Έλεγχο των εξαγωγών εμβολίων από την ΕΕ ζητά ο Γερμανός Υπουργός Υγείας

Υπέρ του ελέγχου των εξαγωγών σε τρίτες χώρες των εμβολίων που παράγονται στην ΕΕ, τάχθηκε με σημερινές του δηλώσεις ο Υπουργός Υγείας imagewτης Γερμανίας, Γενς Σπαν.

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, υπενθύμισε πως οι φαρμακοβιομηχανίες που παράγουν τα εμβόλια έχουν χρηματοδοτήσει τις έρευνες τους και με χρήματα της ΕΕ και πρόσθεσε πως «μου φαίνεται λογικό να έχουμε περιορισμούς εξαγωγών, δηλαδή εμβόλια να εξάγονται από την ΕΕ μόνον με αδειοδότηση ώστε να γνωρίζουμε τι παράγεται στην Ευρώπη, τι φεύγει από την Ευρώπη και πού πηγαίνει».

Οι δηλώσεις έγιναν μετά την αντιπαράθεση που δημιουργήθηκε μεταξύ της ΕΕ και της εταιρείας Astra Zeneca, η οποία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην παράδοση συγκεκριμένων αριθμών εμβολίων που έχουν συμφωνηθεί, γεγονός που εγείρει υποψίες σε Βρυξέλλες και Βερολίνο για «κερδοσκοπία», όπως ανέφερε ο Γερμανός Υπουργός Υγείας.

Εξάλλου σήμερα, δημοσίευμα της εφημερίδας Bild, αναφέρεται στις μεγάλες ανησυχίες της Καγκελαρίου Μέρκελ για τις μεταλλάξεις του ιού, όπως η Καγκελάριος τις εξέφρασε σε τηλεδιάσκεψη με στελέχη του κόμματος της.

Εκεί έκανε λόγο για «απαίσια κατάσταση» για μια «κατάσταση πού έχει ξεφύγει», ενώ πρόσθεσε πως «καθόμαστε επάνω σε ένα βαρέλι με πυρίτιδα».

Η ίδια φέρεται να ζήτησε να παρθούν αυστηρότερα μέτρα και να συνεχισθεί το lockdown.