Την Κυριακή οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου εκλέγεται πρόεδρος της Βουλής

 

Οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας θα ξεκινήσουν σύμφωνα με πληροφορίες στη Βουλή την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου, στις 19:00, με ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αντί το Σάββατο την ίδια ώρα που ήταν ο ως τώρα ο σχεδιασμός, και θα ολοκληρωθούν την Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου, αντί τη Δευτέρα 9/2, με ψηφοφορία στη Βουλή για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.newego_LARGE_t_1101_54407937_type12713

Εν τω μεταξύ, αύριο Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί με μυστική ψηφοφορία η εκλογή Προέδρου της νέας Βουλής.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει προτείνει την βουλευτή του κόμματος της Αριστεράς, Ζωή Κωνσταντοπούλου, την οποία ήδη έχουν ανακοινώσει ότι θα υποστηρίξουν Το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι γνωστό τι θα πράξουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής.

Η κα. Κωνσταντοπούλου, που στη προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο ήταν από τα πιο δυναμικά μέλη της Βουλής, είναι δικηγόρος στο επάγγελμα, και κρατάει το γραφείο που είχε ο πατέρας της Νίκος Κωνσταντόπουλος, πρώην Πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς, προτού αυτός μετεξελιχθεί σε ΣΥΡΙΖΑ.

Η θεωρούμενη σίγουρη εκλογή της Ζωής Κωνσταντοπούλου ως Προέδρου της Βουλής, θα την κάνει δεύτερη γυναίκα που καταλαμβάνει αυτό το αξίωμα στην Ελλάδα. Η πρώτη Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων ήταν τον Μάρτιο του 2004 η προερχόμενη από τις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας, πολιτικός, έγκριτος νομικός και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη.

Το απόγευμα της Παρασκευής, θα ακολουθήσει η εκλογή των υπολοίπων μελών του προεδρείου – αντιπρόεδροι, κοσμήτορες και γραμματείς εκλέγονται σε τέσσερις διαδοχικές χωριστές ψηφοφορίες.

ΚΙ ακόμα, την ίδια μέρα, θα εκδοθούν δύο ημερήσιες διατάξεις για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.