Μ.Σιζόπουλος: Εύλογες ανησυχίες για κυπριακό και πενταμερή

Εύλογες ανησυχίες για την πενταμερή εκφράζει εκ νέου ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μ.Σιζόπουλος και επαναλαμβάνει την πρόταση της ΕΔΕΚ για  σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για τη συζήτηση της διεθνούς πτυχής του κυπριακού προβλήματος.

Αναφέρει συγκεκριμένα:

Οδεύουμε προς μία αχαρτογράφητη Πενταμερή Διάσκεψη για την οποία δεν γνωρίζουμε το πλαίσιο και τις παραμέτρους της συζήτησης.
Μία Πενταμερή Διάσκεψη που συγκαλεί ο Γενικός Γραμματέας ο οποίος με τη στάση και συμπεριφορά του:

  • παραγνωρίζει τις αποφάσεις, τα ψηφίσματα και τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών,
  • αποφεύγει να αναφερθεί σε Κυπριακή Δημοκρατία ενώ επιλέγει απαράδεκτους όρους όπως «ελληνοκυπριακή διοίκηση», «εκλογές στη Βόρεια Κύπρο» κ.ά.
  • αναφέρεται στο προφορικό πλαίσιο που κατέθεσε στο Κρανς Μοντανά του οποίου τα περισσότερα σημεία βρίσκονται σε αντίθεση με τις αποφάσεις, τα ψηφίσματα και τον Καταστατικό Χάρη των Ηνωμένων Εθνών.

Όλα αυτά προκαλούν εύλογες ανησυχίες.
Είναι γι’ αυτό που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να  αποφύγει να εμπλακεί σε μία τέτοια διαδικασία. Αυτό που θα πρέπει να απαιτήσει είναι εκ προοιμίου να του γνωστοποιηθεί και να καθορισθεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα γίνουν οι συζητήσεις τόσο στην άτυπη συνάντηση όσο και σε μία ενδεχόμενη μελλοντική διάσκεψη για την επίλυση του κυπριακού.
Η αντιπρότασή μας σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να είναι η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για τη συζήτηση της διεθνούς πτυχής του κυπριακού προβλήματος.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να μείνει σταθερά προσηλωμένος στο ότι το κυπριακό δεν είναι θέμα δικοινοτικής διευθέτησης αλλά είναι διεθνές θέμα εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και εθνοκάθαρσης.