Εκτιμήσεις κυπριακών κομμάτων για το αποτέλεσμα του Eurogroup

Θετικά εκτιμούν τα κυπριακά κόμματα  το αποτέλεσμα του Eurogroup  και χαιρετίζουν τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης  να διεκδικήσει μέσω διαπραγμάτευσης οφέλη,newego_LARGE_t_1101_54469332_type12713

ΔΗΣΥ

 

Ο ΔΗΣΥ με ανακοίνωση του αναφερει:
«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση υποδεχόμαστε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ψες στο Eurogroup και με την οποία δόθηκε τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης για την Ελλάδα.
Αυτή η απόφαση έχει διπλή σημασία. Κατ’αρχάς εξασφαλίζει ότι η Ελλάδα συνεχίζει την προσπάθεια διόρθωσης και αποκατάστασης της οικονομίας της μέσα στο πλαίσιο της Ευρωζώνης και σε συνεργασία με τους άλλους ευρωπαίους εταίρους, αποφεύγοντας την εθνική περιπέτεια.
Ταυτόχρονα, αυτή η “ενδιάμεση” συμφωνία αποδεικνύει ότι με καλή θέληση και υπευθυνότητα μπορούμε μέσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς να βρούμε δρόμο που να επιτρέπει να αντιμετωπισθούν ιδιαίτερα προβλήματα και ταυτόχρονα να διαφυλάσσει την κοινή ευρωπαϊκή πορεία.
Εννοείται, ωστόσο, ότι το διάστημα των επόμενων μηνών παραμένει κρίσιμο. Γι’αυτό ευχόμαστε η Ελλάδα να ακολουθήσει με επιτυχία τη σωστή πορεία, βρίσκοντας τρόπο μέσα από συναινετικές διαδικασίες να κάνει τους σχεδιασμούς της χωρίς να αθετούνται οι κοινοί κανόνες και οι ανειλημμένες δεσμεύσεις.»

ΑΚΕΛ

 

Το ΑΚΕΛ με ανκοίνωση του αναφερει:

«Χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι τη συνολική αξιολόγηση και εκτίμηση των αποτελεσμάτων του χτεσινού Eurogroup θα την κάνει η ίδια η ελλαδική πολιτική ηγεσία αλλά κυρίως ο Ελληνικός λαός, είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας διεκδίκησε και πέτυχε να κάνει ένα βήμα μπροστά σε σχέση με εκείνα που είχαν αποδεχτεί οι προκάτοχοί της ή ήθελαν να επιβάλουν οι εταίροι της.
Μοιραία ο παραλληλισμός με τις δύσκολες εκείνες μέρες του Μαρτίου του 2013 πρέπει να γίνει. Η δική μας κυβέρνηση «με το πιστόλι στον κρόταφο» δέχτηκε κούρεμα καταθέσεων, ξεπούλημα των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και στην πορεία αχρείαστες και εθνικά ζημιογόνες ιδιωτικοποιήσεις, εκποιήσεις και σωρεία άλλων αντιλαϊκών μέτρων. Δεν διεκδίκησε προς όφελος του Κυπριακού λαού αλλά υπέκυψε σε πιέσεις.
Εμείς θα επιμείνουμε: με σεβασμό πάντοτε στη δημοκρατική διαδικασία και το διάλογο, με αγώνα και διεκδίκηση, είναι δυνατό η κάθε κυβέρνηση, αν πραγματικά το θέλει, να διεκδικήσει μέσω διαπραγμάτευσης και να κερδίσει προς όφελος του λαού της. Τα χτεσινά γεγονότα αποτελούν την καλύτερη απόδειξη. Το Μάρτιο του 2013 και εμείς είχαμε δυνατότητες. Δυστυχώς δεν διεκδικήσαμε. Απλώς ενδώσαμε. Ξεπουλώντας τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, η κυβέρνηση έδωσε αμαχητί το πιο ισχυρό διαπραγματευτικό μας χαρτί και φρόντισε η κρίση από συστημική να παραμείνει μόνο κυπριακή. Έστω και σήμερα, η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού, ας πάρει τα μηνύματα.»

ΔΗΚΟ

Το Δημοκρατικό Κόμμα χαιρετίζει την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup και την αποδοχή του αιτήματος της Ελλάδας για παράταση της δανειακής σύμβασης.
«Το κείμενο που συμφωνήθηκε, αναφερει σε ανακοίνωση του,  είναι ένας συμβιβασμός. Η Ελλάδα σίγουρα δεν πήρε όλα όσα ήθελε, αλλά πήρε αρκετά έτσι ώστε να της δοθεί χρόνος και μια δεύτερη ευκαιρία για επαναδιαπραγμάτευση.
Η ενδιάμεση συμφωνία των χωρών – μελών της ευρωζώνης απέτρεψε τη ρήξη και διασφάλισε την παραμονή της Ελλάδας στο σύστημα του ευρώ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποδεικνύοντας ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, όταν υπάρχει πολιτική βούληση, βρίσκουν λύσεις.
Από την άλλη, αποδεικνύεται περίτρανα πως με τη σωστή διεκδίκηση υπάρχουν περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης και βελτίωσης όρων των μνημονίων.
Και αυτό ακριβώς είναι που το Δημοκρατικό Κόμμα προτείνει εδώ και καιρό:
Τον καθορισμό ενός Εθνικού Πλαισίου Επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, έτσι ώστε, μέσα από συλλογική διαβούλευση να ζητήσουμε επαναδιαπραγμάτευση και βελτίωση συγκεκριμένων προνοιών του.
Δυστυχώς αυτή η πρόταση απορρίπτεται από την κυβέρνηση, η οποία υπηρετεί με αφοσίωση το ρόλο του παθητικού αποδέχτη, τηρώντας με θρησκευτική ευλάβεια ακόμα και όρους του μνημονίου, που έχουν αποβεί καταστροφικοί.
Πλέον, δεν έχουμε αμφιβολία:
Η κυβέρνηση απορρίπτει την επαναδιαπραγμάτευση, όχι γιατί τη θεωρεί ανέφικτη, αλλά γιατί δεν το επιθυμεί.»

 ΕΔΕΚ

 

Ο ευρωβουλευτής της  ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης προέβη στην πιο κάτω δήλωση:

«Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για την ενδιάμεση συμφωνία που πέτυχε η νέα ελληνική κυβέρνηση μετά από πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις εμπεριείχαν και το στοιχείο του ωμού εκβιασμού. Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί και ένα πρώτο ρήγμα στις λογικές και τα ιδεολογήματα της λιτότητας και της ύφεσης. Θέλουμε και αγωνιζόμαστε για μια άλλη Ευρώπη όπου παράλληλα με τους δείκτες θα ευημερούν και οι λαοί.

Έχει αποδειχθεί περίτρανα πως όταν ορθώνεις πολιτικό ανάστημα με επιχειρήματα και συμμαχίες μπορείς να κτίσεις και τους στόχους σου μπορείς να τους πετύχεις. Η Ελλάδα αξιοποίησε όλα τα όπλα που είχε στην πολιτική της φαρέτρα. Την ίδια στιγμή «έπεσαν και οι μάσκες» για τη δική μας κυβέρνηση που ακολουθεί πιστά τα κελεύσματα της Τρόικας ενώ ακολουθεί σκληρή γραμμή για την κυπριακή κοινωνία και τους πολίτες αυτού του τόπου.
Η στήριξη της κυπριακής Κυβέρνησης προς την Ελλάδα δεν είναι πρέπει να είναι μόνο φραστική. Για να έχει περιεχόμενο η υποστήριξη των ελληνικών θέσεων πρέπει ταυτόχρονα η κυπριακή Κυβέρνηση να ανοίξει θέματα που αφορούν τη Κύπρο όπως είναι:
• Το θέμα της ιδιωτικοποίησης των ημικρατικών οργανισμών
• Το θέμα των εκποιήσεων με τις προτάσεις που να προστατεύουν τους δανειολήπτες που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση και
• Επίδειξη ελαστικότητας στην περίπτωση της Κύπρου για την παραχώρηση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λόγω των ειδικών συνθηκών που υπάρχουν όπως της κατοχής, του κουρέματος των καταθέσεων και της γεωγραφικής θέσης της Κύπρου.»

Συμμαχία Πολιτών

Η Συμμαχία Πολιτών χαιρετίζει τη ψεσινή συμφωνία στο Eurogroup η οποία απέδειξε για ακόμα μια φορά ότι όποιος πιστεύει και διεκδικεί, κερδίζει.

«Η Ελλάδααναφέρετι σε ανακοίνωση ,  πέτυχε ένα πρώτο μικρό βήμα για ανατροπή των αρνητικών συνεπειών της λιτότητας και της σκληρής μνημονιακής πολιτικής, η οποία οδήγησε την ελληνική κοινωνία στην εξαθλίωση. Αναγνωρίζουμε ότι η συμφωνία δεν περιλαμβάνει όλες τις αρχικές επιδιώξεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, όμως αναμφίβολα αποτελεί βελτίωση της επί πενταετίας παγιωμένης και αποτυχημένης κατάστασης, ενω ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω βελτιώσεις στο μέλλον.

Η Ελλάδα πέτυχε τον τερματισμό της αποικιοκρατικής προσέγγισης και την επανάκτηση της κρατικής της κυριαρχίας, αφού πλέον το πρόγραμμα και οι όροι δε θα επιβάλλονται απο την Τρόικα αλλά η ίδια η Ελληνική κυβέρνηση θα ετοιμάζει το πρόγραμμα της για τις μεταρρυθμίσεις. Αυτό αποτελεί ουσιαστικά και τη μεγαλύτερη της επιτυχία.

Η Ελλάδα πέτυχε να διασφαλίσει την αξιοπιστία της αλλά και να δώσει ανάσα αξιοπρέπειας. Καλούμε την Κυπριακή Κυβέρνηση να αντλήσει διδάγματα και παραδείγματα από τα θετικά αποτελέσματα τα οποία επιφέρει μια συνεπής, πειστική, διεκδικητική πολιτική και να σταματήσει επιτέλους την τυφλή υποταγή προς την Τρόικα.

Εν κατακλείδι, θεωρούμε οτι είναι τουλάχιστον άστοχο ορισμένοι στην Κύπρο να επικρίνουν την κυβέρνηση της Ελλάδας οτι τελικά δεν έκανε αυτό που είχε υποσχεθεί προεκλογικά.»

ΕΥΡΩΚΟ

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Μιχάλης Γιωργάλλας, σχολιάζοντας  τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup για την Ελλάδα, ανέφερε:
«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα καθότι της εξασφαλίζει λίγο χρόνο για να ολοκληρώσει τους σχεδιασμούς της και το πιο σημαντικό της εξασφαλίζει τον κυρίαρχο ρόλο στις αποφάσεις για τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα, αποφάσεις που μέχρι πρόσφατα λάμβαναν οι τεχνοκράτες της τρόικας στη βάση των αριθμών και των λογιστικών εκτιμήσεων.
Η Ελλάδα άνοιξε ένα παράθυρο για τις μνημονιακές χώρες όπως και η Κύπρος ώστε οι αποφάσεις και οι μεταρρυθμίσεις διόρθωσης, να λαμβάνονται με πολιτικά και κοινωνικά κριτήρια και όχι στη βάση τεχνοκρατικών και λογιστικών εκτιμήσεων της τρόικας.
Είναι η ώρα να απαιτήσουμε να παραμεριστούν οι τροϊκανοί τεχνοκράτες και οι λογιστικοί αριθμοί και στις αποφάσεις να πρωταγωνιστήσουν οι κοινωνικοπολιτικοί κανόνες και οι πολίτες.
Υπάρχει πλέον προηγούμενο και πρέπει να το αξιοποιήσουμε για να βελτιώσουμε τα προβληματικά στοιχεία και του δικού μας προγράμματος», κατέληξε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ.

Οικολόγοι

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εκφράζει την ικανοποίηση του για το πρώτο βήμα που επιτεύχθηκε χθες στο Eurogroup προς εξεύρεση συμφωνίας με την Ελλάδα.

«Ήταν μία διαπραγματευτική νίκη της Ελλάδας. Αυτό έπρεπε να κάνει και η Κύπρος το 2013 αντί το καταστροφικό κούρεμα. Έπρεπε δηλαδή να κερδίσουμε χρόνο για να υποβάλλουμε τις δικές μας προτάσεις. Κρίνοντας από την τακτική της νέας Ελληνικής Κυβέρνησης κατανοούμε πόσο δίκαιο έχουν αυτοί που ισχυρίζονται ότι η παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη στο Eurogroup το 2013 αποδείχθηκε καταστροφική επιλογή γιατί δεν άφησε κανένα περιθώριο για ελιγμούς και διαπραγματεύσεις και επέτρεψε στους γνωστούς κύκλους να του “βάλουν το πιστόλι στον κρόταφο”.

Σίγουρα υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν εκ μέρους της Ελλάδας για να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα όμως η χτεσινή απόφαση μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα για μια νέα Ελλάδα και κατά επέκταση μια νέα Ευρώπη.
Το γεγονός ότι μπήκε υπό αμφισβήτηση η σκληρή πολιτική της λιτότητας που εφαρμόζει η Γερμανία εις βάρος των πιο αδύνατων οικονομικά κρατών είναι ένα πρώτο και σημαντικό βήμα. Ενδεικτικό αυτής της πολιτικής είναι οι δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών κ.Σόιπλε ο οποίος προσπαθεί να θυμίσει ποιος είναι ο κυρίαρχος της Ευρώπης. Η Γερμανία δυστυχώς εξακολουθεί να παίζει παιγνίδια εξουσίας και φαίνεται ότι οι υπόλοιπες χώρες της το επιτρέπουν.

Ελπίζουμε για παράδειγμα να είναι προβοκάτσια η δήλωση του κ.Σόιπλε ότι η Ελλάδα έμεινε μόνη στο Eurogroup. Τι λέει για αυτό ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου κ.Χάρης Γεωργιάδης;

Το Κίνημα Οικολόγων θεωρεί ότι η Κυβέρνηση πρέπει να προβληματιστεί και να παραδειγματιστεί από την Ελλάδα. Προφανώς η μελετημένη διεκδικητική πολιτική φέρνει αποτελέσματα. Δυστυχώς όμως η πολιτική της Κυβέρνησης η οποία είναι τροικανότερη των τροικανών βυθίζει περισσότερο τη χώρα στη φτώχια και στην ύφεση.»