2904274Θα ήταν σημαντικό λάθος για την Ευρωπαϊκή Ένωση να αφήσει την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων, κυρίως της Τουρκίας, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Παρίσι.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας πρόσθεσε ότι εκείνοι που παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να υφίστανται κυρώσεις.

Σύμφωνα με το ΡΙΚ , ο Μακρόν υπογράμμισε ότι η Γαλλία δεν θα αφήσει την Τουρκία να κυριαρχήσει στη Μεσόγειο, καθώς πρόκειται για ζήτημα που αφορά την ασφάλεια όλης της Ευρώπης και τα σύνορα που παραβιάζονται είναι ευρωπαϊκά.

Την ίδια ώρα, ο Γάλλος πρόεδρος, ανακοίνωσε Σύνοδο Κορυφής μεσογειακών χωρών περί τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου στη Γαλλία.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά τις δηλώσεις του υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στα Ηλύσια Πεδία, επανέλαβε την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο αλλά και την Ελλάδα στο ζήτημα της παραβίασης των κυριαρχιών τους από την Τουρκία.  Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήρε στις δικές του δηλώσεις πριν από τη συνάντηση τον ηγετικό ρόλο του ιδίου του Εμανουέλ Μακρόν αλλά και της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ΕΕ, τονίζοντας πως η Γαλλία αναδεικνύεται ως μια χώρα σταθερότητας και ασφάλειας τόσο στην Μεσόγειο όσο και στην ΕΕ.

Ο κ. Μακρόν σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι δεν είναι αποδεκτό ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της Ένωσης μας, όπως είπε, να παραβιάζεται και να απειλείται. «Το γνωρίζετε ότι μπορείτε να υπολογίζετε στην υποστήριξη της Γαλλίας πάνω σε αυτό το ζήτημα», τόνισε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από την πλευρά του εξέφρασε τις προσωπικές του ευχαριστίες αλλά και του κυπριακού λαού, για το ενδιαφέρον και τη σταθερή θέση της Γαλλίας σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού.

Ιδιαίτερα, ευχαρίστησε τον Γάλλο Πρόεδρο για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει έτσι ώστε η Μεσόγειος να μην είναι μια περιοχή υπό τον έλεγχο είτε της Τουρκίας είτε άλλων δυνάμεων και όχι της Ευρώπης. Οι πρωτοβουλίες αυτές, τόνισε, αναδεικνύουν ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της Ευρώπης και να μην περιορίζεται σε διακηρύξεις αλλά να αναλαμβάνει μέσα από πρωτοβουλίες ηγετικό ρόλο και να συμπαραστέκεται σε κράτη μέλη.

Όπως είπε, αυτά που καταγράφονται  με την παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ, τις απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου, τα όσα διαδραματίζονται στη Συρία, στο Ιράκ, στην Ελλάδα αυτές τις ώρες αλλά και στην Λιβύη, καταδεικνύουν πόσο υπάρχει ένα κενό από πλευράς Ευρώπης, και πόσο μέσα από τις πρωτοβουλίες του κ. Μακρόν διαφαίνεται μια ακτίδα ελπίδας που τρέφουν οι ευρωπαϊκοί λαοί και ιδιαίτερα οι χώρες που επηρεάζονται.

Για τη Μεσόγειο θα ξεκινήσει το τουρκικό  πλοίο Ορούτς Ρέι

Στο μεταξύ  όπως   μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή για τη Μεσόγειο θα ξεκινήσει το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις έπειτα από τις απαραίτητες προετοιμασίες.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το Ορούτς Ρέις το οποίο είναι αγκυροβολημένο στην Αττάλεια αναμένεται ξεκινήσει νέες σεισμικές  έρευνές. Το Ανατολού αναφέρει ότι το Ορούτς Ρέις είχε πραγματοποιήσει παλαιότερα έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα και τον Μαρμαρά και από τότε συνεχίζει τις δραστηριότητές του στη Μεσόγειο. Οι τελευταίες του έρευνες είχαν γίνει στο σημείο Δυτική Αμμόχωστος-2.