Μέρκελ:Σημασία έχει τι θα παρουσιάσει η Ελλάδα την Τετάρτη στο Eurogroup

Αυτό που έχει σημασία είναι τι θα παρουσιάσει η Ελλάδα την Τετάρτη στο Eurogroup ή λίγες μέρες αργότερα, είπε μέσω μεταφραστή η Γερμανίδα Καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των πρωινών τους συναντήσεων.US President Barack Obama and Chancellor of Germany Angela Merkel

Όπως αποκάλυψε νωρίτερα ο πρόεδρος Ομπάμα, τα θέματα της Ελλάδας και της Ευρωζώνης θα συζητηθούν στο γεύμα εργασίας, που πραγματοποιείται αυτή την ώρα.

“Την Τετάρτη θα υπάρχει μία συνεδρίαση του EUROGROUP κι αυτό που έχει σημασία είναι τι θα παρουσιάσει η Ελλάδα στο τραπέζι σ` αυτή τη συνεδρίαση, ή ίσως λίγες μέρες αργότερα” είπε μιλώντας μέσω μεταφραστή και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Ανγκελα Μέρκελ.
Τόνισε ότι από το 2010, η Γερμανική πολιτική σε σχέση με την Ελλάδα στοχεύει στο να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης.

“Εχω επανειλημμένα δηλώσει ότι οι βασικοί κανόνες παραμένουν οι ίδιοι. Καταβάλλεις τις δικές σου προσπάθειες κι από την άλλη εμείς επιδεικνύουμε αλληλεγγύη. Είναι εκ των ων ουκ άνευ. Οι τρεις θεσμοί που απαρτίζουν την τρόικα έχουν συμφωνήσει σε προγράμματα κι αυτά είναι η βάση των συζητήσεων που έχουμε. Λέω λοιπόν,πως αναμένω από την Ελλάδα να προσέλθει με βιώσιμη πρόταση και θα τη συζητήσουμε”.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα στην εναρκτήρια δήλωσή του είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί στο γεύμα εργασίας.
“Στο γεύμα εργασίας θα εστιαστούμε στο τι μπορούμε να κάνουμε για να διατηρήσουμε την οικονομία σε πορεία ανάπτυξης και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Προσβλέπω να ακούσω από την καγκελάριο την εκτίμησή της για το πως η ΕΕ και το ΔΝΤ μπορούν να εργαστούν με την ελληνική κυβέρνηση για τις προϋποθέσεις, ώστε να βρεθεί τρόπος να επιστρέψει η Ελλάδα σε βιώσιμη ανάπτυξη. Η οποία ανάπτυξη είναι καθοριστική και για την Ευρώπη και για τις ΗΠΑ”, είπε ο πρόεδρος Ομπάμα.

Στις πρωινές συνομιλίες κυριάρχησε το Ουκρανικό, για το οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι “οι κυρώσεις θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ, καθώς προωθούμε διπλωματικές προσπάθειες”. Παράλληλα είπε ότι οι ΗΠΑ μελετούν τρόπους για το θέμα του εξοπλισμού της Ουκρανίας.

Από τις δηλώσεις των δύο ηγετών φαίνεται ότι οι διαφορές στο θέμα του εξοπλισμού της Ουκρανίας παραμένουν, με την Γερμανίδα καγκελάριο να επιμένει σε διπλωματική λύση, όσο κι αν χρειαστεί.

“Είναι σημαντικό σε παρόμοιες συγκρούσεις, αλλά όπως συνέβη και με την περίπτωση του Ιράν, να προσπαθείς ξανά και ξανά. Το ίδιο συμβαίνει όλα αυτά τα χρόνια με το Μεσανατολικό”, είπε η κ. Μέρκελ, φέρνοντας ως παράδειγμα και την μακρά διαδικασία που οδήγησε στην επανένωση των Γερμανιών.

“Δεν μπορώ να δώσω εγγύηση για τις συνομιλίες της Τετάρτης για την Ουκρανία, είπε, αλλά αν αποτύχουν, θα ξαναπροσπαθήσουμε”.