Πρόεδρος Δημοκρατίας: Ο Μιχάλης Φρειδερίκου μας δίδαξε αξιοπρέπεια, απλότητα και ανθρωπιά

Ο imagew Μιχάλης Φρειδερίκου, δεν ήταν μόνο μια προσωπικότητα με πολυδιάστατο έργο και τεράστια προσφορά στην παιδεία του τόπου μας και στην κοινωνία γενικότερα, αλλά πάνω απ’ όλα ήταν ένας ωραίος άνθρωπος, που μας δίδαξε έμπρακτα με τη ζωή και το έργο του έννοιες όπως η αξιοπρέπεια, η απλότητα και η ανθρωπιά, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στον επικήδειο λόγο του κατά την Εξόδιο Ακολουθία του Μιχάλη Φρειδερίκου.

Στον επικήδειο λόγο του τον οποίο εκφώνησε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ο Μιχάλης Φρειδερίκου σημάδεψε με την παρουσία και την προσφορά του τα εκπαιδευτικά δρώμενα του τόπου μας, κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

«Μια προσφορά μακρά, πολυδιάστατη και πολυσήμαντη, που είχε ως αφετηρία τη δεκαετία του 1960, με τη δημιουργία των Σχολών Φρειδερίκου και αποκορύφωμα την ίδρυση του δικού του Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Frederick, ενός από τα κορυφαία και πρωτοπόρα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην πατρίδα μας», πρόσθεσε.

«Όσοι είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε και να συνεργαστούμε μαζί του, μπορούμε χωρίς κανένα δισταγμό να πούμε ότι μέσα από τη συνεργασία μας αυτή βιώσαμε έναν άνθρωπο ευαίσθητο στον ανθρώπινο πόνο, έναν άνθρωπο που συμμετείχε στη χαρά και στην προσωπική ή επαγγελματική επιτυχία του καθενός μας, έναν υποστηρικτή και θιασώτη όλων των μικρών και μεγάλων μας επιτευγμάτων, έναν άνθρωπο που ενθάρρυνε και στήριζε τους συνεργάτες του ακόμα και σε ριψοκίνδυνες επιλογές, έναν απλό – παρά τις μεγάλες του επιτυχίες – άνθρωπο, που μας μάθαινε ότι η ζωή είναι εμπειρία, είναι ταξίδι, είναι δοκιμασία και αυτή τη ζωή είναι σημαντικό να τη διαβαίνουμε με πείσμα, πάθος, και πάνω από όλα με ήθος, αξιοπρέπεια και ταπεινοφροσύνη. Έναν ωραίο Άνθρωπο», υπογράμμισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε επίσης ότι θεωρεί μεγάλη τύχη και εξαιρετική τιμή τη συνεργασία του με τον Μιχάλη Φρειδερίκου στο Πανεπιστήμιο Frederick.

Αποτέλεσε υποστηρικτή και συνεργάτη στην πορεία μου και τον θεωρώ ως ένα από τους μέντορες μου στην επαγγελματική μου σταδιοδρομία, πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι η βαθιά πίστη του Μιχάλη Φρειδερίκου στους ανθρώπους κατέστησε το Πανεπιστήμιο Frederick ως το κατεξοχήν ανθρωποκεντρικό πανεπιστημιακό ίδρυμα στον τόπο μας.

Στηριζόμενο στο όραμα και τη δράση του ιδρυτή του, το Πανεπιστήμιο Frederick, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έχει διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στη ραγδαία ανάπτυξη της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στον τόπο μας, η οποία έχει καταστεί ένας από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της Κύπρου, που παραμένει ανθεκτικός ακόμα και σε κρίσεις όπως είναι αυτή της πανδημίας που βιώνουμε στις μέρες μας.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η τραγωδία που βρήκε την πατρίδα μας το 1974, δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερες προκλήσεις», προσθέτοντας ότι «οι Σχολές Φρειδερίκου συνεχίζουν τη λειτουργία τους προσφέροντας καθημερινά, πέρα από μόρφωση, έμπρακτη στήριξη σε πρόσφυγες και άπορους μαθητές, παρέχοντας σε αρκετούς από αυτούς δωρεάν στέγη και διατροφή, εντός των εγκαταστάσεων της σχολής».

Για το κοινωνικό αυτό έργο, ο Μιχάλης Φρειδερίκου τιμήθηκε δεόντως από την πολιτεία και συγκεκριμένα από τον τότε Υπουργό Παιδείας Ανδρέα Μικελλίδη, κατέληξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.