Αυτές είναι οι πιο επικίνδυνες τροφές στον κόσμο…

 

 

Σ’ αυτό τον κόσμο δεν υπάρχουν μόνο γευστικά πιάτα και νόστιμα φαγητά, αλλά και τροφές που μπορούν να μας κάνουν κακό και πρέπει να τις γνωρίζουμε.

Τις περισσότερες από τις παρακάτω επικίνδυνες τροφές μπορεί να μην τις έχετε ακούσει ποτέ στη ζωή σας και το πιθανότερο είναι να μην τις συναντήσετε κιόλας. Αν, όμως, ταξιδεύετε συχνά και γενικότερα οι άγνωστες γεύσεις σας προκαλούν, τότε καλό θα ήταν να τις έχετε υπόψη σας.

Blood clams

Τα μύδια αυτά είναι σχετικά δύσκολα να τα βρείτε, η συγκομιδή τους γίνεται στον Κόλπο του Μεξικού, στονfagta Ατλαντικό και σε μερικά μέρη του Ειρηνικού. Ζουν σε περιβάλλον με λιγότερο οξυγόνο απ’ ό,τι τα υπόλοιπα μύδια κι έτσι φιλτράρουν πολύ περισσότερο νερό για να πάρουν τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να απορροφούν περισσότερους ιούς και βακτήρια, συμπεριλαμβανομένης της ηπατίτιδας Α, γι’ αυτό αν ποτέ τα εντοπίσετε, μάθετε από πού προέρχονται και αποφύγετε αυτά που έρχονται από κινέζικα νερά.

 

Ackee
Τοπικό φρούτο της δυτικής Αφρικής, που συνδέεται και με τη Τζαμάικα, το ackee μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς εμετούς αν φαγωθεί προτού ωριμάσει και ο λόγος είναι η επικίνδυνηackee-600x375 τοξίνη που ονομάζεται υπογλυκίνη. Αν, πάλι, το φρούτο έχει ωριμάσει κι ανοίξει μόνο του, μπορείτε να το φάτε άφοβα, αρκεί να παραμείνετε στην κίτρινη σάρκα του.
Cassava
Καταναλώνεται κυρίως στην Αφρική και τη Νότια Αμερική, όπου ή το λιώνουν ή το χρησιμοποιούν πηχτό, φροντίζοντας πάντα, όμως, να το μαγειρέψουν πολύ καλά. Κατά τη διάρκεια του μασήματος, το cassava απελευθερώνει ένα ένζυμο, το οποίο μετατρέπει ένα συστατικό της ρίζα αυτής σε κυανίδιο και τότε τα πράγματα…σκουραίνουν.

 

Hákarl
Εθνικό πιάτο στη Γροιλανδία, το Hákarl είναι καρχαρίας της Γροιλανδίας που έχει υποστεί ζύμωση. Σερβίρεται και καταναλώνεται ευρέως, το κρέας του, όμως, είναι τοξικό, καθώς ο καρχαρίας hakrarl-600x375δεν διαθέτει ουροποιητικό σύστημα και όλες οι τοξικές του ουσίες δεν αποβάλλονται, αλλά φιλτράρονται στο κρέας του. Χρειάζονται περίπου 6 μήνες διαδικασίας έτσι ώστε να φτάσει να είναι ασφαλής για φαγητό, παρ’ όλ’ αυτά, όμως οι ντόπιοι δεν φοβούνται να το φάνε υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις.

 

 

Μούρα αφροξυλιάς

Δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα απολύτως πρόβλημα αν καταναλώσετε τα μούρα αυτά σε μορφή elderberriesμαρμελάδας. Χρησιμοποιούνται, μάλιστα, και στην ομοιοπαθητική για τη θεραπεία πληγών και κρυωμάτων. Τα φύλλα τους, όμως, τα κλαδιά και οι σπόροι τους μπορεί να παρουσιάσουν πρόβλημα στην πέψη, δημιουργώντας ναυτία ή ακόμη χειρότερα συμπτώματα.

 

 

 

 

Casu marzu
Μοιάζει βγαλμένο από reality τηλεπαιχνίδι, στη Σαρδηνία, όμως, αποτελεί παράδοση. Το casu marzu είναι casu-marzu-600x375ένα τυρί από προβατίσιο γάλα, μέσα στο οποίο φωλιάζουν ζωντανές κάμπιες και έχει απαγορευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ιδιαιτερότητά του -πέραν του ότι πρόκειται για ένα τυρί με κάμπιες!- είναι ότι μπορεί να μην είναι θανατηφόρες, αλλά παραμένουν ζωντανές κι αφού φαγωθούν και κατ’ επέκταση παίρνουν… εκδίκηση στο έντερό σας, που σημαίνει ότι τρώγοντας αυτό το τυρί, θα περάσετε πολύ χρόνο στο μπάνιο.

 

Sannakji
Μιας και μιλάμε για… κινούμενα φαγώσιμα, άλλο ένα κορεάτικο πιάτο έρχεται να προκαλέσει τους τολμηρούς: ωμό μωρό χταπόδι. Λόγω του ότι τα άκρα του κεφαλόποδου περιέχουν νευρώνες, sannakji-600x375συνεχίζουν να κινούνται και οι βεντούζες τους να διατηρούν τις ιδιότητές τους, ακόμη κι όταν κόβονται από το σώμα και πασπαλίζονται με σησαμέλαιο. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν μασάτε αργά και προσεκτικά, μπορεί να κολλήσουν στο στόμα και τον οισοφάγο καθώς κατεβαίνουν, κάτι που μπορεί να σημαίνει πολλά…

 

 

 

Αφρικανικός βάτραχος

 

Όσοι αναζητούν την περιπέτεια και στο φαγητό τους και βρεθούν στη Ναμίμπια, μπορεί και να δουν african-bullfrogτο αμφίβιο αυτό στο πιάτο τους, του οποίου το δέρμα και τα εντόσθια περιέχουν διάφορες ουσίες τοξικές για τον άνθρωπο. Οι ντόπιοι πιστεύουν ότι οι βάτραχοι αυτοί μπορούν να καταναλωθούν μετά την «τρίτη βροχή» της περιοχής και αφού έχουν σταματήσει να ζευγαρώνουν, αλλά προειδοποιούν πως αν φάτε τα λάθος σημεία ή το φάτε τη λάθος εποχή, κινδυνεύετε ακόμη και με νεφρική ανεπάρκεια.

 

 

Fugu
Ψάρι που σερβίρεται μόνο από καλά εκπαιδευμένους σεφ, καθώς τα εσωτερικά του όργανα, ειδικά το fugu-600x375συκώτι, τα έντερα και οι ωοθήκες του συγκεντρώνουν ποσότητες τετροδοτοξίνης, που μπορεί να αποδειχτεί και μοιραία για τον άνθρωπο.

 

 

 

Cassava

Καταναλώνεται κυρίως στην Αφρική και τη Νότια Αμερική, όπου ή το λιώνουν ή το χρησιμοποιούν πηχτό, casavaφροντίζοντας πάντα, όμως, να το μαγειρέψουν πολύ καλά. Κατά τη διάρκεια του μασήματος, το cassava απελευθερώνει ένα ένζυμο, το οποίο μετατρέπει ένα συστατικό της ρίζα αυτής σε κυανίδιο και τότε τα πράγματα…σκουραίνουν.