Ρεκόρ ψήφων θα λάβει η υποψηφιότητα του Προκόπη Παυλόπουλου

Ψηφοφορία την Τετάρτη στις 7.30μ.μ. 

Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος προτείνεται από τον πρωθυπουργό και Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα,  για Πρόεδρος τη Δημοκρατίας  και θα έχει την εκπεφρασμένη, μέχρι στιγμής, στήριξη των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Νέας Δημοκρατίας.newego_LARGE_t_1101_54464306_type12713
Συνεπώς είναι βέβαιη η επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας των 180 ψήφων από την πρώτη κιόλας ψηφοφορία.
Δεδομένων των ανακοινώσεων των τριών κομμάτων για στήριξη στο πρόσωπο του κ. Προκόπη Παυλόπουλου, αναμένεται να συγκεντρώσει τουλάχιστον 238 ψήφους (δηλαδή 149 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, 76 της ΝΔ και 13 των ΑΝΕΛ).
Αμέσως μετά την ψηφοφορία, αναμένεται η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, επικεφαλής του Προεδρείου της Βουλής, να μεταβεί στον χώρο που θα υποδείξει ο εκλεγείς ώστε να του ανακοινώσει το αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο εκλεγόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναλαμβάνει την άσκηση των καθηκόντων του από την επομένη της ημέρας που λήγει η θητεία του απερχόμενου Προέδρου.
Η Νέα Δημοκρατία θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Προκόπη Παυλόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που επέλεξε τον πρώην Υπουργό της ΝΔ, ότι εκείνος και το κόμμα του αλλιώς αντιμετώπισαν παρόμοια πρόταση της Κυβέρνησης Σαμαρά.

«Στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας το Δεκέμβριο, προτείναμε την υποψηφιότητα του Αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας Σταύρου Δήμα, ενός γνώστη των ευρωπαϊκών θεμάτων, μετριοπαθούς πολιτικού και πρώην Υπουργού Εξωτερικών. Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο, πρώην Υπουργό και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κατ’ εξοχήν Ευρωπαϊστή και μετριοπαθή πολιτικό», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

“Είναι αυτονόητο ότι η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει την υποψηφιότητα του ιστορικού στελέχους της. Είμαστε βέβαιοι ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος θα επιτελέσει στο ακέραιο τα καθήκοντά του”, καταλήγει.

ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Δημοκρατία και Ανεξάρτητοι Ελληνες, που έχουν ανοικτά πλέον δηλώσει ότι θα πουν «ναι» στην εκλογή Παυλόπουλου, έχουν μαζί 238 έδρες στη Βουλή. Οπότε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ο κ. Παυλόπουλος, περνώντας το απαιτούμενο όριο των 180 εδρών, θα είναι από αύριο κιόλας ο νέος έκτος μεταπολιτευτικά, Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Κουτσούμπας προς Παυλόπουλο: Το ΚΚΕ ψηφίζει «παρών» στην προεδρική εκλογή
 

Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Σύμφωνα με σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του ΚΚΕ, ο κ. Κουτσούμπας ευχήθηκε στον κ. Παυλόπουλο καλή επιτυχία και καλή δύναμη στα καθήκοντά του και του επανέλαβε τη στάση αρχών του ΚΚΕ σχετικά με το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς και ότι το ΚΚΕ ψηφίζει «παρών» στην προεδρική εκλογή, ανεξαρτήτως του προσώπου που προτείνεται.

Το Ποτάμι προτείνει το Νίκο Αλιβιζάτο,

Τον καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκο Αλιβιζάτο, προτείνει το Ποτάμι για υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως ανακοίνωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο κ. Αλιβιζάτος είναι «ένας ανυποχώρητος υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ένας πανεπιστημιακός δάσκαλος καθολικής αποδοχής που έχει διαπλάσει γενιές νέων Ελλήνων νομικών» εξήγησε ο Σταύρος Θεοδωράκης και συμπλήρωσε: « Ένας επιστήμονας με ευρωπαϊκή ακτινοβολία, ήδη από τα πρώτα βήματα της σταδιοδρομίας του. Τέλος, ένας ενεργός πολίτης, που ποτέ δεν εγκλωβίστηκε στα στενά όρια των κομματικών σχηματισμών, αλλά με θάρρος και γνώση άφηνε πάντα το διακριτό του στίγμα στη δημόσια ζωή».

Όπως είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού, εκτιμά ότι «η παρουσία του στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα θα ανοίξει μία νέα εποχή για την πατρίδα.»

Ο κ. Αλιβιζάτος, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον κ. Θεοδωράκη, δήλωσε:

«Υπό τις σημερινές περιστάσεις, όπως διαμορφώθηκαν μετά τις εκλογές, είναι υποχρέωση του καθενός να συμβάλει στην αντιμετώπιση των πρωτόγνωρων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα. Καθώς πιστεύω ότι μόνον με ευρύτερες συναινέσεις μπορεί να επιτευχθούν θετικά αποτελέσματα, αποδέχομαι την τιμητική πρόταση του επικεφαλής του «Ποταμιού» κ. Σταύρου Θεοδωράκη και τον ευχαριστώ».
Τηλεφωνική επικοινωνία Θεοδωράκη -Βενιζέλου
Εν τω μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σταύρο Θεοδωράκη είχε ο Ε. Βενιζέλος, κατά την οποία εξέφρασε την επιθυμία του το ΠΑΣΟΚ να στηρίξει την πρόταση του Ποταμιού για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και να ψηφίσει τον Νίκο Αλιβιζάτο