Βιβλική καταστροφή από τον ανεμοστρόβιλο και το χαλάζι στις περιοχές Αστρομερίτη-Νικητάρι

imagewΗ κακοκαιρία και ο ανεμοστρόβιλος που έπληξαν τις περιοχές του Αστρομερίτη, Ποτάμι, Βυζακιά και Νικητάρι, έχουν προκαλέσει βιβλικές καταστροφές. Ο ανεμοστρόβιλος άρπαξε στέγες σπιτιών και υποστατικών ενώ  περίπου 70 σπίτια έχουν καταστεί ακατοίκητα, αφήνοντας άστεγες δεκάδες οικογένειες.Η περιοχή έμοιαζε με βομβααρδισμένο τοπίο και από τα έντονα καιρικά φαινόμενα προκλήθηκε χάος και πανικός.Ο υλικές ζημιές είναι τεράστιες.

Στις περιοχές έσπευσαν οι κρατικές υπηρεσίες , λειτουργοί του ΥΠΕΣ, του Υπουργείου Γεωργίας και  της Πολιτικής Άμυνας όπου καταγράφηκαν οι ζημιές και βοήθησαν για την στέγαση όσων έμειναν άστεγοι.

 

Σε ύφεση από απόψε τα ακραία  φαινόμενα

Ο Διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογίας, Κλεάνθης Νικολαΐδης σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως δεν αναμένονται φαινόμενα της έντασης και της έκτασης που σημειώθηκαν σήμερα από το Νικητάρι μέχρι τον Αστρομερίτη, και εξέφρασε την εκτίμηση πως τα φαινόμενα από απόψε θα βρίσκονται  σε ύφεση.

Σύμφωνα με τον κ.Νικολαϊδη,  “απόψε ή αύριο, αναμένεται να πέσει χιόνι ή χιονόνερο στο Τρόοδος”, για να σημειώσει πως “απόψε ο καιρός παραμένει κυρίως συννεφιασμένος, με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες”.

«Δεν αναμένονται φαινόμενα της έντασης και της έκτασης που είχαμε σήμερα κατά τη διάρκεια της ημέρας σε αρκετές περιοχές της Κύπρου. Θα είναι ηπιότερα τα φαινόμενα», σημείωσε ο κ. Νικολαΐδης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως “το σύστημα που μας επηρεάζει έχει χαρακτηριστικό τις καταιγίδες και όχι το χιόνι”.

Εξάλλου, ανέφερε ότι οι θερμοκρασίες απόψε θα είναι στο εσωτερικό γύρω στους 10 βαθμούς Κελσίου, στους 13 στα παραλία και στα υψηλότερα ορεινά γύρω στους 5 βαθμούς.

Για αύριο είπε ότι ο καιρός αναμένεται κατά διαστήματα συννεφιασμένος με τοπικές βροχές και καταιγίδες, ενώ σημείωσε η θερμοκρασία θα είναι κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, δηλαδή γύρω στους 18 με 20 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και γύρω στους 8 με 10 βαθμούς στα υψηλότερα ορεινά.

Σε σχέση με την Τετάρτη, ο κ. Νικολαΐδης είπε πως τα φαινόμενα θα είναι λιγότερα, για να προσθέσει πως από το απόγευμα της Τετάρτης ο καιρός γίνεται κυρίως αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις, χωρίς προβλήματα, και με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας.

Όσον αφορά τον ανεμοστρόβιλο, που σημειώθηκε νωρίς το πρωί, ο Διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογίας είπε ότι «στις καταιγίδες αυτά είναι φαινόμενα που συμβαίνουν», για να συμπληρώσει ότι «δεν σημαίνει ότι όποτε έχουμε καταιγίδα θα έχουμε και αυτής της έντασης και μορφής τα φαινόμενα».

Ερωτηθείς αν μπορεί να προβλεφθεί ο ανεμοστρόβιλος, απάντησε πως «υπάρχουν εργαλεία, με τα οποία μπορεί να προβλεφθεί».

«Αλλά δεν είναι απλά μαθηματικά τα πράγματα. Η ίδια καταιγίδα, που επηρέασε την περιοχή Νικητάρι μέχρι Αστρομερίτη επηρέασε και άλλες περιοχές, χωρίς να δώσει ανεμοστρόβιλο», κατέληξε.

Κινητοποίηση κρατικών υπηρεσιών και Πολιτικής Άμυνας

«ΑΜΕΣΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Σφοδρή χαλαζόπτωση και δυνατοί άνεμοι προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές το πρωί (14/12/2020) στο Νικητάρι και άλλα χωριά της περιοχής. Κρατικές Υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων και η Πολιτική Άμυνα, υπό τον Υπουργό Εσωτερικών, κινητοποιήθηκαν αμέσως», γράφει στο tweet της η ΓΕΔΠΑ.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο αναπληρωτής Διοικητής της Πολιτικής Άμυνας Κυριάκος Χατζηγεωργίου είπε ότι όταν ενημερώθηκαν για το συμβάν, περίπολος της Δύναμης που ήταν στην περιοχή Άλωνα, πήρε οδηγίες να κατευθυνθεί στο Νικητάρι, «διότι η πληροφόρηση που είχαμε ήταν γενική ότι υπήρχαν καταστροφές».

«Με την άφιξη του περιπόλου ενημερωθήκαμε για τις καταστροφές, τι έγινε, και ότι υπήρχαν σπίτια χωρίς στέγες και άρα αυτόματα υπάρχει πιθανότητα ο κόσμος να φιλοξενηθεί κάπου. Είχαμε ήδη ξεκινήσει και εμείς και η Επαρχιακή Διοίκηση και ήρθαμε επί τόπου. Δύο άτομα προληπτικά, λόγω ηλικίας, τους πήραμε στο Νοσοκομείο της Ευρύχου. Η πλειοψηφία του κόσμου προτιμά να μείνει σε συγγενείς», κατέληξε.

Το Κίνημα Αλληλεγγύη

Στις πληγείσες περιοχές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα βρέθηκε σήμερα αντιπροσωπεία της Αλληλεγγύης, διαπιστώνοντας πως έχουν προκληθεί ζημιές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε σπίτια και υποστατικά, οδηγώντας σε απόγνωση τους κατοίκους της περιοχής.
Περιοχές στον Αστρομερίτη και  στο Νικητάρι έμοιαζαν με βομβαρδισμένο τοπίο και συνολικά περίπου 70 σπίτια έχουν καταστεί ακατοίκητα, αφήνοντας άστεγες δεκάδες οικογένειες.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κινήματος, “αυτή ήταν και η μεγαλύτερη αγωνία των κατοίκων της περιοχής με τους οποίους συνομίλησε η αντιπροσωπεία της Αλληλεγγύης, υπό τον Γενικό Γραμματέα του Ευρωαγροτικού, Λάμπρο Αχιλλέως.
Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να επισκεφθεί την περιοχή, να καταγράψει τις ζημιές και να δώσει προσωρινή φιλοξενία και φαγητό, μέχρι να διορθωθούν οι ζημιές, στους ανθρώπους που επλήγησαν και βρίσκονται σε απόγνωση.
Σοβαρές καταστροφές έχουν καταγραφεί και σε κτηνοτροφικές μονάδες, ενώ δεν μπορούν επί του παρόντος να υπολογιστούν οι ζημιές σε γεωργικές καλλιέργειες.
Οι άνθρωποι του μόχθου έχουν δει τα εισοδήματά τους να εκμηδενίζονται λόγω οικονομικής κρίσης και πανδημίας. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα ήρθαν να προστεθούν στα σοβαρά προβλήματα της δύσκολης καθημερινότητάς τους. Δεν πρέπει να μείνουν μόνοι στον αγώνα της επιβίωσης.
Αναμένουμε εντός των επόμενων ωρών τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης και προσωρινή στέγαση των ανθρώπων αυτών, αλλά και για τον τρόπο που θα στηριχθούν τις επόμενες ημέρες για αποκατάσταση των ζημιών που έχουν καταγραφεί, σε σπίτια, υποστατικά, χωράφια και κτηνοτροφικές μονάδες.”

Το ΕΛΑΜ

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του και δηλώνει ετοιμότητα να σταθεί με κάθε τρόπο, για ακόμα μια φορά, στο πλευρό των κατοίκων των συγκεκριμένων περιοχών.Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση αντιπροσωπεία της παράταξής μας θα επισκεφθεί εντός της ημέρας τις συγκεκριμένες περιοχές.

Την ίδια στιγμή καλεί την Κυβέρνηση να σταθεί αρωγός, προχωρώντας άμεσα στην αποζημίωση των πληγέντων. 

Υπ.Γεωργίας
Με στοχευμένα μέτρα και παρεμβάσεις στηρίζει το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος τους πληγέντες από δυσμενή καιρικά φαινόμενα αγρότες, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Προστίθεται ότι λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που παρατηρήθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο, διαπιστώθηκαν ζημιές σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις φυτικής παραγωγής καθώς και καταστροφές σε κτηνοτροφικά υποστατικά στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Λευκωσίας, από τον Αστρομερίτη μέχρι τις περιοχές Σολέας και Μαραθάσας.

Με στόχο την όσο το δυνατόν γρηγορότερη αντιμετώπιση της κατάστασης, Λειτουργοί του Τμήματος Γεωργίας μετέβησαν άμεσα στις πληγείσες περιοχές για καταγραφή όλων των ζημιών και ενεργοποίηση του Εθνικού Πλαισίου για στήριξη των πληγέντων γεωργοκτηνοτρόφων, αναφέρει το Υπουργείο Γεωργίας.

Αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που προκαλούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα αλλά και τις ευρύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος λόγω της πανδημίας, το Υπουργείο Γεωργίας «στέκεται δίπλα στους γεωργοκτηνοτρόφους του τόπου μας και τους στηρίζει έμπρακτα με στοχευμένα μέτρα και παρεμβάσεις, με σκοπό τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους» καταλήγει η ανακοίνωση.