Ο Σταύρος Χριστοδούλου ανάμεσα στους βραβευθέντες με το Βραβείο Λογοτεχνίας ΕΕ


cache_728x3000_Analog_medium_534077_2802913_162018Ο Κύπριος λογοτέχνης και δημοσιογράφος Σταύρος Χριστοδούλου είναι ανάμεσα στους βραβευθέντες με το Βραβείο Λογοτεχνίας της ΕΕ.
Το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης απονέμει σήμερα η Κομισιόν σε νέους και αναδυόμενους συγγραφείς, επιβραβεύοντας λογοτεχνικά ταλέντα από όλη την Ευρώπη και τονίζοντας τον πλούτο της σύγχρονης ευρωπαϊκής λογοτεχνίας και της πλούσια πολιτιστικής και γλωσσικής κληρονομιάς της Ευρώπης.

Οι φετινοί νικητές είναι: Nathalie Skowronek (Βέλγιο), Lana Bastašić (Βοσνία και Ερζεγοβίνη), Maša Kolanović (Κροατία), Σταύρος Χριστοδούλου (Κύπρος), Asta Olivia Nordentoft (Δανία), Made Luiga (Εσθονία), Matthias Nawrat (Γερμανία) ), Shpëtim Selmani (Κοσσυφοπέδιο), Francis Kirps (Λουξεμβούργο), Stefan Bošković (Μαυροβούνιο), Petar Andonovski (Βόρεια Μακεδονία), Maria Navarro Skarange (Νορβηγία) και Irene Solà (Ισπανία).

Το βραβείο ξεκίνησε από την Κομισιόν το 2009 και υποστηρίχθηκε από το πρόγραμμα Creative Europe σε συνεργασία με τους εκδότες.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος αρμόδιος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, δήλωσε ότι “οι ταλαντούχες γυναίκες και άνδρες δεν πρέπει μόνο να έχουν χώρο για τη συγγραφή μυθοπλασίας. Η μετατροπή τοίχων σε παράθυρα και παράθυρων σε νέα μονοπάτια έτσι ώστε πολλοί να μπορούν να περπατούν και να ανακατεύονται απαιτεί αναγνώριση και υποστήριξη. Σήμερα, συναντιόμαστε στην Ευρώπη για να προσφέρουμε σε μερικούς από τους καλύτερους αναδυόμενους συγγραφείς μας την αφετηρία που αξίζουν να μεγαλώσουν και να εμπλουτίσουν τη ζωή μας και τις κοινωνίες μας”.

Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός σε χώρες που συμμετέχουν στη δημιουργική Ευρώπη. Οι εθνικές επιτροπές αποτελούμενες από εκδότες, βιβλιοπώλες, συγγραφείς και κριτικούς επιλέγουν τους νικητές από καθεμία από τις συμμετέχουσες χώρες. Κάθε νικητής θα λάβει βραβείο 5.000 ευρώ.