Στο απροχώρητο η κατάσταση με τ/κ περιουσίες, λέει η Παγκύπρια Κίνηση Διεκδίκησης Δικαιωμάτων Προσφύγων


Η Παγκύπρια Κίνηση Διεκδίκησης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Παθόντων καθώς και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Περιουσιών Κατεχομένων εκφράζουν την έντονη αγανάκτηση τους για την ατασθαλία και κακοδιαχείριση των τ/κ περιουσιών, προσθέτοντας πως η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, έντονα παράπονα εκφράστηκαν από πρόσφυγες για την “παράνομη, παράτυπη, ετσιθελική και αλαζονική συμπεριφορά του Δημάρχου Πάφου, ο οποίος επεμβαίνει σε τ/κ υποστατικά, τα οποία τους είναι παραχωρημένα”, σημειώνοντας πως με αυτή την στάση του “επιχειρεί να μετατρέψει για δεύτερη φορά σε πρόσφυγες τους πρόσφυγες της πόλης της Πάφου”.

Αναφέρουν επίσης πως μεγάλο μέρος των τ/κ περιουσιών, κατά παράβαση του νόμου, έχουν δοθεί σε δήμους, κοινότητες και άλλους. Η Παγκύπρια Κίνηση Διεκδίκησης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Παθόντων καθώς και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Περιουσιών Κατεχομένων ζητούν από τον κηδεμόνα τ/κ περιουσιών να ενημερωθούν, ποιες, για ποια χρήση, που, πότε και πόσες περιουσίες έχουν δοθεί σε δήμους, κοινότητες, επιχειρηματίες, άτομα, και άλλους.

Αυτό γίνεται, προστίθεται στην ανακοίνωση, εις βάρος των προσφύγων, οι οποίοι έχουν περιουσίες στις τουρκοκρατούμενες σήμερα περιοχές, αναφέροντας παράλληλα πως το κράτος, μέχρι σήμερα, δεν έχει μεριμνήσει να αποκατασταθεί η αδικία.

Παρόλες τις επανειλημμένες εκκλήσεις των εκτοπισμένων νόμιμων ιδιοκτητών περιουσίας, συνεχίζουν, δεν έχει δοθεί ούτε ένα σεντ για απώλεια χρήσης της περιουσίας τους, ενώ λένε πως μετά από 46 χρόνια πρέπει να τεθεί το θέμα των τ/κ περιουσιών στη σωστή βάση.

Λένε πως επιβάλλεται να τροποποιηθεί η νομοθεσία περί κηδεμόνα τ/κ περιουσιών και να γίνει διαμοιρασμός, βάση της ιδιοκτησίας που είχαν οι εκτοπισμένοι στα κατεχόμενα. Δηλώνουν ότι με τη λύση του Κυπριακού θα παραδώσουν τις τ/κ περιουσίες στους νόμιμους κατόχους και θα επιστρέψουν στη δική τους νόμιμη ιδιοκτησία.

Η Παγκύπρια Κίνηση Διεκδίκησης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Παθόντων καθώς και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Περιουσιών Κατεχομένων ζητούν από τον Υπουργό Εσωτερικών και την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, την άμεση παρέμβαση τους. Το κράτος, προσθέτουν, οφείλει να εφαρμόσει κοινωνική πολιτική, παραχωρώντας στέγη ή γη, τόσο για τους εκτοπισμένους, όσο και για όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τέλος αναφέρουν πως εάν οι Δήμοι  επιθυμούν να κάνουν χώρους στάθμευσης, να απαλλοτριωθεί ελληνοκυπριακή γη, σύμφωνα με τη νομοθεσία.