Πρεσβεία ΗΠΑ: Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις

Εσβησαν τα χαμογέλα όσων πίστεψαν πως ο αμερικανός πρόεδρος στο προσφατο μήνυμα του για τις εξελίξεις στην Ελλάδα θα την στηρίξει. Σήμερα ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα κάλεσε τη νέα κυβέρνηση να συνεχίσει τις «μεταρρυθμίσεις» και να συνεργαστεί  με τους   ευρωπαίους εταίρους Αυτό  προέκυψε από τις συναντήσεις του αμερικανού πρέσβη με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργούς.newego_LARGE_t_1101_54462410_type12713

Σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, η συνάντηση του κ.Τσίπρα με τον Αμερικανό πρέσβη, Ντέιβιντ Πιρς έγινε σε καλό κλιμα. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, στη διάρκεια της οποίας τον συνεχάρη για την εκλογή του, για την έλευση του κλιμακίου εμπειρογνωμόνων του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να ενημερωθούν για το οικονομικό πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης καθώς και για τη γενικότερη στάση της αμερικανικής κυβέρνησης.
Ο κ.Τσίπρας περιέγραψε στον κ. Πιρς τη στρατηγική της νέας ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις, ενώ συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, όπως στην Κύπρο, στην Ουκρανία, στη Συρία και για το Ισλαμικό Κράτος ISIS.
«Εκφράστηκε η κοινή πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει πυλώνας σταθερότητας σε ένα ασταθές περιβάλλον που αλλάζει», τονίζεται στην ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού.
Εκτός από τον πρωθυπουργό, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα συνάντησε τις τελευταίες δυο μέρες τον Αντιπρόεδρο, Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, συνοδεία του βοηθού υφυπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Νταλίπ Σινγκ.
Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Αμερικανικής Πρεσβείας, «ο κ. Σινγκ, ο οποίος έχει ξαναεπισκεφθεί την Ελλάδα, βρίσκεται στην Αθήνα προκειμένου να έχει συναντήσεις γνωριμίας με τους αρμόδιους για την οικονομική πολιτική της Ελληνικής Κυβέρνησης.
» Συζήτησε σημαντικά διμερή και περιφερειακά ζητήματα με τους Έλληνες αξιωματούχους. Αναγνώρισε τις σημαντικές θυσίες που έχουν γίνει από τον ελληνικό λαό, τονίζοντας ταυτόχρονα τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις διοικητικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να ασκεί συνετή δημοσιονομική πολιτική. Κατά την άποψη των Ηνωμένων Πολιτειών, η Ελλάδα πρέπει να πραγματοποιεί μεταρρυθμίσεις που την καθιστούν πιο ελκυστική σε ξένες επενδύσεις, ώστε η χώρα να μπορεί να τηρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να επανέλθει στην ευημερία.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι είναι πολύ σημαντικό η ελληνική Κυβέρνηση να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της καθώς και με το ΔΝΤ» τόνισε ο Πρέσβης κ. Πιρς.