει σημερινή ημερομηνία, 22/2, και φέρεται να γράφτηκε στις Βρυξέλλες, αναφέρει ότι «η μετονομασία της Τρόικας σε Θεσμούς, του Μνημονίου σε Συμφωνία και των Δανειστών σε Εταίρους, όπως και όταν βαφτίζεις το κρέας ψάρι, δεν αλλάζεις την προηγούμενη κατάσταση, και δεν αλλάζεις, βέβαια, και την ψήφο του Ελληνικού Λαού, στις εκλογές της 25 Ιανουαρίου 2015».

Από πηγές του Μεγάρου Μαξίμου διοχετεύτηκε προς τα έξω μία λακωνική παρατήρηση, που λέει ότι «είναι πιθανόν ο Μανώλης Γλέζος να μην είναι καλά πληροφορημένος για τη σκληρή και επίπονη διαπραγμάτευση η οποία συνεχίζεται», και τονίζει ότι αυτή η διαπραγμάτευση γίνεται «για την ανάκτηση της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού».

«Ο ελληνικός λαός», γράφει ο κ. Γλέζος στο ιστολόγιο «Κίνηση Ενεργοί Πολίτες», http://kinisienergoipolites.blogspot.com/, «ψήφισε αυτό που υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ: καταργούμε το καθεστώς της λιτότητας, που δεν αποτελεί μόνο στρατηγική της ολιγαρχίας της Γερμανίας και των άλλων δανειστριών χωρών της ΕΕ, αλλά και της ελληνικής ολιγαρχίας. Καταργούμε τα Μνημόνια και την Τρόικα, καταργούμε όλους τους νόμους της λιτότητας. Την επομένη των εκλογών με ένα νόμο καταργούμε την Τρόικα και τις συνέπειές της. Πέρασε ένας μήνας κι ακόμα η εξαγγελία να γίνει πράξη. Κρίμα και πάλι κρίμα. Από την πλευρά μου ζητώ συγγνώμη από τον Ελληνικό Λαό διότι συνήργησα σ΄αυτή την ψευδαίσθηση».

Ο Υπουργός Επικρατείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η Ευρώπη παρακολουθεί με ανακούφιση την απομόνωση των ακραίων φωνών της λιτότητας στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν τη συμφωνία στο Eurogroup, ενώ παράλληλα πάνω από το 80% του ελληνικού λαού στηρίζει τη διαπραγμάτευση. Την ώρα, λοιπόν, που η δύσκολη μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη περιμέναμε μια πιο δίκαιη και νηφάλια αποτίμηση από ένα στέλεχος της εμπειρίας και της διαδρομής του Μανώλη Γλέζου».

Ο Ευρωβουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Δημήτρης Πααπδημούλης, με σανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter, @papdimoulis, επισαημαίνει:
«Αγαπώ και σέβομαι τον Μ.Γλέζο, αλλά δεν συμφωνώ. Τούτη την ώρα χρειάζεται να είναι δίπλα και όχι απέναντι στην νέα κυβέρνηση και τον Τσίπρα».

Ενώ, «αινιγματικό» χαρακτηρίζουν τελευταία δημοσιεύματα το γεγονός ότι ο Γιάννης Μηλιός, υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ανήρτησε στον δικό του λογαριασμό στο Twitter, @john_milios, τον σύνδεσμο που παραπέμπει στο άρθρο του Μ. Γλέζου, χωρίς όμως να κάνει κανένα σχόλιο για τα γραφόμενα του ευρωβουλευτή.

Στον επίλογο του επίμαχου άρθρου του, ο κ. Γλέζος καλεί όλα τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ, «να αντιδράσουμε προτού είναι αργά», και τους προτρέπει σε έκτακτες συνελεύσεις, όλων των βαθμίδων των οργανώσεων να αποφασίσουν αν δέχονται αυτήν την κατάσταση.

«Μερικοί υποστηρίζουν, πως σε μια συμφωνία, πρέπει κι εσύ να υποχωρήσεις. Κατ΄αρχήν ανάμεσα σε καταπιεστή και καταπιεζόμενο δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός, όπως ακριβώς ανάμεσα στον σκλάβο και στον κατακτητή, λύση είναι μόνο η Λευτεριά. Αλλά κι αν δεχτούμε αυτό τον παραλογισμό, ήδη οι παραχωρήσεις που έκαναν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις με την ανεργία, τη λιτότητα, τη φτώχεια, τους αυτόχειρες, ξεπερνούν κάθε όριο υποχώρησης», καταλήγει.