Οι φιλοπόλεμες ιαχές του τούρκου προέδρου δεν λέννε να κοπάσουν και συνεχώς μνημονεύει τα εγκλήματα της οθμανικής αυτοκρατορίας.

Σήμερα είπε ότι συνεχίζουμε να ενισχύουμε τις ναυτικές μας δυνάμεις για να προστατεύσουμε τη Γαλάζια Πατρίδα μας, ενώ υπενθύμισε ότι οι πρόγονοί του έλεγαν «να είστε έτοιμοι για πόλεμο εάν θέλετε ειρήνη».

Σε μήνυμά του με την ευκαιρία της επετείου της ναυμαχίας της Πρέβεζας το 1538, ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρει ότι με την νίκη τότε ενισχύθηκε η κυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στη Μεσόγειο και το τουρκικό πολεμικό ναυτικό έδειξε τη δύναμή του σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Η ιστορία έχει καταγράψει πως η ειρήνη, η ηρεμία και η δικαιοσύνη επικρατούν σε όλες τις θάλασσες όπου κυριαρχούν οι ναυτικοί μας», αναφέρει ο Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο τα πρόσφατα γεγονότα στον κόσμο και ειδικά στη Μεσόγειο τους έδειξαν ότι πρέπει να είναι πιο δυνατοί στις θάλασσες όπως και σε κάθε πεδίο.

«Έχοντας συνειδητοποιήσει πόσο σημαντικό είναι να προστατεύουμε την Γαλάζια Πατρίδα μας, συνεχίζουμε με ισχυρή βούληση και ακλόνητη πίστη να προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στις θάλασσες. Δίνοντας προσοχή στους προγόνους μας που λένε ‘να είστε έτοιμο για πόλεμο εάν θέλετε ειρήνη’, εξοπλίζουμε τις ναυτικές μας δυνάμεις όπως όλες τις μονάδες του στρατού μας με όλες τις εγχώριες και εθνικές δυνατότητες προκειμένου να διαιωνίσουν την ειρήνη και την ασφάλεια της χώρας μας», αναφέρει.

Σήμερα, προσθέτει,«ως μια από τις 10 χώρες στον κόσμο που μπορεί να σχεδιάσει, να κατασκευάσει και να συντηρήσει τα δικά της πολεμικά πλοία με εθνικά μέσα, συνεχίζουμε να ενισχύουμε τις ναυτικές μας δυνάμεις για να προστατεύσουμε τη Γαλάζια Πατρίδα μας».

Στον ίδιο “χορό” και ο Τούρκος ΥΠΑΜ

Το ίδιο μοτίβο ακολούθησε και ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ.

Σε γραπτό του μήνυμα για την ναυμαχία της Πρέβεζας, ο Τούρκος Υπουργός αναφέρει ότι η νίκη τότε που κέρδισε υπό την ηγεσία του Μπαρμπαρόσα το τουρκικό ναυτικό εναντίον του ενωμένου ναυτικού των Σταυροφόρων αποτέλεσε σημείο καμπής στην ιστορία της Μεσογείου.

Υποστηρίζει ότι με την νίκη της Πρέβεζας το τουρκικό ναυτικό έγινε μια δύναμη που δεν μπορούσε να της αντισταθεί κανείς και η Μεσόγειος μετατράπηκε σε τουρκική λίμνη. Σύμφωνα με τον Χουλούσι Ακάρ το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας συνεχίζει να υπάρχει σήμερα ως μια αποτελεσματική, αποτρεπτική και σεβαστή δύναμη στην Γαλάζια Πατρίδα με την υψηλής τεχνολογίας και καλά εκπαιδευμένους ήρωες και το αφοσιωμένο προσωπικό.

Προσθέτει ότι ταυτόχρονα συμβάλλει στην παγκόσμια ειρήνη με τις διεθνείς αποστολές της σε διάφορες θάλασσες τους κόσμου.

Σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό, οι πρόσφατες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο δείχνουν ότι η ύπαρξη μιας σύγχρονης ναυτικής δύναμης είναι ζωτικής σημασίας και ότι συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για να διασφαλίσουν ότι οι ναυτικές τους δυνάμεις μπορούν να διασφαλίσουν τη σύγχρονη ναυτική τους δύναμη.

«Οι ναυτικές μας δυνάμεις θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο με την υλοποίηση των προγραμμάτων για ενσωμάτωση νέων συστημάτων που ετοιμάζει η εθνική αμυντική βιομηχανία μας και ιδιαίτερα η MILGEM. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα με αποφασιστικότητα σε όλες τις θάλασσες και ιδιαίτερα στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα», αναφέρει ο Χουλούσι Ακάρ.