Αντιδράσεις για τις πολλαπλές συντάξεις

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις κομμάτων και οργανώσεων  για  το ζήτημα που  προέκυψε με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να κρίνει ως αντισυνταγματική την πρόνοια της νομοθεσίας που δεν επιτρέπει την ταυτόχρονη καταβολή σύνταξης σε εν ενεργεία κρατικούς και πολιτειακούς αξιωματούχους που λαμβάνουν μισθό.

Χρήμα σε εικον..Το ΑΚΕΛ  σύμφωνα με δήλωση του εκπροσωπου Τύπου του, προτίθεται να εγγράψει σχετικό θέμα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

«Στόχος μας, όπως είπε ο κ. Γ.Λουκαϊδης ,πέραν από την επίσημη ενημέρωση για τις οικονομικές συνέπειες για το δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, είναι να υπάρξει ένας συλλογικός προβληματισμός εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας, με την εμπλοκή και της Γενικής Εισαγγελίας, ώστε να αναζητηθούν οι καταλληλότερες ρυθμίσεις που θα επιτυγχάνουν αφενός το ίδιο ή παρόμοιο αποτέλεσμα και αφετέρου θα επιδεικνύεται πλήρης σεβασμός στην απόφαση του Ανωτάτου, ικανοποιώντας ταυτόχρονα το περί δικαίου αίσθημα της κυπριακής κοινωνίας.»

Τρόπους διόρθωσης της στρέβλωσης που προκαλεί η καταβολή πολλαπλών συντάξεων σε κρατικούς αξιωματούχους, εξετάζει και  η ΕΔΕΚ.Όπως ανέφερε ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης στη Βουλή, το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών, σε συνεργασία με άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα, εξετάζει νόμιμους και συνταγματικά αποδεκτούς τρόπους για διόρθωση της συγκεκριμένης στρέβλωσης, που προκαλεί το δημόσιο αίσθημα.Πρόσθεσε ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για το νόμο περί Συντάξεων Κρατικών Αξιωματούχων είναι σεβαστή και πρέπει να εφαρμοστεί, όπως απολύτως σεβαστό και αναφαίρετο, είναι το δικαίωμα του κάθε πολίτη να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη.

«Πέραν της απόφασης του Ανωτάτου, η ανάγκη για εξορθολογισμό της παράλληλης καταβολής αντιμισθίας και σύνταξης σε υψηλόβαθμους κρατικούς αξιωματούχους εξακολουθεί να ισχύει. Οι οικονομικές και κοινωνικές πραγματικότητες, αλλά και η κοινή λογική επιβάλλουν τη διόρθωση της απαράδεκτης, υπό τις παρούσες συνθήκες, ρύθμισης», ανέφερε.