Ρωσοτουρκική συμφωνία για διάλογο με τις αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη

Σε συμφωνία για τη συγκρότηση μιας ομάδας εργασίας που θα εστιάζει στα ζητήματα της Λιβύης, ήρθαν Ρώσοι και Τούρκοι αξιωματούχοι.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Βερσίνιν, μαζί με εκπροσώπους του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, βρέθηκαν στην Άγκυρα και συζήτησαν με Τούρκους συναδέλφους τους για την κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη.

Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό το ρωσικό ΥΠΕΞ την Τετάρτη, Μόσχα και Άγκυρα συμφώνησαν να συστήσουν μια ειδική ομάδα εργασίας.

Η ρωσική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Βερσίνιν, πραγματοποίησε διαβουλεύσεις με Τούρκους αξιωματούχους στην Άγκυρα από τις 21 έως τις 22 Ιουλίου.

«Οι εκπρόσωποι συζήτησαν λεπτομερώς διάφορες πτυχές των προβλημάτων της Μέσης Ανατολής, με έμφαση στην ανάγκη να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη και να διασφαλιστεί μια ειρηνική διευθέτηση του ζητήματος» ανέφερε σε δήλωσή του το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.

«Συμφωνήθηκε να εξεταστεί η δημιουργία μιας κοινής ομάδας εργασίας για τη Λιβύη, ενώ ο επόμενος γύρος διαβουλεύσεων θα πραγματοποιηθεί σύντομα στη Μόσχα» πρόσθεσε το ΥΠΕΞ της Ρωσίας.

​Επίσης, Ρωσία και Τουρκία συμφώνησαν να συνεχίσουν τον διάλογο με τις συγκρουόμενες πλευρές στη Λιβύη.

Με τη σειρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνάντηση με τον Αλγερινό ομόλογό του, Σαμπρί Μπουκαδού, εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλοι οι γείτονες της Λιβύης πρέπει να συμμετάσχουν στην προσπάθεια για ειρήνη στη χώρα.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι σε αυτό το στάδιο των κοινών μας προσπαθειών, τόσο όλα τα κόμματα της Λιβύης σε αυτή τη σύγκρουση όσο και όλοι οι γείτονες της χώρας, πρέπει να έχουν φωνή για τη διαμόρφωση των όρων του ενδολιβυκού διακανονισμού» σημείωσε ο Ρώσος διπλωμάτης.

Στη συνέχεια τόνισε πως η Ρωσία είναι σε επαφή με την Αλγερία και με όλα τα πολιτικά κόμματα στη Λιβύη χωρίς εξαιρέσεις.

«Μόνο αυτό είναι το κλειδί για την επιτυχία της μελλοντικής λύσης στο εν λόγω ζήτημα» κατέληξε ο κ. Λαβρόφ.