Παραλήφθηκαν και τοποθετήθηκαν σήμερα τα ειδικά ψυγεία των εμβολίων της Pfizer-BioNTech

imagewΣτην Κύπρο παραλήφθηκαν σήμερα δύο ειδικά ψυγεία όπου θα φυλάγονται οι δόσεις των εμβολίων της Pfizer/BioNTech.

Τα εμβόλια της Pfizer/BioNTech, τύπου mRNA, απαιτούν αποθήκευση τους σε θερμοκρασία -75 βαθμούς Κελσίου.
Υπενθυμίζεται ότι σε ανάρτησή του, ο Υπουργός Υγείας εξήγγειλε μέσω ανάρτησής του στο Twitter, ότι οι εμβολιασμοί στην Κύπρο θα αρχίσουν στις 27 Δεκεμβρίου μαζί με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

ΜΕ βάση το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού για Covid-19, η συνολική ποσότητα του εμβολίου της Pfizer ανέρχεται σε 391.637 (διαιρείται σε 2 δόσεις ανά άτομο) μέχρι και το τρίτο τρίμηνο του 2021, με ποσότητα 48.955 να κατανέμεται στο 4ο τρίμηνο του τρέχοντος, που αντιστοιχεί σε 24.477 δόσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, λόγω των ειδικών συνθηκών φύλαξης των εμβολίων στους -75°C, το Υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπεγράφη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την παρασκευάστρια εταιρεία, προχώρησε στην αγορά δύο ειδικών ψυγείων.

Σε κάθε ψυγείο, μπορούν να αποθηκεύονται περίπου 130.000 δόσεις εμβολίου.

Σύμφωνα με τον Λειτουργό των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών Κώστα Χειμώνα, «τα ψυγεία διαθέτουν όλα τα προβλεπόμενα συστήματα ασφαλείας που θα καλύπτουν όλο το 24ωρο», ενώ, πρόσθεσε, εάν παραστεί ανάγκη, θα ενημερώνεται η ομάδα που έχει συσταθεί από αρμόδιους Λειτουργούς του Υπουργείου Υγείας, ώστε να παρεμβαίνουν άμεσα για αντιμετώπιση πιθανού προβλήματος.

Όπως εξήγησε ο κ. Χειμώνας και σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού του Υπουργείου, «τα εμβόλια θα φυλάγονται σε κεντρικό σημείο και θα διανέμονται στα Κέντρα Εμβολιασμού παγκύπρια».

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου Υγείας, οι εμβολιασμοί θα διενεργούνται από καταρτισμένο νοσηλευτικό προσωπικό και Επισκέπτριες Υγείας στα 38 Κέντρα Εμβολιασμού (με δυνατότητα λειτουργίας μέχρι και 100 συνεργείων) που θα λειτουργήσουν σε όλες τις Επαρχίες.

Η παρακολούθηση της διαδικασίας εμβολιασμών και των αποθεμάτων, θα γίνεται μέσω λογισμικού το οποίο δίνει τη δυνατότητα, ακόμα και για να παρακολουθείται η διαδρομή των εμβολίων από τον χώρο φύλαξης μέχρι το Κέντρο Εμβολιασμού.

Την ίδια ώρα, έχει καταρτιστεί πλάνο με τις ομάδες προτεραιότητας, με τον σχεδιασμό να καθορίζει ότι αρχικά θα εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι και οι διαμένοντες σε οίκους ευγηρίας και οι επαγγελματίες υγείας της 1ης γραμμής (ΜΕΘ, Θάλαμοι COVID-19, Υπηρεσία Ασθενοφόρων, ΤΑΕΠ, κτλ), ενώ ακολούθως θα λάβουν τα εμβόλια τα άτομα άνω των 80 ετών και τα άτομα άνω των 75 ετών με προτεραιότητα σε όσους εμπίπτουν στις ευπαθείς ομάδες.

Ακολούθως, και ανάλογα με τη ροή των εμβολίων, θα εμβολιαστούν οι πολίτες που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας δρ Όλγα Καλακούτα, παρουσιάζοντας σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου τον σχεδιασμό που καταρτίστηκε από το Υπουργείο Υγείας και άρχισε ήδη να υλοποιείται στο πλαίσιο της γενικότερης προετοιμασίας, είπε ότι «όπως το υπολογίζουμε, υπό ομαλές συνθήκες θα υπάρχει δυνατότητα να εμβολιάζεται ένα άτομο κάθε 6 λεπτά αφού οι εμβολιασμοί θα αρχίζουν στις 8 το πρωί και θα συνεχίζονται μέχρι τις 6 ή 7 το βράδυ, ανάλογα με τη ζήτηση που θα υπάρχει».

Ο εμβολιασμός, συνέχισε, «θα γίνεται μόνο με ονομαστικά ραντεβού ή αν πρόκειται για ομάδες, θα γνωρίζουμε από προηγουμένως τους αριθμούς για να είμαστε προετοιμασμένοι».