Στο μικροσκόπιο προσχέδιο συμφωνίας για τετράμηνη παράταση χωρίς λιτότητα

Σε εξέλιξη το  Eurogroup

Προσχέδιο συμφωνίας δύο σελίδων που προβλέπει την τετράμηνη παράταση του προγράμματος της Ελλάδας, έως τον Ιούνιο, χωρίς να προβλέπεται η ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και χωρίς μέτρα λιτότητας, εξετάζουν αυτή την ώρα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, στο πλαίσιο της συνόδου του Eurogroup.newego_LARGE_t_1101_54469333_type12713

Τη κατ’ αρχήν συμφωνία σε αυτό το προσχέδιο επιβεβαίωσαν ελληνικές και ευρωπαϊκές πηγές στις Βρυξέλλες.
Η συμφωνία βασίστηκε στην επιστολή που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης στο Eurogroup, με την οποία ζητούσε την εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.
Βασική προϋπόθεση της συμφωνίας που θα αποτυπώνεται και στο κείμενο αυτό θα είναι η δέσμευση της νέας ελληνικής κυβέρνησης να μην προβεί σε μονομερείς ενέργειες, κατά την περίοδο της παράτασης του προγράμματος χρηματοδότησης. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να υποβάλλει ένα υπόμνημα στο οποίο θα αναφέρει τις μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Η γερμανική πλευρά φαίνεται ότι θεωρεί ως μονομερή ενέργεια την επέκταση της ρύθμισης των 100 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο, ωστόσο κυβερνητικές πηγές αντέτειναν ότι η ρύθμιση αυτή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μονομερή ενέργεια, στο βαθμό, που, οπως υποστηρίζεται, δεν επιβαρύνει τον προοϋπολογισμό και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Μονομερής ενέργεια θα μπορούσε να θεωρηθεί από το Βερολίνο και η ρύθμιση των «κόκκινων δανείων».
Αυτή την ώρα στη συνεδρίαση του Eurogroup, η γερμανική πλευρά αλλά και άλλες χώρες-μέλη καταθέτουν τις δικές τους προτάσεις για το κείμενο απόφασης του Eurogroup, που δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.
Η γερμανική αντιπροσωπεία, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητά να υπάρξουν διευκρινίσεις από την ελληνική πλευρά για τον σαφή προσδιορισμό των μονομερών ενεργειών.
Το Βερολίνο φέρεται να ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει μέχρι την Δευτέρα μια λίστα των μεταρρυθμίσεων τις οποίες δεσμεύευεται να υλοποιήσει.
Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, η τρέχουσα πέμπτη αξιολόγηση του προγράμματος δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί, αλλά θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς της Ευρώπης και του ΔΝΤ η χρήση της ευελιξίας που αναφέρεται στην απόφαση του Eurogrοup της περασμένης εβδομάδας.
Η αξιολόγηση από τους θεσμούς δεν θα αφορά τα 16 σημεία του υφιστάμενου προγράμματος, αλλά τα μέτρα που θα προτείνει η ελληνική πλευρά μέχρι την Δευτέρα.
Τα μέτρα που θα προταθούν θα αφορούν στους τέσσερις τομείς που έχει αναδείξει η ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή η πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, η ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης και οι ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να γνωστοποιήσει ποια από τα μέτρα του τρέχοντος προγράμματος δεσμεύεται να εφαρμόσει και ποιά σκοπεύει να «παγώσει».