Η Κίνα αποκαλύπτει αποτελέσματα έρευνας για την έναρξη της πανδημίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι αποκάλυψε ότι το Πεκίνο ξεκίνησε μια επιδημιολογική έρευνα αμέσως μετά την ανακάλυψη του κορωνοϊού  και είπε ότι η έρευνα έδειξε πως η τρέχουσα πανδημία «πιθανότατα» προκλήθηκε από μια σειρά ξεχωριστών εστιών σε πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο.

Ο Γουάνγκ Γι πρόσθεσε ότι η Κίνα ήταν η πρώτη χώρα που ανέφερε περιστατικά μόλυνσης από κορονοϊό σε ανθρώπους και σημείωσε ότι το Πεκίνο ξεκίνησε αμέσως προσπάθειες για τον εντοπισμό του παθογόνου ιού και τη δημοσιοποίηση των πληροφοριών. Τόνισε επίσης ότι η χώρα έπρεπε να «διεξάγει πόλεμο» όχι μόνο ενάντια στον ιό, αλλά και στη διάδοση ψευδών πληροφοριών σχετικά με την ασθένεια και την προέλευσή της.

«Βρισκόμασταν στην πρώτη γραμμή της καταπολέμησης της παραπληροφόρησης, της ανατροπής των προσπαθειών πολιτικοποίησης και του στιγματισμού. Ήμασταν αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι η αντικειμενική αφήγηση και η συλλογική μνήμη της μάχης ενάντια στην πανδημία δεν θα διαστρεβλώνονταν από ψέματα» δήλωσε ο Γουάνγκ Γι.

Η ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών της Κίνας έρχεται στο φως των συνεχιζόμενων ισχυρισμών του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ ότι ο ιός είχε τροποποιηθεί τεχνητά σε ένα βιολογικό εργαστήριο στην Κίνα και υποτίθεται ότι απελευθερώθηκε κατά λάθος.

Τον Δεκέμβριο του 2019, η Κίνα ήταν η πρώτη χώρα που ανέφερε τη μετάλλαξη ενός κορονοϊού που προσέβαλε προηγουμένως μόνο ζώα. Ωστόσο, το Πεκίνο αρνήθηκε έντονα τις κατηγορίες του Τραμπ ότι ο ιός δημιουργήθηκε τεχνητά σε κινεζικό εργαστήριο. Το Πεκίνο αρνήθηκε επίσης τους υπαινιγμούς του Τραμπ ότι υποβίβασε σκόπιμα το μέγεθος της επιδημίας οδηγώντας στη διάδοση της νόσου σε όλο τον κόσμο.