Το γύρο του κόσμου κάνει η αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης


 imagewΤον γύρο του κόσμου έχει κάνει η αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης.

Πολλά διεθνή Μέσα έχουν αναμεταδώσει την είδηση και λεπτομέρειες από τα γεγονότα που έχουν συγκλονίσει όλη την Ελλάδα. Τα νέα έφτασαν μέχρι και την Ινδία, αλλά και την Ιαπωνία, όπου μετέδωσαν την είδηση.

Το Associated Press κυκλοφόρησε με τίτλο: «Ολυμπιονίκης ιστιοπλοΐας αποκαλύπτει ότι δέχτηκε επίθεση από παράγοντα».

Το Reuters είχε αναλυτικό ρεπορτάζ με την επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Σοφία Μπεκατώρου.

Το CNN που έχει προτάξει την είδηση (σήμερα είναι στο Νο3) γράφει χαρακτηριστικά στον τίτλο του: «Σοφία Μπεκατώρου: Η απόφαση της Ολυμπιονίκη να μιλήσει για τη φερόμενη σεξουαλική επίθεση του 1998 πυροδοτεί δημόσια κατακραυγή στην Ελλάδα».

Το japantimes έχει επικεφαλίδα: «Η Ελληνίδα ιστιοπλόος επαινείται γιατί έσπασε το ταμπού της σεξουαλικής παρενόχλησης».

Τέλος η ιστοσελίδα times of india πλέκει το εγκώμιο της Σοφίας Μπεκατώρου που έσπασε το ταμπού και μίλησε δημόσια.

Υφυπουργείο Αθλητισμού

Την ανάγκη ενεργοποίησης των αντανακλαστικών της αθλητικής οικογένειας, μετά τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη, επισημαίνει με ανακοίνωσή του το Υφυπουργείο Αθλητισμού.

Καλεί παράλληλα, όποιους αθλητές ή αθλήτριες έχουν ενδεχομένως υπάρξει θύματα ανάλογων συμπεριφορών στο παρελθόν, να παραμερίσουν ενδοιασμούς και φόβους και να «σπάσουν τη σιωπή», συμβάλλοντας στην καλλιέργεια καλύτερων συνθήκων για τη νέα γενιά.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, στάθηκε στο πλευρό της Σοφίας Μπεκατώρου, μετά την συγκλονιστική μαρτυρία της «Χρυσής» Ολυμπιονίκη στην ιστιοπλοΐα, ζητώντας την άμεση κινητοποίηση όλων των αθλητικών πειθαρχικών οργάνων.

«Η συγκλονιστική καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου επιβάλλεται να ενεργοποιήσει άμεσα όλα τα αθλητικά πειθαρχικά όργανα. Και η εξέλιξή της να συμβαδίσει με τα ποινικά, που ήδη επιλαμβάνονται. Ώρα να σπάσει η ανοχή και η σιωπή τέτοιων ζοφερών συμπεριφορών και στους αθλητικούς χώρους», ήταν το μήνυμα του Υφυπουργού Αθλητισμού στο Twitter.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης φιλοξενήθηκε στην εκπομπή του Skai και αποκάλυψε ότι γνωρίζει πολλές ανάλογες περιπτώσεις.

«Είναι αρκετά τα περιστατικά και θέλουν φιλτράρισμα και πολύ προσεκτική διαχείριση, να μην πάμε στο άλλο άκρο. Επίσης έχει σημασία ποιος το λέει, η προσωπικότητα του καθενός, γιατί ενέχει και ο κίνδυνος να υπάρχει και η επιθυμία της προσωπικής εκδίκησης», ανέφερε και κάλεσε δε να ακολουθήσουν το παράδειγμα της κ. Μπεκατώρου κι άλλοι αθλητές.

«Να ανοίξουν τα στόματά τους, να μιλήσουν για τα δικά τους βιώματα αν έχουν αντίστοιχα περιστατικά και να τα καταγγείλουν στη δικαιοσύνη. Είμαστε εδώ, δίπλα τους να τους βοηθήσουμε. Παράλληλα, θα βοηθήσουμε να διαμορφωθεί ένα υγιές τοπίο για τη νέα γενιά των αθλητών. Είναι υποχρέωσή μας», σημείωσε

Υφυπουργός Παιδείας

Σε δήλωση με αφορμή την καταγγελία της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου προέβη η Υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, τονίζοντας ότι “η σωστή ερώτηση είναι “γιατί το έζησε, τότε” και όχι “γιατί μίλησε, τώρα””.

Ολόκληρη η δήλωση της κ. Μακρή έχει ως εξής: Η σωστή ερώτηση είναι “γιατί το έζησε, τότε” και όχι “γιατί μίλησε, τώρα”! Και  η σωστή αντίδραση είναι “να μην το ζήσει κανείς/καμμία, ξανά”! Και, σίγουρα, όχι ατιμωρητί!

Έρευνα Εισαγγελίας

Αυτεπάγγελτη έρευνα θα ξεκινήσει η Εισαγγελία Πρωτοδικών μετά τις δημόσιες καταγγελίες της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου κατά παράγοντα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας, τον οποίο κατονόμασε ως δράστη σεξουαλικής κακοποίησης που υπέστη πριν από 23 χρόνια κατά τη διάρκεια επαγγελματικού ταξιδιού της.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου παρεμβαίνει αυτεπάγγελτα με την έναρξη προκαταρκτικής έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη, στο πλαίσιο της οποίας θα κληθεί τη Δευτέρα ή την Τρίτη η Ολυμπιονίκης να καταθέσει όσα έχει ισχυριστεί, ανεξάρτητα αν η καταγγελλόμενη πράξη σε βάρος της κ. Μπεκατώρου έχει ήδη παραγραφεί.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η Σοφία Μπεκατώρου ενδέχεται να έχει αναφερθεί στη σεξουαλική κακοποίηση που είχε υποστεί από τον κατονομαζόμενο παράγοντα, όταν κατέθεσε στο πλαίσιο έρευνας που διενεργεί η Εισαγγελία υπό την εποπτεία του Εισαγγελέα Κωνσταντίνου Σιμιτζόγλου, η οποία εκκίνησε έπειτα από καταγγελίες του Ολυμπιονίκη Νίκου Κακλαμανάκη για κακοδιαχείριση στην Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας.

Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία

Συγκλονισμένη είναι η Ελληνική Ιστιοπλοΐκή Ομοσπονδία από την χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων στον Τύπο στις οποίες προχώρησε η Ελληνίδα αθλήτρια, Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου.

Σε ανακοίνωση της, η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία αναφέρει ότι «αυτονοήτως, και προκειμένου να διαφυλαχθεί το κύρος της Ομοσπονδίας, η τιμή και η υπόληψη του συνόλου των αθλητών και αθλητριών, προπονητών και παραγόντων του αθλήματος και να διευκολυνθεί η έρευνα για την οποία την τελική απόφαση έχει η Δικαιοσύνη, ζητήσαμε άμεσα και λάβαμε την παραίτηση του Αντιπροέδρου του Δ.Σ. , κ. Α. Αδαμόπουλο».

«Ο τελευταίος φέρεται ως ο άνθρωπος τον οποίον η Ολυμπιονίκης μας κατονόμασε στον εισαγγελέα για τα καταγγελλόμενα. Παραλλήλως, ζητήσαμε από τον κ. Αδαμόπουλο να υποβάλει την παραίτησή του από εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία δηλώνει απερίφραστα ότι θα στηρίξει την αθλήτρια και θα σταθεί αρωγός της σε ό,τι χρειαστεί για την αποκάλυψη της αλήθειας σε κάθε αρμόδια αρχή. Επιθυμούμε να διευκρινίσουμε ότι μέχρι και σήμερα δεν είχε περιέλθει σε κανένα μέλος της Ομοσπονδίας επίσημα, ανεπίσημα, ως φήμη ή ακόμη και ως ψίθυρος, η παραμικρή ένδειξη για τη συγκεκριμένη ή οποιαδήποτε αντίστοιχη άλλη αποτρόπαιη πράξη», προσθέτει.

Η Ομοσπονδία καλεί κάθε αθλητή και αθλήτρια, παράγοντα ή μέλος της Ομοσπονδίας, εφόσον έχει υπάρξει θύμα ή έχει περιέλθει εις γνώση του τέτοια συμπεριφορά, να την καταγγείλει και θα έχει την αμέριστη συμπαράστασή της.

«Το ίδιο καλούμε να πράξει κάθε αθλητής ή παράγοντας σε οποιοδήποτε άθλημα. Τα θύματα μιας τέτοιας ή ανάλογης συμπεριφοράς δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν. Εμείς θα είμαστε δίπλα τους. Η Ομοσπονδία καλεί άμεσα την Ολυμπιονίκη μας να προσέλθει στο Διοικητικό Συμβούλιο και να αναφερθεί λεπτομερώς στην καταγγελία της έτσι ώστε η Ομοσπονδία να προβεί άμεσα στις δέουσες ενέργειες. Η σχετική καταγγελία μάς συγκλόνισε διότι ουδέποτε στο χώρο της Ιστιοπλοΐας υπήρξε στο παρελθόν η παραμικρή υποψία για τέτοιο περιστατικό. Η Ομοσπονδία πράττει και θα πράξει τα δέοντα και δεν θα επιτρέψει να παραμείνει η παραμικρή σκιά ως προς το κύρος της και την προάσπιση των ιδεωδών του αθλητισμού που υπηρετεί ανεπίληπτα εδώ και επτά δεκαετίες», σημειώνει.

Παραιτήσεις

Παραιτήθηκε εγγράφως χθες και ο Γιώργος Χριστόπουλος του ΝΟ Καλαμακίου, ακριβώς όπως είχε ήδη πράξει από προχθές ο Γιάννης Παπαδημητρίου (πρόεδρος του ΙΟΠ και υποψήφιος πρόεδρος της Ομοσπονδίας στις προσεχείς αρχαιρεσίες).

«Με ιδιαίτερη θλίψη είμαι υποχρεωμένος να σας δηλώσω ότι δεν δύναμαι να παραμείνω στο διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας ύστερα και από τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις καταγγελίες της κ. Σοφίας Μπεκατώρου. Κατόπιν  των συγκλονιστικών αυτών αναφορών, στέκομαι στην γενικότερη τους  αντιμετώπιση από πλευράς της εκπροσώπησης  ΕΙΟ  και στο εν γένει κλίμα περαιτέρω διατάραξης του αθλητικού πνεύματος που επικρατεί  το τελευταίο διάστημα. Οι συνθήκες πλέον αυτές δεν με εκφράζουν ως άνθρωπο του Ναυταθλητισμού, ως Εργοδότη που απασχολεί δεκάδες οικογενειάρχες και ως Επιστήμονα», αναφέρει, στην επιστολή παραίτηση του ο  Γιώργος Χριστόπουλος.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι παραίτηση από τα καθήκοντά του, ως Νομικός Σύμβουλος της ΕΙΟ, έχει υποβάλει και ο δικηγόρος Χρήστος Ηλιάδης.

Υπενθυμίζεται ότι αργά προχθές το απόγευμα, σε συνεδρίαση του ΔΣ, ζητήθηκε και ελήφθη η παραίτηση του αντιπροέδρου, Α. Αδαμόπουλου, ο οποίος είναι ο καταγγελλόμενος από τη Σοφία Μπεκατώρου για σεξουαλική βία εναντίον της.

Ο πρόεδρος της ιστιοπλοϊκής ομοσπονδίας Αντώνης Δημητρακόπουλος μίλησε στο Open για τον απόηχο των δηλώσεων της Σοφίας Μπεκατώρου.

«Είχαμε πει πως όταν γνωστοποιηθεί το όνομα του δράστη θα πράξουμε ό,τι πρέπει για να αποκατασταθεί η αλήθεια και να υποστεί τις συνέπειες που προβλέπονται. Η ΕΙΟ δεν είχε καμία διάθεση να υποβαθμίσει το γεγονός με την ανακοίνωσή της και αυτό φάνηκε και από την δεύτερη ανακοίνωση που ήταν συνέχεια της πρώτης. Η Εκτελεστική Επιτροπή ζήτησε και έλαβε την παραίτηση του φερόμενου ως δράστη αυτής της αποτρόπαιας πράξης, ενώ ζητήσαμε να παραιτηθεί και ως εκπρόσωπός μας από την Ολυμπιακή Επιτροπή, κάτι που όπως γνωρίζω έγινε», είπε.

Όπως ανέφερε, «δεν είχαμε καμία ένδειξη ότι υπήρχαν τέτοια περιστατικά στον χώρο μας».

Επιτροπή Φιλάθλου Πνεύματος, Ηθικής και Δεοντολογίας

Την παρέμβαση της Επιτροπής Φιλάθλου Πνεύματος, Ηθικής και Δεοντολογίας (ΕΦΙΠΗΔ) της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, σύμφωνα με το άρθρο 10 του καταστατικού, για τις καταγγελίες της Ολυμπιονίκη, Σοφίας Μπεκατώρου, ζήτησαν ο Πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, και ο Γενικός Γραμματέας, Μανώλης Κολυμπάδης.

Η επιστολή τους προς τον πρόεδρο της ΕΦΙΠΗΔ, Γιώργο Λενό, είναι η εξής: «Όπως γνωρίζετε, τις τελευταίες ημέρες, η Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας Σοφία Μπεκατώρου, κατήγγειλε ότι υπήρξε στο παρελθόν θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από παράγοντα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας, ο οποίος είναι μέλος της Ολομέλειας της Ε.Ο.Ε. ως εκπρόσωπος του αθλήματος».

«Στα πλαίσια του άρθρου 10 παρ. 5 του Καταστατικού της Ε.Ο.Ε., παρακαλούμε να διερευνήσετε λεπτομερώς την καταγγελία της αθλήτριας, λαμβάνοντας καταθέσεις και αποδεικτικά στοιχεία από την ίδια, τον καταγγελλόμενο και τους τυχόν μάρτυρες που θα προταθούν, και να εισηγηθείτε προς την Ολομέλεια για το εάν συντρέχει παραβίαση των Κανονισμών και διατάξεων του παραπάνω άρθρου, προκειμένου να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις», προσθέτουν.

Αποχή από τα καθήκοντα του στην ΕΟΕ ο Α. Αδαμόπουλος

Επιστολή στον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρο Καπράλο, απέστειλε ο εκπρόσωπος της ΕΙΟ, Α. Αδαμόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε αποχή από τα καθήκοντα του στην ΕΟΕ.

«Παρακολουθώ με έκπληξη τις δηλώσεις της Σοφίας Μπεκατώρου, σύμφωνα με τις οποίες φέρομαι να την έχω κακοποιήσει σεξουαλικά πριν από 23 χρόνια. Το γεγονός αυτό το πληροφορήθηκα για πρώτη φορά σήμερα και, όπως έχω ήδη δηλώσει, η καταγγελία είναι ψευδής, συκοφαντική και υποβολιμαία. Παρόλα αυτά, αντιλαμβάνομαι πλήρως ότι, λόγω της μεγάλης αρνητικής δημοσιότητας που έχει λάβει το θέμα, είναι πολύ πιθανό να πληγεί το κύρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, το οποίο πρέπει να βρίσκεται πάντοτε ψηλά για το καλό του ελληνικού αθλητισμού. Γι’ αυτό το λόγο και μόνο και με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης μου απέναντι στην Ε.Ο.Ε., σας δηλώνω ότι από σήμερα και μέχρι την πλήρη διαλεύκανση της υποθέσεως αυτής από τις αρμόδιες αρχές θα παύσω να συμμετέχω στις συνεδριάσεις των οργάνων της Ε.Ο.Ε., των οποίων είμαι μέλος και γενικά θα απέχω από την άσκηση των καθηκόντων μου από οποιαδήποτε άλλη θέση κατέχω στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή», αναφέρει ο Α. Αδαμόπουλος, στην επιστολή του.

Πρόεδρος Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας

Στο πλευρό της Σοφίας Μπεκατώρου στέκεται και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Ισίδωρος Κούβερος, ο οποίος δηλώνει συγκλονισμένος και υπογραμμίζει ότι αυτή η καταγγελία απαιτεί άμεση δικαστική παρέμβαση.

Πρόεδρος Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής

Με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος εξέφρασε την οργή του για όσα κατήγγειλε η Σοφία Μπεκατώρου και παρότρυνε όλους τους αθλητές να αρχίσουν να μιλούν ελεύθερα και ανοικτά.

«Με τη Σοφία και την κάθε Σοφία,  Ως, μέλος της ΔΟΕ στην Ελλάδα, Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής αλλά και σαν αθλητής-Ολυμπιονίκης, αισθάνομαι οργισμένος με όσα κατήγγειλε η Ολυμπιονίκης μας Σοφία Μπεκατώρου  για την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη ως μέλος της Εθνικής ομάδας ιστιοπλοϊας», αναφέρει.

Σημειώνει ότι η Σοφία μίλησε για τη βία που υπέστη και για τις ολέθριες ψυχικές συνέπειες που είχε από την κακοποίηση  της όλα αυτά τα χρόνια.

«Πήρε μια γενναία απόφαση με μεγάλο ψυχικό κόστος. Και εμείς, όλοι όσοι ασχολούμαστε με τον αθλητισμό οφείλουμε να σταθούμε πλάι της, να απαιτήσουμε την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης  χωρίς να την αμφισβητήσουμε και να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να μην χρειάζεται στο μέλλον να περάσουν τόσα πολλά χρόνια για να βρουν το θάρρος οι νέοι αθλητές να καταγγείλουν παρόμοια τραυματικά γεγονότα…Οφείλουμε να δημιουργήσουμε στον αθλητισμό, ένα περιβάλλον ασφαλές, ηθικό, αξιοπρεπές και καθαρό. Μόνο έτσι θα μπορέσουν οι γονείς να μας εμπιστευτούν τα παιδιά τους, μόνο έτσι θα μπορέσουμε να κρατήσουμε τη νέα γενιά κοντά στον αθλητισμό. Δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες που θα αποτρέπουν κάθε παραβατική συμπεριφορά, κάθε πράξη ανήθικη και κακόβουλη», προσθέτει.