Ανησυχίες ΟΣΑΚ για το βαθμό διασποράς του κορωνοϊού σε υπεραγορές στην Έγκωμη


imagewΗ Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) εκφράζει την ανησυχία της για το βαθμό διασποράς του κορωνοϊού σε υπεραγορές στην Έγκωμη αφού το φαινόμενο αυτό, σημειώνει, ενδεχομένως να καθρεφτίζει την ύπαρξη εστιών μετάδοσης του ιού οι οποίες δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΟΣΑ, τις τελευταίες δύο εβδομάδες καθημερινά εντοπίζονται κρούσματα, τα οποία αφορούν ανθρώπους της πρώτης γραμμής εξυπηρέτησης πολιτών που ταυτόχρονα ανήκουν και στις πιο εκτεθειμένες ομάδες του πληθυσμού.

Ιδιαιτέρα η ΟΣΑΚ ανησυχεί για το γεγονός ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν εντοπιστεί πέραν των 20 κρουσμάτων σε υπεραγορές, οι οποίες δραστηριοποιούνται όλες στην περιοχή της Έγκωμης.

«Το γεγονός, μας προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό και ανησυχία αφού το ενδεχόμενο στην συγκεκριμένη περιοχή της Λευκωσίας να υπάρχει διασπορά στην κοινότητα και αδιάγνωστοι φορείς του ιού δεν μπορεί να αποκλειστεί από κανέναν από τους επιστήμονες με τους οποίους έχουμε έρθει σε επαφή», σημειώνεται.

Θεωρούμε αναμενόμενο, αναφέρει η ΟΣΑΚ, τέτοιες επιχειρήσεις να βρίσκονται στο επίκεντρο εντοπισμού κρουσμάτων λόγω του μεγάλου αριθμού επισκεπτών που εξυπηρετούν καθημερινά όπως και τον μεγάλο αριθμό υπαλλήλων που εργοδοτούν.

«Θεωρούμε όμως, υπεύθυνο και απαραίτητο να λαμβάνονται διαφορετικά μέτρα πολύ πιο αυστηρά σε τέτοιες επιχειρήσεις με σκοπό τον εντοπισμό κρουσμάτων χωρίς καθυστέρηση», προστίθεται.

Ιδιαίτερα μας προβληματίζει και το γεγονός, αναφέρει η ΟΣΑΚ, ότι κοντά μας φθάνουν καταγγελίες από εργαζόμενους ότι μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων στις επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται δεν αντικαθίσταται όλο το προσωπικό.

Επίσης το γεγονός, προσθέτει ότι οι υπεραγορές δεν είναι υποχρεωμένες να κάνουν εξέταση σε όλους τους υπαλλήλους αμέσως μετά τον εντοπισμό κρούσματος, μας ανησυχεί αφού δεν επιτρέπει την δημιουργία της πραγματικής εικόνας τόσο για την επιχείρηση όσο και για την περιοχή στην οποία βρίσκεται.

«Καλούμε την Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και τους υπεύθυνους λειτουργούς της να προχωρήσει, αν είναι δυνατό στη διερεύνηση του ενδεχομένου για λεπτομερή εξέταση της κατάστασης στην εν λόγω περιοχή της Λευκωσίας.
Παράλληλα η Μονάδα η οποία είναι και η αρμόδια για την ενημέρωση των πολιτών, κατά την άποψη της ΟΣΑΚ θα πρέπει να κινείται με πιο γοργούς ρυθμούς στην έκδοση των σχετικών ανακοινώσεων», σημειώνεται.

Στόχος της ΟΣΑΚ, αναφέρεται, δεν είναι να πληγεί η οποιαδήποτε επιχείρηση, αφού σε καιρούς πανδημίας είναι αναπόφευκτη η παρουσία κρουσμάτων σε χώρους στους οποίους παρατηρείται συνωστισμός καθημερινά, όπως είναι οι υπεραγορές.

Σε συνέχεια της πειθαρχίας που έχουν επιδείξει οι πολίτες με αποτέλεσμα να περιοριστεί η διασπορά του ιού, ακριβώς αυτή τη στιγμή που μελετάται η σταδιακή άρση των μέτρων, συνεχίζει η ανακοίνωση, θα πρέπει να γίνουν όλες οι ενέργειες που κρίνονται απαραίτητες για να διασφαλιστεί ότι αυτή η χαλάρωση δεν θα οδηγήσει σε δραματική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού τις επόμενες εβδομάδες.

«Ειδικά το επόμενο διάστημα που θα χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα το θεωρούμε απολύτως απαραίτητο να λαμβάνονται αυστηρά μέτρα και να γίνονται όλες οι απαραίτητες διαδικασίες αφού η έγκαιρη διάγνωση και διαχείριση του προβλήματος θα είναι καθοριστική για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα», καταλήγει η ανακοίνωση της ΟΣΑΚ.