Ελλάδα:Ματαίωση των πανηγυριών στην Ελλάδα μέχρι το τέλος Ιουλίου

 

imagewΤη ματαίωση όλων των πανηγυριών στην Ελλάδα μέχρι το τέλος Ιουλίου αποφάσισε η αρμόδια Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του ελληνικού Υπουργείου Υγείας, μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα.

Η απόφαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ελήφθη μετά από σχετικό αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο συζητήθηκε στη σημερινή σύσκεψη που διεξήχθη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Επιτροπή αποφάσισε, επίσης, την εντατικοποίηση των ελέγχων στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας και την επέκταση των ελέγχων και στους εποχικούς εργάτες που προέρχονται από όμορες χώρες.

Συγκεκριμένα, η αύξηση των εισαγόμενων και των εγχώριων κρουσμάτων κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα, αποτέλεσε αντικείμενο της σημερινής σύσκεψης που είχε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, συζητήθηκε η λήψη αυστηρότερων μέτρων ελέγχου στις πύλες εισόδου της χώρας, καθώς και η αύξηση των υγειονομικών ελέγχων στο εσωτερικό της χώρας, με πιθανότητα απαγόρευσης των πανηγυριών μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σημείωσε ότι εντείνονται οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας με έμφαση στον Προμαχώνα. Όσοι εισέρχονται για μη ουσιώδεις λόγους, από τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορωνοϊό, που να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι ενισχύονται οι έλεγχοι για εισόδους από την Αλβανία, ενώ οι απευθείας πτήσεις από τη Βρετανία θα αρχίσουν να πραγματοποιούνται από τις 15 Ιουλίου και από τη Σουηδία από τις 22 Ιουλίου. Ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι το άνοιγμα των συνόρων σε άλλες χώρες εκτός ΕΕ είναι υπό εξέταση.

Ακόμα, για τους επισκέπτες της χώρας περιορίζεται ο ελάχιστος χρόνος συμπλήρωσης του PLF από τις 48 στις 24 ώρες πριν την άφιξή τους.

Τέλος, σύμφωνα με τον Έλληνα κυβερνητικό εκπρόσωπο, αυξάνεται ο αριθμός των ελέγχων για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε όλη την Ελλάδα, με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή να έχει διενεργήσει μέχρι χθες 590 ελέγχους σε όλη την επικράτεια.

«Οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι θα ήταν άδικο να γίνουμε θύματα της επιτυχίας μας. Θα ήταν λάθος να υποτιμήσουμε την ατομική ευθύνη και συλλογική ωριμότητα, που δείξαμε στην πρώτη φάση της πανδημίας με αποτέλεσμα να σωθούν ζωές και να αναδειχθεί η πατρίδα μας σε διεθνές πρότυπο στον πόλεμο κατά του κορωνοϊού», σημείωσε ο κ. Πέτσας, τονίζοντας ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να βάλουμε φρένο στον επικίνδυνο εφησυχασμό».