Ξενοδοχοϋπάλληλοι “Aquasol” και “Maris Mare”: « Πεινούμε …»

Με συνθήματα όπως Higan go home≥ και είμαστε απλήρωτοι από το Σεπτέμβρη  οι 600  και πλέον ξενοδοχοϋπάλληλοι των εταιρειών “Aquasol” και “Maris Mare”, συνέχισαν τις  διαμαρτυρίες τους σήμερα  έξω από τη Βουλή    ζητώντας τα δεδουλευμένα τους αλλά και να τεθεί τέλος στην αβεβαιότητα σε σχέση με το εργασιακό τους καθεστώς.aqaul_607_364_577_324

Εργαζόμενοι με δηώσεις εξέφρασαν την οργή τους γιατί όπως ανέφεραν  πεινούν. Ενδεικτική ήταν η περίπτωση γυναίκας η οποία ανέφερε πως δεν έχουν τίποτε τρόφιμα στο σπίτι τους και περιμένουν βοήθεια από συγγενείς και φίλους.Κανένας δεν μας νοιώθει ήταν η αντίδραση άλλης εργαζόμενης η οποία ανέφερε πως της δίνει μια μπανάνα η κόρη της για να φάει το παιδί και αυτή την δίνει στον σύζυγο της για να πάει στη δουλειά.Αλλος εργαζόμενος μίλησε με απόγνωση καθότι όπως είπε είναι πατέρας πέντε παιδιών και δεν ξέρει πως θα αντεπεξέλθει απλήλωτος από τον πρασμένο Αύγουστο όπως είπε.

Ο Επαρχιακός Γραμματέας Ξενοδοχοϋπαλλήλων ΠΕΟ Αμμοχώστου Αντρέας Ζαχαρίου, ανέφερε ότι όλοι οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία των εταιρειών “Aquasol” και “Maris Mare”, 650 πρίπου στον αριθμό, έχουν να πληρωθούν από το Σεπτέμβριο ενώ οι εταιρείες τους οφείλουν και τους 13ους μισθούς για το 2013 και 2014.

Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε ο κ. Ζαχαρίου το πρόβλημα αφορά 2 ξενοδοχεία της “Aquasol” και 8 ξενοδοχεία τα οποία από την “Aquasol” έχουν μεταφερθεί στην “Maris Mare” και πως ακριβώς εδώ έγκειται και η διαμάχη μεταξύ του Διαχειριστή το ρόλο του οποίου έχει αναλάβει η Τράπεζα Κύπρου και των ιδιοκτητών της “Maris Mare”.

Ο κ. Ζαχαρίου εξήγησε ακόμη ότι αυτή τη στιγμή από τα 10 συνολικά ξενοδοχεία, από τα οποία τα 3 βρίσκονται στην Πάφο, 1 στη Λάρνακα και 6 στην Αμμόχωστο, είναι ανοιχτά μόνο τα 2. «Τα υπόλοιπα είτε έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους για τη χειμερινή περίοδο, είτε έχουν κλείσει λόγω αυτής τη διαμάχης» πρόσθεσε, υποδεικνύοντας επιπρόσθετα πως λόγω της διαμάχης μεταξύ Διαχειριστή και εταιρειών, είναι αβέβαιο πόσα ξενοδοχεία θα επαναλειτουργήσουν και αν οι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν στην εργασία τους.

«Ο κόσμος είναι σε αβεβαιότητα, δεν έχουν απολυθεί για να μπορούν να εξασφαλίσουν κάπου αλλού δουλειά. Εκτός του ότι είναι απλήρωτοι με κίνδυνο να μην έχουν τα προς το ζην και να μην έχουν λεφτά να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, δεν έχουν και την ευχέρεια να βρουν αλλού δουλειά καθώς δεν έχουν αποδεσμευτεί από την προηγούμενη τους εργασία. Και αν βρουν αλλού δουλειά θα χάσουν τις αποζημιώσεις τους» εξήγησε.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν βουλευτές του ΑΚΕΛ με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Εργασίας Αντρέα Φακοντή ο οποίος διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους πως εφόσον κριθεί αναγκαίο η Επιτροπή Εργασίας θα εξετάσει εκτάκτως το θέμα το συντομότερο δυνατό.

Ο κ. Φακοντής είπε προς τους ξενοδοχοϋπαλλήλους ότι ήδη το θέμα της μη καταβολής των δεδουλευμένων τους έχει εγγραφεί στην Επιτροπή Εργασίας και η επιδίωξη θα είναι όπως συζητηθεί στη μεθεπόμενη συνεδρία σε 15 μέρες. «Θα καλέσουμε το Υπουργείο Εργασίας, την Τράπεζα Κύπρου ως Διαχειριστή αλλά την εταιρεία σε μια προσπάθεια να βρούμε λύση σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα που σας απασχολεί» τους είπε.

Ανέφερε ακόμη ότι αν χρειαστεί να γίνει αλλαγή τη νομοθεσία έτσι ώστε να γίνει πιο ξεκάθαρη η υποχρέωση καταβολής των δεδουλευμένων τότε μια τέτοια αλλαγή θα προωθεί το συντομότερο δυνατό.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα οι εργαζόμενοι των δύο εταιρειών είχαν πραγματοποιήσει διαμαρτυρία έξω από τα Κεντρικά Γραφεία της Τράπεζας Κύπρου.των εταιρειών “Aquasol” και “Maris Mare”