Euroworking αύριο-Eurogroup την Παρασκευή

Με την προϋπόθεση η ελληνική κυβέρνηση να υποβάλει αίτημα

Συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (Euroworking Group) προγραμματίζεται για αύριο Πέμπτη και ένα έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή, σε περίπτωση υποβολής αιτήματος από την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να εξεταστεί σε βάθος, όπως δήλωσε πηγή της ευρωζώνης στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.newego_LARGE_t_1101_54468304_type12713

Στην αντίθετη περίπτωση, ανέφερε η ίδια πηγή, δεν θα πραγματοποιηθεί ούτε Eurogroup, ούτε EWG.
Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι αύριο αναμένεται να κατατεθεί από την ελληνική κυβέρνηση το αίτημα για παράταση του προγράμματος, ενώ σε δήλώσεις του ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης επισήμανε ότι εάν δεν γίνει έκτακτο Eurogroup η ελληνική πλευρά θα ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής καθώς το θέμα είναι πολιτικό και αν απορριφθεί κι εκεί το αίτημα, η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει από αυτά που έχει ψηφίσει ο ελληνικός λαός.
Στάση αναμονής από την Κομισιόν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τηρεί επιφυλακτική στάση, εν αναμονή του εγγράφου με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να ζητήσει «παράταση» του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας χωρίς όμως τη συνέχιση των όρων του προγράμματος λιτότητας, κάτι το οποίο αναμένεται να εξεταστεί αύριο Πέμπτη κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του Euro Working Group.
Σύμφωνα με μία ευρωπαϊκή πηγή το αίτημα αυτό θα απασχολήσει την αυριανή ομάδα εργασίας του Eurogroup ενώ πριν απ’ όλα θα πρέπει να σταλεί στον πρόεδρο της ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Η εξέταση του αιτήματος από την ομάδα εργασίας δεν σημαίνει ότι θα ακολουθήσει αυτόματα ένα συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, διευκρίνισε πάντως η πηγή αυτή. Τα μέλη του συμβουλίου ενδέχεται να συναντηθούν ή να συνομιλήσουν τηλεφωνικά την Παρασκευή για το ζήτημα της Ελλάδας, εάν η ελληνική κυβέρνηση υποβάλει μια πρόταση που εγκρίνουν.
«Πρόκειται εν πρώτοις να δούμε το έγγραφο της Ελλάδας και το τι ζητεί. Μόνο αφού συμβεί αυτό θα είμαστε σε θέση να κάνουμε σχόλια», διευκρίνισε πριν από λίγο ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για το Ευρώ και τον Κοινωνικός Διάλογο, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.
Το ελληνικό αίτημα παράτασης αναμένεται να εξεταστεί από τον Ντάισελμπλουμ και τους τρεις θεσμούς που επιβλέπουν το τρέχον πρόγραμμα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) πριν εγκριθεί εν συνεχεία από την ευρωζώνη.
«Όλα εξαρτώνται από το τι σημαίνει “πρόγραμμα χρηματοδότησης”. Υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες», σημείωσε ο Ντομπρόβσκις. «Θα εξαρτηθεί ακριβώς από την λογική και την ουσία της διατύπωσης που θα χρησιμοποιηθεί», επέμεινε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
«Αυτό το οποίο είναι σαφές για το Eurogroup είναι πως η οδός προς τα μπρος είναι η παράταση του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας με ευελιξία ώστε να συζητηθούν οι όροι» οι οποίο συνδέονται με αυτό, συνέχισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Μια παράταση είναι σημαντική ώστε να εκταμιευθούν τα κεφάλαια (σ.σ. του προγράμματος που απομένουν) και να δοθεί περισσότερος χρόνος για τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη», υπενθύμισε.