Η Σουηδία σταματά τις πληρωμές στη Pfizer -Χρέωνε έξι δόσεις αντί για πέντε

 

Εξηγήσεις για τις χρεώσεις των δόσεων που περιέχει ένα φιαλίδιο ζητά από την Pfizer η Σουηδία, η οποία αποφάσισε να σταματήσει τις πληρωμές για τα εμβόλια.imagewΚαι ενώ ο «πόλεμος» της ΕΕ με την AstraZeneca μαίνεται για τις μειωμένες παραδόσεις, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται τη σουηδική εφημερίδα «Dagens Nyheter», η υπηρεσία Υγείας της χώρας κήρυξε τον δικό της στην αμερικανική εταιρεία.

Συγκεκριμένα, ζητά διευκρινίσεις για το πόσες δόσεις είναι διαθέσιμες σε κάθε φιαλίδιο, καθώς η Pfizer φέρεται να χρέωσε έξι, αν και είχε συμφωνηθεί χρέωση για πέντε.

«Ως τότε, είπαμε στην εταιρεία ότι θα πρέπει να περιμένουμε όσον αφορά τα τιμολόγια που είναι διαθέσιμα μέχρι να λάβουμε διευκρινίσεις σχετικά με το τι εφαρμόζεται» σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής επιδημιολόγος της χώρας Άντερς Τέγκνελ.Η Σουηδία ζητά επίσης συμφωνία της Κομισιόν με την Pfizer για το πόσες δόσεις εμπεριέχει κάθε φιαλίδιο.

Το παράρτημα της Pfizer στη Σουηδία αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει στο Reuters το δημοσίευμα, επιβεβαιώνοντας ωστόσο στην «Dagens Nyheter» πως χρέωνε έξι δόσεις ανά φιαλίδιο.

«Από όταν εγκρίθηκαν οι έξι δόσεις, χρησιμοποιούμε αυτόν τον αριθμό» ανέφερε η υπεύθυνη επικοινωνίας της Pfizer Σουηδίας, Ulrika Goossens.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά υπήρχε οδηγία να χρησιμοποιούνται μόνο οι πέντε από τις έξι δόσεις εμβολίου που υπάρχουν σε ένα φιαλίδιο, ωστόσο τελικά δόθηκε η άδεια για χρησιμοποίηση και των έξι.

«Αυτό είναι απαράδεκτο. Αν μια χώρα έχει τη δυνατότητα να βγάλει μόνο πέντε δόσεις, έχει λάβει λιγότερες δόσεις στην ίδια τιμή» δήλωσε ο συντονιστής του εμβολιασμού στη Σουηδία Ρίτσαρντ Μπέργκστρομ.Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Υγείας της Σουηδίας δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να σχολιάσει το δημοσίευμα αυτό.