Συνεργατισμός:Μειώνονται κατά 1% του επιτοκίου όλων των εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων

Σε μείωση κατά 1% του επιτοκίου όλων των εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων προχωρεί από 1η Μαρτίου ο Συνεργατισμός.ÊÅÍÔÑÉÊÇ ÓÕÍÅÑÃÁÔÉÊÇ ÔÑÁÐÅÆÁ

Η απόφαση επηρεάζει άμεσα θετικά 34 χιλιάδες κυπριακά νοικοκυριά, που διατηρούν στεγαστικά δάνεια στο Συνεργατισμό, ο οποίος κατέχει μερίδιο αγοράς πάνω από 40% στη συγκεκριμένη κατηγορία.

«Η μείωση αυτή αποτελεί συνέχεια πρόσφατων σημαντικών μειώσεων στα επιτόκια φοιτητικών και αγροτικών δανείων και εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του Συνεργατισμού για σταδιακή αποκλιμάκωση των δανειστικών επιτοκίων με στόχο τη διευκόλυνση των πελατών του να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και τη συμβολή στην ανάκαμψη τη οικονομίας», δήλωσε σε διάσκεψη Τύπου την Παρασκευή, ο Πρόεδρος της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (ΣΚΤ) Νικόλας Χατζηγιάννης.

Όσον αφορά τα στεγαστικά δάνεια που παρουσιάζουν καθυστερήσεις θα υπάρξει μείωση 0,5% στο επιτόκιο μόλις συμφωνηθεί ρύθμιση και επιπλέον 0,5% μείωση μόλις το δάνειο καταστεί εξυπηρετούμενο.

“Όπως και στις περιπτώσεις των φοιτητικών και αγροτικών δανείων, το κίνητρο παρέχεται σε μια προσπάθεια ενθάρρυνσης των πελατών για διακανονισμό των μη εξυπηρετούμενων τους δανείων” σημείωσε ο κ. Χατζηγιάννης.

Σήμερα ο μέσος όρος του στεγαστικού επιτοκίου στο Συνεργατισμό είναι 5,2%, το οποίο βάσει της σημερινής απόφασης, από την 1η Μαρτίου θα υποχωρήσει στο 4,2%.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπείας της ΣΚΤ δήλωσε ότι η προσπάθεια για αποκλιμάκωση των δανειστικών επιτοκίων θα συνεχιστεί.

Ερωτηθείς αν θα πρέπει να αναμένονται από το Συνεργατισμό νέες κινήσεις με την ανακοίνωση συγκεκριμένων μέτρων από την Κεντρική Τράπεζα, ο Νικόλας Χατζηγιάννης είπε ότι πρόκειται για μια ανεξάρτητη κίνηση του Συνεργατισμού, που δεν έχει σχέση με περαιτέρω μειώσεις που μπορεί να επέλθουν από την “πολύ καλή” πρωτοβουλία της Κεντρικής Τράπεζας σε αυτό τον τομέα.

Η κίνηση αυτή του Συνεργατισμού, χαιρετίστηκε, όπως είπε, και από την Τρόικα.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγιάννη, η σημερινή απόφαση της Επιτροπείας συνεπάγεται σημαντικότατη μείωση των εισοδημάτων του Συνεργατισμού κατά αρκετές δεκάδες εκατομμύρια, όμως, υπογράμμισε, “βλέπουμε το θέμα πιο σφαιρικά και στρατηγικά, καθώς προσβλέπουμε στην ανάκαμψη της οικονομίας”.

Παράλληλα ανέφερε ότι η απόφαση δεν συνοδεύεται με οποιαδήποτε άλλη απόφαση για τα καταθετικά επιτόκια, τα οποία διατηρούνται ως έχουν.

Είπε επίσης ότι αυτές οι πρωτοβουλίες του Συνεργατισμού συνοδεύονται με λύσεις κατηγοριοποίησης δανείων για θέματα αναδιαρθρώσεων και οι επηρεαζόμενοι δανειολήπτες θα ενημερωθούν αναλόγως.

“Γενικά για να υπάρξει αποκλιμάκωση στα επιτόκια, άρα και εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, χρειάζεται να γίνουν κινήσεις σε ό,τι αφορά τα επιτόκια των εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, να υπάρξει αποτελεσματικότερη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αποκλιμάκωση των καταθετικών και νέες χορηγήσεις. Αυτοί οι τέσσερις παράγοντες είναι πολύ σημαντικοί για εμάς. Έχουμε βάλει μια στρατηγική την οποία υλοποιούμε εδώ και τρεις μήνες, βήμα βήμα, με μεγάλη υπευθυνότητα” σημείωσε ο Νικόλας Χατζηγιάννης.