Αναστέλλεται για μια βδομάδα η έναρξη όλων των σχολείων δημόσιας εκπαίδευσης

imagewΑναστολή στην έναρξη λειτουργίας όλων των σχολείων δημόσιας εκπαίδευσης για μία εβδομάδα και συγκεκριμένα μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου αποφασίστηκε εξαιτίας των «ιδιαίτερα βεβαρημένων κλιματολογικών συνθηκών».

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος ανέφερε παράλληλα ότι στην απόφαση αυτή «οδηγούμαστε εξαιτίας των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών, της υγρασίας, της αυξημένης ακτινοβολίας, αλλά και της παρουσίας σκόνης στην ατμόσφαιρα και λαμβάνοντας υπόψη και σχετικές συμβουλές ως προς την απαραίτητη μέριμνα για πρόληψη όσον αφορά την υγεία των εκπαιδευτικών και των παιδιών».

Σε δηλώσεις, ύστερα από κοινή συνάντηση με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και τους οργανωμένους γονείς, στο Υπουργείο Παιδείας, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «μετά από την έκτακτη σύσκεψη με την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου και τον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου (μέσω τηλεδιάσκεψης) και την σχετική πληροφόρηση που είχαμε από το Υπουργείο Εργασίας και την επιστημονική τεκμηρίωση από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας καθώς και σε συνέχεια εισήγησης που έγινε από την Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης όπως και των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων, αποφασίστηκε όπως η φοίτηση των μαθητών και μαθητριών σε όλα τα σχολεία δημόσιας εκπαίδευσης αναβληθεί κατά μία εβδομάδα εξαιτίας των ιδιαίτερα βεβαρημένων κλιματολογικών συνθηκών».

Στη σύσκεψη, από πλευράς Υπουργείου, συμμετείχε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας Κύπρος Κυπριανού, ο Διευθυντής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης Κυπριανός Λούης, ο Διευθυντής Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Ηλίας Μαρκάτζιης, ο Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης Μάριος Στυλιανίδης και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι για την λήψη της συγκεκριμένης απόφασης «έγιναν διαβουλεύσεις και υπάρχει η σύμφωνη γνώμη τόσο των εκπαιδευτικών οργανώσεων, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ και ΠΟΕΔ, όσο και των Συνομοσπονδιών Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Μέσης και Δημοτικής Εκπαίδευσης και της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Προδημοτικής Εκπαίδευσης αλλά και της ΠΟΣΥΓΟΠΕΑ».

«Κατόπιν αυτής της απόφασης τα μαθήματα και η φοίτηση στην δημοτική, στην μέση και στην μέση τεχνική εκπαίδευση και στα δημόσια νηπιαγωγεία θα ξεκινήσουν την Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι οι μαθητές και οι μαθήτριες της πρώτης δημοτικού θα παρουσιαστούν στα σχολεία την πρώτη ημέρα στις 9.30, αντί στις 7.45, προκειμένου να μπορέσουν όσοι γονείς/κηδεμόνες το επιθυμούν να συνοδεύσουν τα παιδιά τους εντός του σχολείου».

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι ανάλογη διευθέτηση θα γίνει και για τα παιδιά που θα φοιτήσουν για πρώτη φορά στα νηπιαγωγεία μετά από συνεννοήσεις των γονέων με τα σχολεία.

Κατά την πρώτη ημέρα φοίτησης, σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας, θα γίνει ενημέρωση των παιδιών για τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τους κανόνες προστασίας, θα διανεμηθεί ένα ειδικό ενημερωτικό έντυπο για τους γονείς και οι μαθητές και οι μαθήτριες της Μέσης Εκπαίδευσης θα παραλάβουν τα βιβλία τους και θα κατανεμηθούν σε τμήματα.

Ανέφερε επίσης ότι στο μεσοδιάστημα το Υπουργείο Παιδείας θα έχει την ευκαιρία να προσθέσει οδηγίες και συστάσεις προς τα σχολεία όσον αφορά την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων στην βάση και των χρήσιμων διευκρινίσεων που είχαμε σήμερα, όπως είπε, κατά την πρωινή σύσκεψη που έγινε μεταξύ των εκπαιδευτικών οργανώσεων και της συμβούλους Ζωής Δωροθέας Πανά.

Ερωτηθείς κατά πόσον θα γίνει αποδεκτό το αίτημα καθηγητών να φέρουν προσωπίδες όπως και οι μαθητές, ο κ. Προδρόμου είπε ότι έχουν τεθεί κάποια ζητήματα στην κ. Πανά, σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να χρησιμοποιούνται προσωπίδες», προσθέτοντας ότι «όπως έχει πει η επιδημιολογική ομάδα αλλά και η κ. Πανά οι προσωπίδες δεν παρέχουν την ίδια προστασία και στις περιπτώσεις που θα χρησιμοποιηθεί προσωπίδα θα έπρεπε οι αποστάσεις να είναι αυξημένες».

«Άρα λοιπόν δεν μπορεί να χρησιμοποιηθούν από τα παιδιά», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «από τους εκπαιδευτικούς θα χρησιμοποιηθούν σε κάποιες ορισμένες περιπτώσεις».

Ο κ. Προδρόμου είπε ακόμη ότι «ζητήματα τα οποία έχουν τεθεί στην κ. Πανά και δεν έχουν ακόμη απαντηθεί θα απαντηθούν στη συνέχεια», προσθέτοντας ότι η χρήση της μάσκας διέπεται γενικά από διάταγμα για όλους και όχι μόνο για τα σχολεία.

«Κάποια πράγματα μπορούμε να τα διαβιβάσουμε σταδιακά στο Υπουργείο Υγείας αλλά δεν είναι αποφάσεις που μπορούμε να πάρουμε τώρα στο Υπουργείο Παιδείας», κατέληξε.

Εξάλλου, σε δηλώσεις μετά τη σύσκεψη, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Κώστας Χατζησάββας είπε ότι η ΟΕΛΜΕΚ τόνισε τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα εντός των σχολικών μονάδων και ότι «δεν μπορούν να εφαρμοστούν αυτή την στιγμή και από την ερχόμενη εβδομάδα τα υγειονομικά πρωτόκολλα διότι έχουμε διαπιστώσει ότι αρκετές σχολικές μονάδες δεν είναι έτοιμες να φιλοξενήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα παιδιά».

Ανέφερε ότι αυτό το ζήτημα μαζί με το γεγονός ότι η μάσκα είναι πλέον υποχρεωτική για προστασία της ατομικής και δημόσιας υγείας και λαμβάνοντας υπόψη και τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που βιώνουμε ζητήσαμε από το Υπουργείο Παιδείας να εξετάσουν το ενδεχόμενο κατά πόσον είναι έτοιμο να λειτουργήσει και να προσέλθουν οι μαθητές την ερχόμενη Δευτέρα.

Είπε ακόμη ότι πέραν αυτών των ζητημάτων, υπάρχουν και άλλα ζητήματα καθημερινότητας όπως είναι, μεταξύ άλλων, το γεγονός ότι «δεν έχουν σταλεί στις σχολικές μονάδες οδηγίες για το πως θα διδάσκονται τα μαθήματα στα εργαστήρια».

Ο κ. Χατζησάββας είπε ότι εάν προσέρχονταν τα παιδιά την ερχόμενη Δευτέρα στα σχολεία «δεν θα ήταν έτοιμα να μπουν εντός των αιθουσών διδασκαλίας και να επιτελέσουν από τη μια οι εκπαιδευτικοί το διδακτικό και παιδαγωγικό τους έργο και από την άλλη τα παιδιά να παρακολουθήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εκπαιδευτική διαδικασία».

«Ζητήσαμε όπως τα παιδιά προσέλθουν, όπως έχει αποφασιστεί, στις 14 Σεπτεμβρίου», κατέληξε.

Επίσης, σε δηλώσεις του ο ΓΓ της ΠΟΕΔ Χάρης Χαραλάμπους είπε ότι «δεν υπήρχε επαρκής ετοιμότητα των σχολείων την δεδομένη στιγμή για να μπορέσουν να λειτουργήσουν με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα και ασφάλεια στους μαθητές», προσθέτοντας ότι αυτή η αναβολή, έστω και αν ταυτίζεται με τον καύσωνα, πρέπει να αξιοποιηθεί πλήρως από το Υπουργείο Παιδείας έτσι ώστε να ετοιμαστούν τα σχολεία και να είναι έτοιμα στις 14 Σεπτεμβρίου.

imagewΑνέφερε ότι η ΠΟΕΔ τόνισε ποια είναι και που είναι τα προβλήματα και «θέλουμε αυτή την εβδομάδα να επιλυθούν».

Αναφέροντας ότι «μπορούν οι εισηγήσεις μας ακόμη και σήμερα να εφαρμοστούν», ο κ. Χαραλάμπους είπε ότι «εκεί και όπου χρειάζεται να γίνει ακόμη και διαμερισμός τμημάτων για να μπορέσουν να τηρηθούν οι αποστάσεις και η ασφάλεια των μαθητών και να διευκολυνθεί η εκπαιδευτική διαδικασία».

Ανέφερε επίσης ότι η ΠΟΕΔ είχε προτείνει «σε ό,τι αφορά την δημοτική εκπαίδευση οι πρώτες τάξεις να προσέλθουν αργότερα για να μπορέσουν να μπουν με τους γονείς τους στο σχολείο, πράγμα που ικανοποιήθηκε», ενώ εισηγήθηκε επίσης, όπως είπε, «ανάλογη ρύθμιση να γίνει και στην προδημοτική, πράγμα που έχει ικανοποιηθεί».

Ο ΓΓ της ΠΟΕΔ είπε ότι «το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να κάνει όλες αυτές τις ενέργειες που δεν έγιναν ή που δεν έγιναν επαρκώς για να έχουμε ασφαλή επιστροφή στις 14 Σεπτεμβρίου», προσθέτοντας ότι «δεν θα έχουμε άλλη δικαιολογία ότι δεν αρκούσε ο χρόνος».

Ο Πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ Παναγιώτης Λυσάνδρου είπε ότι «ζητήσαμε να αναβληθεί η έναρξη των μαθητών κατά μία εβδομάδα για να δοθεί χρόνος να ολοκληρωθούν εργασίες που έπρεπε να γίνουν αλλά και λόγω των πρωτοφανών καιρικών συνθηκών που επικρατούν ήταν απαγορευτικό για τους μαθητές να ξεκινήσουν τα μαθήματα».

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Χαράλαμπος Διονυσίου εξέφρασε ικανοποίηση από το αποτέλεσμα της σύσκεψης και χαιρέτισε την απόφαση του Υπουργού Παιδείας με την οποία έγινε αποδεκτή, όπως είπε, η εισήγηση της Συνομοσπονδίας.

«Βλέποντας τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν κατά τις τελευταίες ημέρες στο νησί σε σχέση με την υποχρεωτική χρήση της μάσκας στη Μέση και την Τεχνική Εκπαίδευση θεωρήσαμε επιβεβλημένο ότι έπρεπε να γίνουν δεύτερες σκέψεις κατά πόσον τα σχολεία έπρεπε να ανοίξουν την Δευτέρα (7 Σεπτεμβρίου) ή να παραταθεί μέχρι να υποχωρήσει ο καύσωνας», πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι με την απόφαση αυτή «δίδεται αρκετός χρόνος και στις οποιεσδήποτε εκκρεμότητες υπάρχουν από πλευράς σχολικών εφορειών να πραγματοποιηθούν έτσι ώστε πλέον τα σχολεία και εάν και εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες να ανοίξουμε στις 14 Σεπτεμβρίου».

Νωρίτερα οι εκπαιδευτικές οργανώσεις κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Υπουργείο Παιδείας, υπό τον αρμόδιο Υπουργό Προδρόμου Προδρόμου υπέβαλαν εισήγηση για αναβολή της έναρξης της σχολικής χρονιάς.

Συγκεκριμένα οι εκπαιδευτικές οργανώσεις υπέβαλαν δυο βασικές εισηγήσεις προς τον Υπουργό Παιδείας, Πρόδρομο Προδρόμου και στο μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Ζωή Δωροθέα Πανά. Η πρώτη αφορά τη χαλάρωση του μέτρου της χρήσης της μάσκας από τους εκπαιδευτικούς κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας και η δεύτερη την αναβολή της προσέλευσης των μαθητών στα σχολεία για μερικές μέρες ή μέχρι και εβδομάδα.

Σε δηλώσεις έπειτα από τη σύσκεψη, οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ στάθηκαν ιδιαίτερα σε αυτά τα δυο ζητήματα ως τα βασικά αιτήματα και εισηγήσεις που υπέβαλαν.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Κώστας Χατζησάββας αναφερόμενος στο ζήτημα της μάσκας είπε πως ζήτησαν να επιτραπεί στους εκπαιδευτικούς, εφόσον τηρούν μια ασφαλή απόσταση από την πρώτη σειρά των μαθητών, να μπορούν αφαιρούν έστω και για λίγο τη μάσκα για λόγους αποτελεσματικούς σε σχέση με διαδικασία εκπαίδευσης αφού με αυτόν τον τρόπο θα γίνονται πιο κατανοητοί.

«Έχει υποσχεθεί η κ. Πανά και το Υπουργείο Παιδείας να εξετάσει αυτό το αίτημα των εκπαιδευτικών οργανώσεων και ως εισήγηση δεν αποκλείεται να υπάρξει η χρήση της ασπίδας. Άρα, θα αναμένουμε, ελπίζουμε να σταλεί μια οδηγία από το Υπουργείο που να καλύπτει τους εκπαιδευτικούς», είπε, τονίζοντας ωστόσο πως αντιλαμβάνονται και συμφωνούν ότι η χρήση της μάσκας για λόγους υγείας είναι υποχρεωτική.

Σε σχέση με το θέμα της αναβολής της προσέλευσης των μαθητών στα σχολεία τη Δευτέρα, είπε πως όλοι αντιλαμβάνονται πως ενδεχομένως τα σχολεία να μην είναι έτοιμα να υποδεχθούν τους μαθητές καθώς διαπιστώνονται προβλήματα τεχνικά που δεν θα επιτρέψουν τη σωστή εφαρμογή του Υγειονομικού Πρωτοκόλλου, παρά τα όσα κάνουν οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται πυρετωδώς.

Σε συνδυασμό, όπως είπε, με την εισήγηση της Συνομοσπονδίας των Ομοσπονδιών Γονέων και Κηδεμόνων Μέσης Εκπαίδευσης για μη αναβολή της επιστροφής λόγω πολύ ψηλών θερμοκρασιών στις αίθουσες διδασκαλίες, κατά τη συνάντηση έγινε εισήγηση τα παιδιά να μην επιστρέψουν τη Δευτέρα αλλά σε μερικές ημέρες ή σε μια εβδομάδα. Αυτό ωστόσο, πρόσθεσε, είναι κάτι που θα πρέπει να κρίνει και να αποφασίσει το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας.

Από την πλευρά του ο ΓΓ της ΠΟΕΔ Χάρης Χαραλάμπους  είπε πως στη σύσκεψη έθεσαν έντονα κάποια ερωτήματα σε σχέση με την προδημοτική και τη δημοτική εκπαίδευση. «Θεωρούμε πως με βάση τα στοιχεία που έχουμε μέχρι σήμερα ότι δεν υπάρχει πλήρης ετοιμότητα για να υποδεχθούμε τους μαθητές μας τη Δευτέρα με ασφάλεια στα σχολεία, με την εφαρμογή των υγειονομικών Πρωτοκόλλων που τα ίδια τα Υπουργεία Παιδείας και Υγείας έχουν αποστείλει στα σχολεία», είπε.

Ο κ. Χαραλάμπους είπε αν τα σχολεία δεν είναι πλήρως έτοιμα να υποδεχθούν μαθητές, τότε θα πρέπει το ίδιο το σχολείο να πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις για να μην δημιουργηθούν προβλήματα.

Σε σχέση με τη χρήση της προστατευτικής μάσκας, ο κ. Χαραλάμπους είπε πως η ΠΟΕΔ επιμένει πως ο εκπαιδευτικός όταν διδάσκει από απόσταση ασφαλείας 2 μέτρων και πάνω δεν υπάρχει λόγος να φέρει την μάσκα γιατί δεν θα μπορέσει να μεταδώσει αυτά που θέλει στα παιδιά. Είναι, όπως εξήγησε, κύριο μέρος της διδασκαλίας η εκφραστικότητα του προσώπου του εκπαιδευτικού σε αυτές τις ηλικίες, και σημείωσε ωστόσο πως όταν πλησιάζει τα παιδιά, ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να φορά ξανά τη μάσκα του.

Αναφορικά με τις ψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν, ο κ. Χαραλάμπους είπε πως ζούμε αυτές τις μέρες σε ένα εκρηκτικό κοκτέιλ ψηλών θερμοκρασιών και υγρασίας με τους μαθητές να καλούνται να μπουν σε τάξεις «φούρνους» τη Δευτέρα. Για αυτό θα πρέπει το Υπουργείο, πρόσθεσε, να εξετάσει πολύ προσεκτικά τι θα γίνει τη Δευτέρα.

Ο Πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ Παναγιώτης Λυσάνδρου στη δική του τοποθέτηση είπε πως πρώτιστο ζήτημα και μέλημα για τη νέα χολική χρονιά είναι η υγεία και τα σημεία που είναι υψίστης σημασίας με βάση το Πρωτόκολλο είναι η χρήση μάσκας, ο καλός αερισμός των αιθουσών, οι αποστάσεις μεταξύ των μαθητών αλλά και των μαθητών με τους καθηγητές, και η απολύμανση των χεριών.

Σημείωσε όμως πως η χρήση της μάσκας προκαλεί ιδιαίτερες δυσκολίες στα όρια που κάποιοι καθηγητές είναι πολύ δύσκολο να την χρησιμοποιούν για έξι περιόδους. Συνεπώς, πρόσθεσε, ζήτησαν όπως, από τη στιγμή που τηρούνται όλα τα άλλα μέτρα, υπάρξει χαλάρωση στη χρήση της μάσκας.

Σε σχέση με το άνοιγμα των σχολείων για τους μαθητές τη Δευτέρα, ο κ. Λυσάνδρου συμφώνησε με τους συναδέλφους του λέγοντας πως λόγω και τη ζέστης θα μπορούσε να μελετηθεί από το Υπουργείο να δοθεί παράταση στην προσέλευση, κάτι που δεν θα έχει  καμία ουσιαστική επίδραση στην εκπαιδευτική διαδικασία. Αυτό, κατέληξε, θα έδινε την ευχέρεια να υπάρξει μεγαλύτερη ετοιμότητα στα σχολεία και θα υποχωρούσε σε ένα βαθμό και η ζέστη.