Καμμένος: «Χρηματοδότηση από ΗΠΑ, Ρωσία ή Κίνα σε περίπτωση αδιεξόδου»


Για εναλλακτικό σχέδιο της κυβέρνησης σε περίπτωση που κλείσουν οι στρόφιγγες της χρηματοδότησης προς τη χώρα έκανε λόγο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος.media-default-images-kammenos_15082014160704

Μιλώντας στην τηλεόραση του Mega, στην ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση έχει plan B σε περίπτωση αδιεξόδου με τους εταίρους, ο κ. Καμμένος είπε: «Έχουμε άλλο πλάνο για να βρούμε λεφτά. Το plan Β είναι να υπάρξει χρηματοδότηση από άλλη πλευρά, που μπορεί να είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα ή άλλες χώρες».

Ο Πάνος Καμμένος τόνισε πως η κυβέρνηση «διαπραγματεύεται με πολύ μεγάλη σοβαρότητα» και δεν προτίθεται να κάνει πίσω από τις «κόκκινες» γραμμές που έχει χαράξει. Ξεκαθάρισε, πάντως, πως η επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους, δηλώνοντας μάλιστα πως ο ίδιος πιστεύει πως θα βρεθεί λύση.

Κληθείς να απαντήσει εάν θα ερωτηθεί ο ελληνικός λαός σε περίπτωση σύγκρουσης με τους εταίρους, ο κ. Καμμένος δεν απέκλεισε διεξαγωγή δημοψηφίσματος. «Εάν συγκρουστούμε, βεβαίως και ο ελληνικός λαός θα είναι εκείνος που θα έχει τον λόγο εάν χρειαστεί, με οποιοδήποτε μέσο» τόνισε. Ερωτηθείς για τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας χαρακτήρισε το Grexit «μια απειλή χωρίς υπόσταση… κάτι σαν τον μπαμπούλα».

Το χρέος δεν είναι βιώσιμο
Ο κ. Καμμένος εξέφρασε την αντίθεσή του «στην Ευρώπη της γερμανικής επικυριαρχίας», ενώ χαρακτήρισε πολύ σημαντική την παρέμβαση των ΗΠΑ. Ερωτηθείς για το ζήτημα του χρέους, ο κ. Καμμένος τόνισε πως δεν είναι βιώσιμο και πως ζητούμενο για την κυβέρνηση να υπάρξει «κούρεμα», ανεξαρτήτως με ποιον τρόπο θα γίνει και πώς αυτό θα ονομαστεί.

Για την κυβερνητική συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Πάνος Καμμένος ανέφερε πως «ήταν απαίτηση του ελληνικού λαού» και πως προέκυψε «ομαλά» μέσα από τη διαδικασία της αντιπολίτευσης και την ψηφοφορία επί των νομοσχεδίων, που έδειξε ότι οι απόψεις των δύο πλευρών συνέπιπταν στο 80% των ζητημάτων. «Αυτό ήταν ένα ποσοστό ικανό για να βάλουμε μπροστά αυτά που μας ενώνουν και να μπορέσει να κυβερνηθεί η χώρα» ανέφερε.

Ο κ. Καμμένος είπε πως η συμφωνία έκλεισε αμέσως μετά τις εκλογές, λέγοντας πως δεν υπήρχε προειλημμένη απόφαση, είχαν γίνει όμως συζητήσεις προεκλογικά κατά τις οποίες -όπως τόνισε- ο Αλέξης Τσίπρας τού είχε πει ανοιχτά πως και αυτοδύναμος θα επεδίωκε κυβέρνηση ευρείας αποδοχής.

Τόνισε κατηγορηματικά πως δεν έγινε παζάρι για τα υπουργεία, δήλωσε πως ο ίδιος ξεκαθάρισε εξ αρχής ότι δεν τον ενδιαφέρει η θέση του αντιπροέδρου και ότι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας του προτάθηκε μετεκλογικά από τον Πρωθυπουργό.

Τα στελέχη των ΑΝΕΛ
Παράλληλα, ανέφερε ότι τα στελέχη των ΑΝΕΛ που μπήκαν στην κυβέρνηση τα επέλεξε ο ίδιος και πως συζήτησε το θέμα με τον κ. Τσίπρα, με τον οποίο δήλωσε ότι μιλούν καθημερινά και ότι «έχουν πολύ καλή χημεία». Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας σημείωσε πάντως ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν διαφωνίες σε αρκετά θέματα.

Δήλωσε, για παράδειγμα, αντίθετος με την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας που εξήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις που υπέβαλαν οι πολίτες μέσω Twitter, ο κ. Καμμένος είπε για την υπόθεση Χαϊκάλη πως θα προχωρήσει. «Αυτή η υπόθεση δεν πρέπει να κλείσει έτσι. Θα πρέπει να δούμε ποιοι ήταν εκείνοι που προεκλογικά έκαναν τέτοιου είδους παιχνίδια γιατί τώρα πια δεν έχουν την εξουσία για να τους καλύψουν» επισήμανε.

Παράλληλα, δήλωσε πως ο ίδιος δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ τη φράση «μας ψεκάζουν» και πως τις σχετικές ερωτήσεις τις έκαναν στη Βουλή οι κ. Βορίδης και Κουβέλης και στη συνέχεια αποδόθηκε στους Ανεξάρτητους Ελληνες η ιστορία αυτή, την οποία -όπως είπε- τη χρησιμοποιούν οι πολιτικοί τους αντίπαλοι για να τους γελοιοποιήσουν. «Εμείς τους απαντήσαμε πάλι μέσω του ελληνικού λαού» σημείωσε.