Υπ.Υγείας:Εντοπίστηκε και στην Κύπρο το νέο στέλεχος του κορωνοϊού

imagewΕντοπίστηκε και στην Κύπρο το νέο στέλεχος του κορωνοϊού που εμφανίστηκε στην Βρετανία, με το Υπουργείο να ανακοινώνει ότι από τα 19 δείγματα αφιχθέντων την περίοδο 6-20 Δεκεμβρίου 2020, στα 12 βρέθηκε το στέλεχος VOC 202012/01.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας αναφέρει ότι ακολουθώντας τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) σχετικά με το νέο στέλεχος του ιού SARS-CoV-2, VOC 202012/01, το οποίο είχε αρχικά ανιχνευθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη συνέχεια σε διάφορα ευρωπαϊκά κράτη, προχώρησε, μέσω του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, σε εξειδικευμένο έλεγχο δειγμάτων από άτομα που αφίχθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο και είχαν διαγνωσθεί θετικά στον ιό.

Στο Ινστιτούτο, προστίθεται, απεστάλησαν όλα τα θετικά δείγματα των αφιχθέντων από το Ηνωμένο Βασίλειο από τη μέρα που οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσαν την ύπαρξη του νέου στελέχους στη χώρα τους, δηλαδή στις 20 Δεκεμβρίου 2020, και μέχρι 15 μέρες πριν. «Πιο συγκεκριμένα, από τα 19 δείγματα της περιόδου 6-20 Δεκεμβρίου 2020 που εξετάστηκαν, στα 12 εξ αυτών εντοπίστηκε το στέλεχος VOC 202012/01», αναφέρεται.

Σημειώνεται ότι το νέο στέλεχος του ιού έχει συσχετιστεί με υψηλότερο ιικό φορτίο, ταχύτερη διασπορά και υψηλότερη μεταδοτικότητα έως και 70%. Το νέο στέλεχος του ιού, προστίθεται, θεωρείται ότι πιθανόν να έχει συμβάλει έως έναν βαθμό στην αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη και, κατά συνέπεια, στην αύξηση των νοσηλευομένων.

Υπενθυμίζεται ότι οι συστάσεις του ECDC επικεντρώνονται, μεταξύ άλλων, στην αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και την εντατικοποίηση του επιδημιολογικού και μοριακού ελέγχου μέσω εργαστηριακών εξετάσεων, καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας.