HΠΑ:Το απόλυτο χάος, εισβολή οπαδών Τραμπ στο Καπιτώλιο

imagewΜαύρη μέρα για τις ΗΠΑ και για τη Δημοκρατία με την εισβολή των υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ μέσα στο Καπιτώλιο με αποτέλεσμα ματαιωθεί η επικύρωση της εκλογής του Τζο Μπάιντεν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζουν μια από τις μελανότερες σελίδες στην ιστορία τους με ευθύνη του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος επέλεξε την Τετάρτη να στήσει σκηνικό εμφυλίου αντί να αποδεχθεί την ήττα του και να λειτουργήσουν οι θεσμοί.

Smoke fills the walkway outside the Senate Chamber as supporters of President Donald Trump are confronted by U.S. Capitol Police officers inside the Capitol, Wednesday, Jan. 6, 2021 in Washington. (AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

Μια γυναίκα έχασε τη ζωή της στα επεισόδια αλλά και αρκετοί αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί έπειτα από την εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο. Ολόκληρη η Εθνική Φρουρά της Ουάσινγκτον ενεργοποιήθηκε από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Το χάος προκάλεσε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντοναλτ Τραμπ με πρωτοφανή γεγονότα κατά την αμερικανική ιστορία να διαδραματίζονται στον «ναό» της Δημοκρατίας το Καπιτώλιο των ΗΠΑ. Ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος κάλεσε τους υποστηρικτές του να διαμαρτυρηθούν κατά της επικύρωσης από τους εκλεγμένους του Κογκρέσου της νίκης του Δημοκρατικού αντιπάλου του, που πραγματοποιείτο εκείνη την ώρα στο Καπιτώλιο.

Χιλιάδες οπαδοί του διέκοψαν τη συνεδρίαση του Κογκρέσου κατά την οποία επικυρωνόταν η νίκη του νέου προέδρου Τζο Μπάιντεν και εισέβαλλαν στο κτίριο εκφράζοντας την οργή τους για την «εκλογική απάτη» κατά τις προεδρικές εκλογές.

Αστυνομικές δυνάμεις της φρουράς κυριολεκτικά φυγάδευσαν τους γερουσιαστές την στιγμή που οι διαδηλωτές εισέβαλλαν μαζικά στην αίθουσα συνεδριάσεων.

Μετά τα μεσάνυχτα ώρα Κύπρου και αφού κινητοποιήθηκε η Εθνοφρουρά, το κτίριο εκκενώθηκε από τους εισβολείς ενώ ήδη είχε απαγορευτεί η κυκλοφορία στην Ουάσινγκτον.

Λίγο μετά τη 01:00 ώρα Κύπρου οι αρχές ασφαλείας απέκτησαν τον έλεγχο εντός και εκτός του Καπιτωλίου.

«Απόπειρα πραξικοπήματος» καταγγέλλουν γερουσιαστές

Αρκετά εκλεγμένα μέλη του Κογκρέσου καταγγέλλουν μια απόπειρα «πραξικοπήματος» με επικεφαλής τους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι κατάφεραν να εισβάλλουν στο Καπιτώλιο, με ορισμένους από τους αυτούς τους εκλεγμένους αξιωματούχους να προειδοποιούν ότι αυτή η ενέργεια είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

«Είμαστε μάρτυρες μιας απόπειρας πραξικοπήματος που ενθαρρύνεται από τον εγκληματία του Λευκού Οίκου. Είναι καταδικασμένη να αποτύχει», ανέφερε στο Twitter ο Δημοκρατικός βουλευτής Γουίλιαμ Πασκρέλ, αναφερόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ.

«Αυτό δεν είναι μια διαδήλωση. Αυτό είναι μια απόπειρα πραξικοπήματος», δήλωσε η βουλευτίνα Νταϊάνα Ντεζίτ από την πλευρά της, καταγγέλλοντας την «αναρχία που προκάλεσε ο δικός μας πρόεδρος».

Τραμπ: Να θυμάστε για πάντα αυτή τη μέρα

Σε  μήνυμά του ο Τραμπ ανέφερε: «Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν όταν μια ιερή μεγαλειώδης εκλογική νίκη απομακρύνεται τόσο ανεπιθύμητα και με τόση κακία από τους μεγάλους πατριώτες που έχουν υποστεί κακή και άδικη μεταχείριση τόσο καιρό. Πηγαίνετε σπίτι με αγάπη και ειρήνη. Θυμηθείτε αυτήν την ημέρα για πάντα!».

Ο Τζο Μπάιντεν καταδικάζει την «εξέγερση» που είναι σε εξέλιξη στο Καπιτώλιο

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καταδίκασε σήμερα την «εξέγερση» που είναι σε εξέλιξη στο Καπιτώλιο, όπου οι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ έσπειραν το χάος κατά τη διάρκεια συνεδρίασης για την επικύρωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών.

«Η δημοκρατία μας βιώνει άνευ προηγουμένου επίθεση», είπε ο Μπάιντεν μιλώντας από το Γουίλμινγκτον, στο Ντέλαγουερ, καλώντας τον Ρεπουμπλικανικό πρόεδρο να πάει μπροστά στις κάμερες να ζητήσει «να τερματιστεί αυτή η πολιορκία» στο κτίριο του Καπιτωλίου.

Εκρηκτικός μηχανισμός στα γραφεία των Ρεπουμπλικάνων

Ένας εκρηκτικός μηχανισμός εντοπίστηκε στα κεντρικά γραφεία του Ρεπουμπλικανού κόμματος ο οποίος απενεργοποιήθηκε με ασφάλεια, ανέφερε ένας δημοσιογράφος των New York Times.

Αστυνομικοί τραβούν όπλα στο Καπιτώλιο

Αστυνομικοί τραβούν όπλα στο Καπιτώλιο για να προστατεύσουν τους εκλεγμένους αξιωματούχους, δήλωσε ένας βουλευτής.

“Οι φρουροί ασφαλείας και η αστυνομία στο Κάπιτολ Χιλ έβγαλαν τα όπλα τους, καθώς οι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησαν να εισβάλουν”, έγραψε στο Twitter ο βουλετής Νταν Κίλντι.

Βουλευτές δήλωσαν πως έγινε χρήση δακρυγόνων στη Ροτόντα του Καπιτωλίου μετά την εισβολή διαδηλωτών υπέρ του Τραμπ και οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι έλαβαν εντολή να φορέσουν αντιασφυξιογόνες μάσκες.

“Η αστυνομία μας ζήτησε να φορέσουμε αντιασφυξιογόνες μάσκες επειδή υπήρξε ρίψη δακρυγόνων στη Ροτόντα”, έγραψε σε tweet του ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζιμ Χάιμς. “Μας δόθηκε εντολή να ξαπλώσουμε στο έδαφος και να φορέσουμε αντιασφυξιογόνες μάσκες “, πρόσθεσε ο Κίλντι.

Κτήρια του Κογκρέσου εκκενώνονται ενώ οι οπαδοί του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ τελικά εισέβαλαν στον χώρο του Καπιτωλίου και συγκρούστηκαν με τους αστυνομικούς. Οι γερουσιαστές μεταφέρονται σε ασφαλές μέρος έξω από το Καπιτώλιο.

Σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας

Η δήμαρχος της Ουάσινγκτον διέταξε  απαγόρευση κυκλοφορίας στις 18.00 τοπική ώρα (01.00 της Πέμπτης, ώρα Ελλάδας) στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα, που βρίσκεται αντιμέτωπη με βίαιες διαδηλώσεις οπαδών του Ρεπουμπλικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, την ημέρα που επρόκειτο να επικυρωθεί η νίκη του Δημοκρατικού αντιπάλου του Τζον Μπάιντεν.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα διαρκέσει έως τις 6.00 το πρωί της Πέμπτης (13.00 ώρα Ελλάδος), ανακοίνωσε η δήμαρχος Μιούριελ Μπάουζερ μέσω Twitter, διευκρινίζοντας ότι εξαιρούνται οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες πρώτης γραμμής καθώς και οι δημοσιογράφοι.

Νωρίτερα, η αστυνομία του Καπιτωλίου διέταξε το προσωπικό του Κογκρέσου να απομακρυνθεί από το κτίριο Cannon καθώς και από άλλα που βρίσκονται περιμετρικά του Καπιτωλίου λίγο μετά τη λήξη μιας ομιλίας του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος κάλεσε τους υποστηρικτές του να διαμαρτυρηθούν κατά της επικύρωσης από τους εκλεγμένους του Κογκρέσου της νίκης του Δημοκρατικού αντιπάλου του, που πραγματοποιείτο εκείνη την ώρα στο Καπιτώλιο.

Σοκαρισμένη η διεθνής κοινότητα με τα επεισόδια στην Ουάσινγκτον

Για σοκαριστικές σκηνές στην Ουάσιγκτον έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ με ανάρτησή του στο τουίτερ.

Ειδικότερα, ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε: «Σοκαριστικές σκηνές στην Ουάσιγκτον. Το αποτέλεσμα αυτών των δημοκρατικών εκλογών πρέπει να γίνει σεβαστό».

Τριντό: «Παρακολουθούμε την κατάσταση λεπτό προς λεπτό»

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για τις βίαιες σκηνές που διαδραματίζονται στην Ουάσινγκτον.

«Προφανώς ανησυχούμε και παρακολουθούμε την κατάσταση λεπτό προς λεπτό», δήλωσε ο Τριντό στον ραδιοφωνικό σταθμό News 1130 του Βανκούβερ. «Νομίζω ότι οι αμερικανικοί δημοκρατικοί θεσμοί είναι ισχυροί και ελπίζουμε ότι όλα θα επανέλθουν στην κανονικότητα σύντομα».

Την ανησυχία του εκφράζει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι

Την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΕυρωπαΪκού Κοινοβουλίου. Συγκεκριμένα, ο Νταβίντ Σασόλι ανέφερε: «Βαθιά ανησυχία σχετικά με τις σκηνές από το Καπιτώλιο των ΗΠΑ απόψε. Οι δημοκρατικές ψήφοι πρέπει να γίνονται σεβαστές. Είμαστε βέβαιοι ότι οι ΗΠΑ θα διασφαλίσουν ότι προστατεύονται οι κανόνες της δημοκρατίας»

Γερμανία: Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ εκφράζει ο υπ. Εξωτερικών Χάικο Μάας

Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ εκφράζει ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας και καλεί τον απερχόμενο Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τους υποστηρικτές του να αποδεχτούν το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Οι εχθροί της δημοκρατίας θα χαρούν για αυτές τις αδιανόητες εικόνες από την Ουάσιγκτον. Τα ξεσηκωτικά λόγια εξελίσσονται σε βίαιες πράξεις – στα σκαλοπάτια του Reichstag και τώρα του Καπιτωλίου. Η περιφρόνηση των δημοκρατικών θεσμών έχει καταστροφικές συνέπειες. Ο Τραμπ και οι υποστηρικτές του θα πρέπει επιτέλους να δεχτούν την απόφαση των αμερικανών ψηφοφόρων και να σταματήσουν να ποδοπατούν την δημοκρατία», γράφει ο κ. Μάας σε ανάρτησή του στο Twitter.

Σαρλ Μισέλ: «Οι σημερινές σκηνές είναι σοκ»

«Το Κογκρέσο είναι ναός της δημοκρατίας» σημείωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επισημαίνοντας ότι «το να παρακολουθούμε τις σημερινές σκηνές στην Ουάσιγκτον είναι σοκ».

«Εμπιστευόμαστε τις ΗΠΑ να διασφαλίσουν ειρηνική μετάβαση εξουσίας προς τον Τζο Μπάιντεν» κατέληξε.

Tζουζέπε Κόντε: «Παρακολουθώ με μεγάλη ανησυχία όσα συμβαίνουν στην Ουάσινγκτον»

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, με ανάρτησή του στο Twitter, αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πιο αναλυτικά, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης υπογράμμισε: «Παρακολουθώ με μεγάλη ανησυχία όσα συμβαίνουν στην Ουάσινγκτον. Η βία είναι ασύμβατη με την άσκηση των πολιτικών δικαιωμάτων. Βασίζομαι στη σταθερότητα και στην ισχύ των θεσμών των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ζοζέπ Μπορέλ: «Πρόκειται για μια πρωτοφανή επίθεση»

Τα εκλογικά αποτελέσματα πρέπει να γίνονται σεβαστά τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ σημειώνοντας ότι «πρόκειται για μια πρωτοφανή επίθεση κατά της δημοκρατίας των ΗΠΑ, των θεσμών της και του κράτους δικαίου».

Αναλυτικότερα ο Μπορέλ επισήμανε: «Στα μάτια του κόσμου, η αμερικανική δημοκρατία απόψε εμφανίζεται υπό πολιορκία. Πρόκειται για μια πρωτοφανή επίθεση κατά της δημοκρατίας των ΗΠΑ, των θεσμών της και του κράτους δικαίου. Αυτή δεν είναι η Αμερική.

Τα εκλογικά αποτελέσματα της 3ης Νοεμβρίου πρέπει να γίνουν απολύτως σεβαστά. Επαινώ τα λόγια του εκλεγμένου Προέδρου Τζο Μπάιντεν. Η δύναμη της δημοκρατίας των ΗΠΑ θα επικρατήσει έναντι των εξτρεμιστών».

**