Το 64% των κατοίκων της Λευκωσίας δηλώνει ότι Δήμος Λευκωσίας είναι στο σωστό δρόμο

Το 72% δημοτών άλλων περιοχών δηλώνει ότι συμφωνεί με συγχωνεύσεις  δήμων της Λευκωσίας

 

Το 64% των κατοίκων της Λευκωσίας δηλώνει ότι ο Δήμος Λευκωσίας είναι στο σωστό δρόμο για να γίνει ένας καλύτερος Δήμος σε 10 χρόνια και 55% θεωρεί ότι η κατάσταση στο Δήμο έχει βελτιωθεί τα τελευταία 2 χρόνια.ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΙΩΡΚΑΤΖΗΣ

Αυτό κατέδειξε έρευνα κοινής γνώμης που ετοιμάστηκε από την εταιρεία Pulse Market Research για λογαριασμό του Δήμου της πρωτεύουσας και παρουσιάστηκε σήμερα σε διάσκεψη Τύπου στο Δημαρχείο από τον Δήμαρχο Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη.

Ο κ. Γιωρκάτζης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα δύο αυτά ποσοστά ικανοποίησης των δημοτών, τα οποία βρίσκονται, όπως είπε, σε αντίθεση με το ψηλό ποσοστό απογοήτευσης των πολιτών για την πορεία της χώρας.

Ο Δήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή του για ακόμη ένα λόγο. “Γιατί η αντίληψη των δημοτών για τους τομείς στους οποίους πρέπει να γίνουν περισσότερα συγκλίνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό με τις προτεραιότητες που έχουμε θέσει για την επόμενη περίοδο”, είπε, και πρόσθεσε: “Αυτά τα ευρήματα μάς δίνουν τη δύναμη να συνεχίσουμε το έργο που ξεκινήσαμε για μια Λευκωσία οικονομικά βιώσιμη, περισσότερο λειτουργική, καθαρή και φιλική, μια πόλη που σχεδιάζει, όχι μόνο για το σήμερα αλλά και για το αύριο”.

Ως σημαντικότερο πρόβλημα του Δήμου Λευκωσίας προκύπτει, με ποσοστό 15%, η οδική καθαριότητα/ρύπανση και ως δεύτερο πρόβλημα καταγράφεται η Πλατεία Ελευθερίας με ποσοστό 14%. Το 12% δήλωσε ότι το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι η κατάσταση των πεζοδρομίων, 10% η τροχαία κίνηση/συγκοινωνίες, 9% οι χώροι στάθμευσης, 4% το αποχετευτικό, 4% οι δημόσιοι χώροι/πάρκα και επίσης 4% τα οικονομικά προβλήματα.

Όσον αφορά την αξιολόγηση μιας σειράς υπηρεσιών του Δήμου Λευκωσίας τα τελευταία 2 χρόνια, με εξαίρεση τις συντηρήσεις/αναπλάσεις οδών και τους χώρους στάθμευσης, σε όλες τις άλλες υπηρεσίες η πλειοψηφία των πολιτών δηλώνουν ικανοποιημένοι. Συγκεκριμένα, 52% των ερωτηθέντων δηλώνουν ικανοποιημένοι για την οδική καθαριότητα, 53% για τις υπηρεσίες κήπων και πρασίνου, 58% για το τμήμα εξυπηρέτησης και πληροφόρησης, 66% για τις πολιτιστικές/ψυχαγωγικές υπηρεσίες και δραστηριότητες, 80% για την αποκομιδή σκυβάλων και 51% για τις δημοτικές αγορές, οι ικανοποιημένοι υπερτερούν των μη ικανοποιημένων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 59% που δήλωσαν μη ικανοποιημένοι από τις συντηρήσεις και αναπλάσεις οδών, το 17% θεωρούν ότι παρόλα αυτά η κατάσταση βελτιώθηκε τα τελευταία 2 χρόνια. Στο ίδιο μήκος κύματος, το 23% του 55% που δήλωσαν μη ικανοποιημένοι από τους χώρους στάθμευσης, είπαν ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί, ενώ 28% ότι χειροτέρεψε.

Ψηλό ποσοστό, 84% των δημοτών της πρωτεύουσας αναγνωρίζουν ότι ο Δήμος Λευκωσίας με τις αποφάσεις και τις ενέργειες του τα τελευταία δύο χρόνια συνέβαλε στην αναζωογόνηση και την αυξημένη κίνηση στην παλιά Λευκωσία. Το επίσης υψηλό 77% των Λευκωσιατών δηλώνουν ότι ο Δήμος Λευκωσίας είναι ένας ασφαλής δήμος για να ζήσεις και ένα εξίσου υψηλό 74% δηλώνουν υπερήφανοι που είναι δημότες Λευκωσίας.

Πολύ ικανοποιητικές αξιολογήσεις δίνουν οι Λευκωσιάτες στο Δήμο της πρωτεύουσας για τις πολιτιστικές/ψυχαγωγικές και άλλες δραστηριότητες που διοργανώνει (74%), καθώς και για την ενίσχυση των κοινωνικών του υπηρεσιών και του κοινωνικού έργου που επιτελεί (60%).

Αντίθετα, αρνητικές αξιολογήσεις δίνουν οι κάτοικοι του Δήμου για την πορεία των μεγάλων αναπτυξιακών του έργων, καθώς ποσοστό 63% δεν συμφωνούν ότι βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση.

“Μας ικανοποιεί το γεγονός ότι από έντεκα κατηγορίες υπηρεσιών, που καλύπτουν ουσιαστικά το μεγαλύτερο φάσμα των υπηρεσιών του Δήμου, μόνο σε δύο περιπτώσεις η αρνητική αξιολόγηση υπερβαίνει τη θετική και στις δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις ο Δήμος τροχιοδρομεί λύσεις”, είπε ο κ. Γιωρκάτζης.

Ωστόσο, εξέφρασε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι ένα σχετικά ψηλό ποσοστό δημοτών δεν έχει άποψη ή δηλώνει άγνοια για την κοινωνική πολιτική του Δήμου, αφού τα τελευταία χρόνια και παρά τις μειώσεις των κρατικών χορηγιών, ο Δήμος στήριξε και ενίσχυσε τις υφιστάμενες κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου, κάτω από την ομπρέλα του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου με προγράμματα της τάξης του μισού εκατομμυρίου ευρώ.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Από τις απαντήσεις προκύπτει ότι ποσοστό 72% συμφωνεί απόλυτα και 12% ότι συμφωνεί κάπως με τη θέση ότι ο αριθμός των Δήμων στην Κύπρο είναι μεγάλος σε σχέση με το μέγεθος και τον πληθυσμό της χώρας και επιβάλλεται να μειωθεί.

Παράλληλα, πολύ υψηλό ποσοστό δημοτών όλων των Δήμων της αστικής Λευκωσίας τάσσεται υπέρ της προοπτικής συγχώνευσης του δικού τους Δήμου με άλλο ή άλλους γειτονικούς. Συγκεκριμένα, το 72% δηλώνει ότι συμφωνεί έναντι 26% που δηλώνει ότι δεν συμφωνεί. Μεταξύ των δημοτών των διαφόρων Δήμων, παρά το γεγονός ότι το δείγμα είναι σχετικά μικρό και δεν επιτρέπει την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, οι πιο πρόθυμοι να δεχθούν συγχώνευση του Δήμου τους με άλλο ή άλλους είναι οι δημότες Αγίου Δομετίου (89%) και Λατσιών (75%), ενώ οι λιγότερο πρόθυμοι, έστω κι αν αποτελούν και πάλι την πλειοψηφία, είναι οι Στροβολιώτες (68%).

“Οφείλουμε να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη τα μηνύματα των δημοτών μας και των δημοτών των άλλων δήμων της αστικής Λευκωσίας, ειδικά όταν αυτά φαίνεται ότι συγκλίνουν σε μεγάλο βαθμό με όλες τις μελέτες εμπειρογνωμόνων (Ελλήνων, Άγγλων, Ιταλών), αλλά και τις απόψεις των Δημοτικών Γραμματέων, οι οποίες πρόκριναν τη μείωση του αριθμού των Δήμων”, δήλωσε ο Δήμαρχος Λευκωσίας σχολιάζοντας τα συγκεκριμένα ευρήματα.

Το δείγμα της έρευνας αποτελούσαν 808 δημότες Λευκωσίας και 625 δημότες άλλων δήμων της αστικής Λευκωσίας.