Με πλειοψηφία 233 ψήφων ο Προκόπης Παυλόπουλος νέος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας

Αναλαμβάνει στις 13 Μαρτίου 

Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας με πλειοψηφία 233 ψήφων εξελέγη από την Ολομέλεια της Βουλής ο Προκόπης Παυλόπουλος. Η υποψηφιότητα του Νίκου Αλιβιζάτου έλαβε 30 ψήφους, ενώ τα «παρών» ήταν 32.

Ο κ. Παυλόπουλος πρόκειται να είναι ο έβδομος στη σειρά Πρόεδρος της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας.
Η υποψηφιότητα του υποστηρίχθηκε από τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, αλλά και της Νέας Δημοκρατίας.newego_LARGE_t_1101_54468370_type12713
Οι κοινοβουλευτικές ομάδες του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξαν την υποψηφιότητα του Νίκου Αλιβιζάτου, η οποία απέσπασε 30 ψήφους, ενώ οι βουλευτές του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής ψήφισαν “παρών”.
«Συγχαίρω θερμά τον κ Προκόπη Παυλόπουλο για την εκλογή του. Είμαι βέβαιος οτι θα ασκήσει κατά τρόπο άψογο τα συνταγματικά του καθήκοντα» ανέφερε, σε δήλωσή του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Το Προεδρείο της Βουλής επισκέφθηκε στη συνέχεια τον Προκόπη Παυλόπουλο στο γραφείο του, για να του ανακοινώσει το αποτέλεσμα.
Η θητεία του Κάρολου Παπούλια, λήγει στις 12 Μαρτίου και ο Προκόπης Παυλόπουλος αναλαμβάνει τα νέα του καθήκοντά στις 13 Μαρτίου.
Η φανερή, ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας ξεκίνησε με καθυστέρηση μισής ώρας περίπου, γύρω στις 8 το βράδυ.
Ψήφισαν συνολικά 295 βουλευτές, καθώς πέντε βουλευτές ήταν απόντες.
Συγκεκριμένα, απουσίαζαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε δηλώσει νωρίτερα ότι θα απουσίαζε επειδή δεν ήθελε να καταψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, η Άννα Γαϊτάνη, επίσης του ΣΥΡΙΖΑ, και οι βουλευτές της ΝΔ Αλέξανδρος Κοντός και Σάββας Αναστασιάδης που βρίσκονται στο εξωτερικό.
Ο κ.Μητσοτάκης σε γραπτή του δήλωση είχε αναφέρει τα εξής:
«Τιμώ τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο ως καθηγητή και ως δάσκαλο. Πρόκειται για εξαίρετο νομικό με βαθιά επιστημονική κατάρτιση. Δεν έχω πειστεί, όμως, μέσα από την πολιτική του διαδρομή, ότι είναι ο πιο κατάλληλος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τρείς λόγους: Δεν αντιστάθηκε στις “σειρήνες” του πελατειακού κράτους, χειρίστηκε με ανεπάρκεια μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις της σύγχρονης ιστορίας μας, το Δεκέμβριο του 2008, και τέλος δεν εκφράζει τη θέση της Ελλάδας στη ενωμένη Ευρώπη με τον τρόπο που εγώ θα επιθυμούσα», επισημαίνει ο κ. Μητσοτάκης.
«Πίστευα πάντα ότι στη δεδομένη χρονική συγκυρία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ήταν καλύτερο να μην είναι πολιτικό πρόσωπο. Φοβάμαι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε μια μεγάλη ευκαιρία να επιλέξει μια σπουδαία Ελληνίδα ή έναν σπουδαίο Έλληνα από την κοινωνία των πολιτών για να σηματοδοτήσει πράγματι την ελπίδα ότι κάτι καινούργιο γεννιέται στην Πατρίδα μας», αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης και προσθέτει: «Είναι δεδομένο ότι ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Θα τον συγχαρώ, ελπίζοντας να διαψεύσει τις όποιες αμφιβολίες μου. Εύχομαι πραγματικά να είναι ένας πολύ καλός Πρόεδρος».

 

Βιογραφικό Προκόπη Παυλόπουλου

 

Ο Προκόπης Παυλόπουλος γεννήθηκε το 1950 στην Καλαμάτα. Στην πόλη αυτή τελείωσε το Λύκειο και ως πρωτοετής της Νομικής πήγε  στην Αθήνα το 1968.
Είναι παντρεμένος με τη Βλασία Παυλοπούλου – Πελτσεμή.
Έχει αποκτήσει τρία παιδιά, το Βασίλη δικηγόρο, τη Μαρία πτυχιούχο γαλλικής φιλολογίας και τη Ζωή νηπιαγωγό.
Το 1974 διετέλεσε Γραμματέας του πρώτου Προέδρου της Γ΄Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Μιχ. Στασινόπουλου, με τον οποίο είχε συνδεθεί, όταν ο τελευταίος στην περίοδο της Δικτατορίας ήταν σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης σπούδασε στο Παρίσι, όπου στο Πανεπιστήμιου Paris II (πρώην Σορβόννη) το 1975 παίρνει τον μεταπτυχιακό τίτλο DEA και το 1977 ανακηρύσσεται διδάκτορας στο Δημόσιο Δίκαιο (με βαθμό «Άριστα»).
Κατά τη περίοδο 1978-79 υπηρέτησε τη θητεία του ως οπλίτης των Διαβιβάσεων.
Ακολουθώντας ακαδημαϊκή καριέρα έγινε σταδιακά, Επιμελητής (1981), Υφηγητής (1982), Επίκουρος Καθηγητής (1983), Αναπληρωτής Καθηγητής (1986) και Καθηγητής (1989) της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το 1986 εξελέγη Επισκέπτης Καθηγητής στο γαλλικό Πανεπιστήμιο Paris II.
Στο επιστημονικό του έργο περιλαμβάνονται βιβλία και άρθρα με ευρεία αναγνώριση από την επιστημονική κοινότητα.
Εξελέγη βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 1996 και Α΄Αθηνών στις εκλογές 2000, 2004, 2007, 2009 και 2012.
Διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα (1989-1990), διευθυντής του Νομικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή (1990-1995), εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ (1995-1997), κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ (2000-2004), υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (2004-2007) και υπουργός Εσωτερικών (2007-2009).