Από τις 21 Μαίου θα λειτουργήσουν μόνο τα δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και η Γ’ Λυκείου

sxoleia-696x391

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν θα λειτουργήσουν νηπιαγωγεία και Προδημοτική.

Οι μαθητές της Α’ και Β τάξης του Λυκείου και του Α’ και Β’ έτους των Τεχνικών Σχολών θα συνεχίσουν με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Την απόφαση να λειτουργήσουν από την 21η Μαΐου τα Δημοτικά σχολεία και τα Γυμνάσια της χώρας, κατά τη β’ φάση της άρσης των περιοριστικών μέτρων, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου, λέγοντας παράλληλα ότι θα συνεχίσει η φοίτηση των μαθητών της Γ’ τάξης Λυκείου και του Γ’ έτους των Τεχνικών Σχολών.

Σε δηλώσεις μετά τη διευρυμένη σύσκεψή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με την ειδική συμβουλευτική ομάδα του Υπουργείου Υγείας και αριθμό Υπουργών, στο Προεδρικό, που διήρκεσε σχεδόν 3,5 ώρες, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι την Πέμπτη, 21 Μαΐου, θα παρουσιαστεί στα Δημοτικά σχολεία και στα Γυμνάσια η πρώτη ομάδα μαθητών και μαθητριών, όπως θα διαχωριστούν προκειμένου να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ την Παρασκευή θα παρουσιαστεί η δεύτερη ομάδα, όπως θα ειδοποιηθούν από τα σχολεία.

«Οι δύο αυτές πρώτες μέρες θα αφιερωθούν στην ενημέρωση των παιδιών, στην ανάλυση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των κανόνων που θα ισχύσουν για τη φοίτηση στο υπόλοιπο της χρονιάς, μέχρι το τέλος της» είπε. Από τη Δευτέρα, 25 Μαΐου θα λειτουργήσουν εναλλάξ κάθε μια εβδομάδα οι δύο ομάδες στα Δημοτικά σχολεία και Γυμνάσια, πρόσθεσε. Εξήγησε ότι από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή θα προσέρχεται η πρώτη εβδομάδα, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα ακολουθεί η δεύτερη ομάδα και ούτω καθεξής.imagew

«Το πρώτο κριτήριο που ελήφθη υπόψη για τις αποφάσεις αυτές είναι να περιοριστεί ο συνολικός όγκος, η μαζικοποίηση στην επαναδραστηριοποίηση και για αυτό τον σκοπό κρίθηκε προτιμότερο να έχουμε τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια» είπε ο Υπουργός Παιδείας. Ανέφερε ότι λαμβάνοντας υπόψη τις ηλικίες και τις δυσκολίες που ενδεχομένως να υπάρξουν, αποφεύγεται προς το παρόν η φοίτηση των μικρότερων ηλικιών, της προδημοτικής εκπαίδευση και των νηπιαγωγείων, ενώ οι μαθητές της Α’ και Β τάξης του Λυκείου και του Α’ και Β’ έτους των Τεχνικών Σχολών θα συνεχίσουν με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση που «ήδη έχει αναπτυχθεί και προχωρεί με ικανοποιητικά αποτελέσματα».

Για το Λύκειο είπε εξάλλου ότι λήφθηκε ως κριτήριο η καλύτερη διοργάνωση των Παγκυπρίων εξετάσεων και το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί θα μπορέσουν να αφοσιωθούν απερίσπαστα στη διδασκαλία κατά τις τελευταίες αυτές εβδομάδες στη Γ’ Τάξη Λυκείου και στο Γ’ έτος των τεχνικών Σχολών.

Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, από την αρχή της επόμενη εβδομάδας θα εντατικοποιηθούν και οι διαγνωστικοί έλεγχοι σε όλα τα σχολεία, Δημοτικά και Γυμνάσια, ενώ θα συνεχιστούν και στα Λύκεια, ώστε να παρακολουθεί η επιστημονική ομάδα την επαναδραστηριοποίηση στα σχολεία.

Για τις αποφάσεις, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι ελήφθησαν υπόψη «τα επιδημιολογικά δεδομένα, η εμπειρία άλλων χωρών που έχουν ήδη προχωρήσει σε επαναλειτουργία των σχολείων, αλλά και τα αποτελέσματα της μεγάλης δειγματοληπτικής έρευνας» 800 ατόμων, που συμπεριελάμβανε και παιδιά.

Λεπτομερείς ανακοινώσεις και οδηγίες θα δοθούν αμέσως στα σχολεία, ενώ θα γνωστοποιηθεί σε γονείς και κηδεμόνες και ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούν με τη συγκατάθεσή τους να υποβληθούν μέσα στις επόμενες ημέρες τα παιδιά σε διαγνωστική εξέταση, στο γνωστό μοριακό τεστ, είπε. «Προτρέπονται οι γονείς να φέρουν τα παιδιά τους σε σχολεία που θα ανακοινωθούν το συντομότερο, ώστε ακόμα και πριν την έναρξη της φοίτησης – δηλαδή πριν την Πέμπτη και την Παρασκευή της επόμενης εβδομάδας – να ξεκινήσουμε αυτούς τους διαγνωστικούς ελέγχους», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, πεποίθηση του Υπουργείου Παιδείας ότι εκτός του γεγονότος ότι θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τις ευνοϊκές συνθήκες που έχουμε κερδίσει με τις προσπάθειες όλων και να επιστρέψουμε σταδιακά στα σχολεία, αυτό μπορεί να γίνει με ασφάλεια στη βάση των επιδημιολογικών δεδομένων και των συμβουλών που δίνουν οι ειδικοί του Υπουργείου Υγείας.

Επιπλέον, είναι και μια ευκαιρία να αφομοιώσουν τα παιδιά στα σχολεία τους κανόνες υγειονομικής ασφάλειας και συμπεριφοράς για την επόμενη περίοδο κατά την οποία αίρονται σταδιακά και άλλα περιοριστικά μέτρα «ούτως ώστε να μπορέσουμε, όπως υπεύθυνα στην πρώτη περίοδο περιοριστήκαμε στο σπίτι, τώρα εξίσου υπεύθυνα και με ασφάλεια να επανέλθουμε σιγά σιγά στην ομαλότητα και στην κανονική ζωή», κατέληξε.