Εμμονή ΥΠΟΙΚ στο μνημόνιο της τρόικας

Πρέπει να γίνει κατανοητό πως μια χώρα για να μπορεί να επιβιώσει οικονομικά πρέπει οπωσδήποτε να έχει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές ή να έχει πρόσβαση σε πρόγραμμα στήριξης, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.ÊÏÉÍÏÂÏÕËÅÕÔÉÊÇ ÅÐÉÔÑÏÐÇ ÏÉÊÏÍÏÌÉÊÙÍ ÐÑÏÛÐÏËÏÃÉÓÌÏÓ 2015

Σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους με αφορμή την ολοκλήρωση της άτυπης αξιολόγησης της οικονομίας και της υλοποίησης του κυπριακού μνημονίου από τους διεθνείς πιστωτές, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως αυτή την περίοδο υπάρχουν ευκαιρίες που πρέπει και εμείς να αξιοποιήσουμε, αλλά υπάρχουν και δυνητικοί κίνδυνοι από τους οποίους πρέπει να προστατευτούμε.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε πως κατά την άτυπη αξιολόγηση παρουσιάστηκε και επιβεβαιώθηκε πως η κυπριακή οικονομία είναι ξεκάθαρα σε πορεία διόρθωσης.

«Η εφαρμογή, δηλαδή, του προγράμματος δεν οδηγεί την οικονομία μας σε όλο και βαθύτερη ύφεση, αλλά το αντίθετο. Η οικονομία μας σταδιακά ανακάμπτει», ανέφερε στις δηλώσεις του, για να προσθέσει ωστόσο ότι «έχουμε δρόμο να διανύσουμε πριν οριστικά θεωρήσουμε ότι οι δυσκολίες έχουν παρέλθει».

Σημείωσε πως «πρέπει να κατανοήσουμε πως μια χώρα, για να μπορεί να επιβιώσει οικονομικά, πρέπει οπωσδήποτε να έχει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές ή να έχει τουλάχιστον πρόσβαση σε πρόγραμμα στήριξης».

Υπενθυμίζοντας πως η Κύπρος εδώ και χρόνια απώλεσε την πρόσβαση στις αγορές, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως μέσα από την εφαρμογή του προγράμματος είμαστε στο δρόμο της αποκατάστασης της πιστοληπτικής μας ικανότητας, κάτι που, μεταξύ άλλων, θα καταστήσει τελικά αχρείαστη την παρουσία της Τρόικας.

«Αυτή την περίοδο υπάρχουν ευκαιρίες που πρέπει και εμείς να αξιοποιήσουμε», είπε κάνοντας αναφορά στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Υπάρχουν όμως και δυνητικοί κίνδυνοι, από τους οποίους πρέπει να προστατευτούμε», κατέληξε.