Κατατέθηκε από τον Πρόεδρο ο θεμέλιος λίθος για το κτήριο Ιατρικών και Βιολογικών Επιστημών του ΠΚ


imagewΠραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης η τελετή τοποθέτησης του θεμέλιου λίθου του κτηρίου διδασκαλίας Ιατρικών και Βιολογικών Επιστημών, με την ονομασία «Δρ Αρτέμης Χατζηπαναγής», από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Το έργο ανέλαβε να φέρει εις πέρας η αρχιτεκτονική εταιρεία KTPCG C.A. με επικεφαλής αρχιτέκτονα τον Μιλτιάδη Κατσαρό και με εργολήπτη την κατασκευάστρια εταιρεία A. Aristotelous Construction Ltd.

Πρόκειται για μια τεχνολογικά σύγχρονη και εργονομική εγκατάσταση, που ανεγείρεται στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης, κατόπιν ευγενούς δωρεάς ποσού ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ από τον απόδημο Κύπριο, Δρ. Αρτέμη Χατζηπαναγή, του οποίου το κτήριο θα φέρει το όνομα, και πρόσθετων 50 χιλιάδων ευρώ εις μνήμην της μητέρας του.

Κατά τη διάρκεια της τελετής ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνοδευόμενος από τον Πρύτανη του Πανεπιστήμιου Κύπρου, τον Υπουργό Παιδείας, τον Πρόεδρο του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, τον Αντιπρύτανη Διεθνών Σχέσεων, Οικονομικών και Διοίκησης, τον Διευθυντή Διοίκησης και Οικονομικών, την Άννα Τσιακκή – Μάντη και άλλα μέλη της οικογένειας Χατζηπαναγή, τον αρχιτέκτονα του έργου και τους εργολάβους εισήλθαν στο χώρο του εργοταξίου του κτηρίου, όπου τοποθέτησαν τον θεμέλιο λίθο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο περιεχόμενο της φιάλης, που τοποθετήθηκε στο φρεάτιο το εργοταξίου του κτηρίου διδασκαλίας Ιατρικών και Βιολογικών Επιστημών με την ονομασία «Δρ Αρτέμης Χατζηπαναγής», κάτω από το θεμέλιο λίθο, συμπεριλαμβάνονται πέραν της κτητορικής πράξης, που υπέγραψε νωρίτερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κέρματα και χαρτονομίσματα που βρίσκονται σήμερα σε κυκλοφορία, ο σημερινός ημερήσιος Τύπος, αποκόμματα εφημερίδων με αναφορές στο υπό ανέγερση κτήριο, καθώς και άλλο συναφές υλικό, το οποίο εστιάζει στο Έργο που θεμελιώθηκε.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν η κόρη της αδερφής του ευεργέτη Αρτέμη Χατζηπαναγή, Άννα Τσιακκή – Μάντη, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, Γιώργος Δαυίδ και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης.

Ακολούθησε παρουσίαση του υπό ανέγερση έργου από τον Αρχιτέκτονα Μιλτιάδη Κατσαρό.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκειά της τελετής συμμετείχε μικρός αριθμός προσκεκλημένων, λόγω της πανδημίας, ενώ τηρήθηκαν όλα τα απαιτούμενα και επίσημα προβλεπόμενα μέτρα, για διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Σε ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι το Πανεπιστήμιο κατέχει ξεχωριστή θέση σε συστήματα κατάταξης Πανεπιστήμιων έγκριτων διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών, σημειώνοντας ότι αυτό είναι εξέλιξη η οποία το αναγνωρίζει σε πρότυπο ίδρυμα Ανώτερης εκπαίδευσης, δίδοντας παράλληλα πλεονέκτημα στους φοιτητές του όσον αφορά την περαιτέρω καταξίωσή τους σε επαγγελματικό ή ακαδημαϊκό επίπεδο.

«Αυτός άλλωστε», είπε, «είναι και ο στόχος της στρατηγικής πολιτικής που υιοθετούμε όσον αφορά τη διεθνοποίηση της προσφερόμενης εκπαίδευσης και την καθιέρωση της πατρίδας μας ως περιφερειακού εκπαιδευτικού και ερευνητικού κέντρου υψηλών προδιαγραφών, να δημιουργήσουμε δηλαδή εκείνες τις προοπτικές σπουδών και απασχόλησης, που θα επιτρέπουν τη συγκράτηση και αξιοποίηση του ικανότατου ανθρώπινου δυναμικού το οποίο διαθέτει ο τόπος μας, αλλά και την προσέλκυση νέων επιστημόνων και φοιτητών».

Όπως πρόσθεσε «την ίδια στιγμή, επενδύοντας στην εγνωσμένη ποιότητα και επιστημονική αξία του έργου που παράγεται στα Ανώτερα Εκπαιδευτικά μας Ιδρύματα, βασική επιδίωξή μας είναι η διασύνδεση των αποτελεσμάτων του με την κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της πατρίδας μας αλλά και την αντιμετώπιση των προκλήσεων στις οποίες καλείται να ανταπεξέλθει».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ακόμα ότι «υψίστης και καθοριστικής σημασίας προς την κατεύθυνση αυτή, αποδεικνύονται οι ποικίλου είδους συνέργειες, που εξελίσσει η Πολιτεία με το σύνολο της Πανεπιστημιακής κοινότητας, ως επίσης οι μηχανισμοί συσχετισμού της εμπειρογνωμοσύνης με τον παραγωγικό ιστό της χώρας και την επιχειρηματική καινοτομία».

Διαβεβαίωσε, παράλληλα, ότι βούλησή της κυβέρνησης  παραμένει με κάθε δυνατό τρόπο η ενίσχυση και ενδυνάμωση της θεσμοθετημένης συνεργασίας με τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, δεδομένων των αμοιβαία επωφελών καταγεγραμμένων θετικών αποτελεσμάτων, που προκύπτουν για την Κύπρο από τη γόνιμη αυτή αλληλεπίδραση.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Κτήριο Διδασκαλίας Ιατρικών και Βιολογικών Επιστημών Δρ. Αρτέμης Χατζηπαναγής, θα αξιοποιηθεί πλήρως, αποτελώντας χώρο δημιουργικής και αναβαθμισμένης δραστηριότητας του ανθρωπίνου δυναμικού του Πανεπιστημίου.

Αναφερόμενος Δρ. Αρτέμη Χατζηπαναγή, είπε ότι σε συνέχεια της ήδη καταγεγραμμένης κοινωνικής του προσφοράς, συνδέει στο εξής το όνομά του, με τη δημιουργική αναπτυξιακή του Πανεπιστήμιου Κύπρου.

«Λαμβάνοντας υπόψη», σημείωσε, το ιδιαίτερα ανταγωνιστικό διεθνές πανεπιστημιακό πεδίο, η παρούσα γενναιόδωρη χρηματική συνεισφορά είναι καίριας σημασίας ως προς την επίτευξη των υψηλών στόχων που θέτει το Πανεπιστήμιο Κύπρου για την περαιτέρω διάκρισή του».