Βαρουφάκης:« Μη διαπραγματεύσιμη η θέση μας για τερματισμό του σπιράλ χρέους -αποπληθωρισμού

«Μη διαπραγματεύσιμη» χαρακτηρίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης στη Daily Telegraph τη θέση που θα παρουσιάσει στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τερματισμό του «σπιράλ χρέους-αποπληθωρισμού».

Όπως δηλώνει ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών στη βρετανική εφημερίδα, στο Βερολίνο θα προσπαθήσει να είναι όσο πιο γοητευτικός μπορεί. «Θα πω στον κ. Σόιμπλε ότι μπορεί να είμαστε οι αριστεροί ανυπόληπτοι, αλλά μπορεί να βασίζεται στο κίνημα του ΣΥΡΙΖΑ για να ξεκαθαριστούν τα καρτέλ και οι ολιγαρχίες της Ελλάδας και να προωθηθούν οι βαθιές μεταρρυθμίσεις του ελληνικού κράτους που αρνήθηκαν να κάνουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.Minister of Finance Varoufakis visits EZB

Θα του πω όμως επίσης ότι θα βάλουμε τέλος στο σπιράλ χρέους-αποπληθωρισμού και ότι θα κάνουμε όσα έπρεπε να είχαν γίνει πριν από πέντε χρόνια. Αυτό είναι μη διαπραγματεύσιμο. Έχουμε μια δημοκρατική εντολή να αμφισβητήσουμε την όλη φιλοσοφία της λιτότητας», λέει ο κ. Βαρουφάκης.

Όπως σχολιάζει ο συντάκτης της Telegraph, ο «ροκ σταρ» υπουργός αψηφά επίσης τις προειδοποιήσεις της ΕΚΤ για διακοπή χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών. Ο Γιάνης Βαρουφάκης χαρακτηρίζει αυτές τις απειλές «απολύτως μη νομιμοποιημένες». Προσθέτει ότι «προσπαθούν να μας προκαλέσουν ασφυξία με αυθαίρετες διορίες».

Υπερασπίζεται την πρόταση για ανταλλαγή των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ με τα λεγόμενα «αέναα ομόλογα». Όπως σχολιάζει, από τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν πως η Ελλάδα είναι αναξιόχρεη, γιατί να δανειστεί 7 δισεκατομμύρια ευρώ για την αποπληρωμή της ΕΚΤ –η οποία αγόρασε τα ελληνικά ομόλογα από τις τράπεζες του βορρά για να τις βοηθήσει και όχι από την Ελλάδα- και να μη μείνουν «παρκαρισμένα» τα ομόλογα στα βιβλία της Τράπεζας. «Αυτό που δεν θα κάνω είναι να δανειστώ περισσότερα χρήματα από τους συναδέλφους μου στην Ιταλία, τη Γαλλία και τη Σλοβακία», λέει ο υπουργός.

Αναφέρει επίσης ότι έχει ζητήσει από τις Βρυξέλλες αύξηση στο όριο της τρόικα για έκδοση έως 15 δισεκατομμυρίων ευρώ σε έντοκα γραμμάτια, αλλά αρνείται αναφορές περί έκκλησης για ακόμα 10 δισεκατομμύρια. «Χρειαζόμαστε το δημοσιονομικό διάστημα έως τον Ιούνιο για να εκπονήσουμε το σχέδιό μας», σημειώνει.

Ο κ. Βαρουφάκης λέει επίσης στην εφημερίδα ότι η κυβέρνηση έχει προειδοποιηθεί πως υπάρχουν ορισμένα μέλη του Eurogroup που θέλουν να την καταρρίψουν. Συμπληρώνει όμως ότι υπάρχει και υποστήριξη από άλλα μέλη, με αποτέλεσμα μια ισορροπία. «Οι Γάλλοι επιθυμούν πολύ να ορθοποδήσουμε. Είναι βαθιά ανήσυχοι για όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη και δε θα μείνουν σιωπηλοί παρατηρητές αν μας πνίξουν, μας στραγγαλίσουν και μας σιγήσουν», σημειώνει.