Το ΥΠΠΑΝ προχωρεί σε σχέδιο στήριξης δημιουργών, καλλιτεχνών και εργαζομένων στον χώρο του πολιτισμού

imagewΠρόθεση του Υπουργείου ήταν να λειτουργήσει μια Συμβουλευτική Επιτροπή με προσωπικότητες από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού, προκειμένου να γίνουν διαβουλεύσεις για το προσχέδιο που έχει ετοιμαστεί για τη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού, ανέφερε σε εκπροσώπους διαφόρων κατηγοριών δημιουργών, καλλιτεχνών επαγγελματιών και εργαζομένων στον χώρο της πολιτιστικής δραστηριότητας, οι οποίοι συνυπογράφουν την ανοικτή επιστολή για τη στήριξη του πολιτισμού, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου, όπως δήλωσε ο ίδιος δήλωσε στο ΚΥΠΕ. 


Ανέφερε, παράλληλα, ότι θα προχωρήσουν σε ειδικό σχέδιο για να δώσουν μια έκτακτη εφάπαξ στήριξη δημιουργών, καλλιτεχνών, επαγγελματιών και εργαζομένων στη δημιουργική βιομηχανία και την πολιτιστική δραστηριότητα.

Ο κ. Προδρόμου είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με τους επαγγελματίες και φορείς από όλο το φάσμα των Τεχνών και του Πολιτισμού, τους οποίους ενημέρωσε και για το θεσμικό πλαίσιο αναγνώρισης της ιδιότητας του καλλιτέχνη.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Παιδείας, το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται στην τελική φάση και θα προωθηθεί το συντομότερο.

Αναφορικά με το περιεχόμενο της τηλεδιάσκεψης, ο κ. Προδρόμου είπε ότι ενημέρωσαν τους φορείς για τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί ήδη προκειμένου να αξιοποιηθεί ο υφιστάμενος προϋπολογισμός, με αναπροσαρμογή των εγκεκριμένων προγραμμάτων και δράσεων, προκειμένου να στηριχτεί η πολιτιστική δραστηριότητα και δημιουργία στη διάρκεια της κρίσης, αλλά και να εξασφαλιστεί η επαναδραστηριοποίηση την επόμενη ημέρα.

Σημείωσε ότι θα εξαντλήσουν και τον προϋπολογισμό του ΘΟΚ.

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι τους προέτρεψαν να χρησιμοποιήσουν το γενικότερο σχέδιο στήριξης της απασχόλησης που εφαρμόζει η Κυβέρνηση, διότι προορίζεται να καλύψει 240.000 εργαζόμενους, και πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση πρόκειται να στηρίξει εκτάκτως, με ειδική χορηγία,  δημιουργούς, καλλιτέχνες,  επαγγελματίες και εργαζομένους στη δημιουργική βιομηχανία και την πολιτιστική δραστηριότητα, που δεν καλύπτονται από Γενικό Σχέδιο.

«Θα κάνουμε ένα ειδικό σχέδιο για να τους δώσουμε μια έκτακτη εφάπαξ στήριξη, ανάλογο με αυτό που δώσαμε στους φοιτητές», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι ζήτησε από τους φορείς την συνεργασία τους, ούτως ώστε να καταγραφούν ανά κατηγορία, τα πρόσωπα στα οποία πρέπει να δοθεί ενίσχυση, και ακολούθως θα ανακοινώσει το Υπουργείο σε πόσους και σε ποιους θα δοθεί μια έκτακτη οικονομική ενίσχυση.

Αναφορικά με την πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να λειτουργήσει μια Συμβουλευτική Επιτροπή με προσωπικότητες από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού, προκειμένου να γίνουν διαβουλεύσεις για το προσχέδιο που έχει ετοιμαστεί για τη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού, ο κ. Προδρόμου είπε ότι δυστυχώς, ήρθαν αυτές οι εξελίξεις και μείναμε πίσω.

«Αυτός είναι ο λόγος που μέχρι σήμερα δε τους μίλησα και τους είπα ότι από εδώ και στο εξής θα είμαστε σε επαφή», σημείωσε.

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση του, το Υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, από πλευράς Υπουργείου, ο Γενικός Διευθυντής Μάριος Παναγίδης και ο Διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών Παύλος Παρασκευάς.

Ευχαριστώντας για τη συμμετοχή τους στην τηλεδιάσκεψη, ο Υπουργός ανέφερε ότι η κρίση που περνάμε, σημείωσε, αναβάλλει αλλά δεν ματαιώνει αυτούς τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης, οι οποίοι, με τη λειτουργία ενός Υφυπουργείου Πολιτισμού, θα ενισχύσουν βεβαία τη θέση του Πολιτισμού, αλλά θα έδιναν απαντήσεις και σε κάποια από τα ερωτήματα που τίθενται σήμερα.

Σε σχέση με την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τους Υπουργούς Πολιτισμού των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), και αφού ηγέρθη το θέμα από τους συμμετέχοντες, ο Υπουργός προχώρησε σε ενημέρωση, υπογραμμίζοντας ότι διευρύνονται οι δυνατότητες να έχει το κράτος πρόσβαση σε κάποια ειδικά προγράμματα και χρηματοδοτήσεις για τον Πολιτισμό που εξαγγέλλονται σε επίπεδο ΕΕ.

Εξάλλου, ο Υπουργός Παιδείας υπογράμμισε ότι με βάση την πληροφόρηση από τα άλλα κράτη μέλη η κυπριακή Κυβέρνηση, τηρουμένων των πληθυσμιακών αναλογίων έχει ενεργοποιήσει ένα από τα πιο μεγάλα σχέδια στήριξης απέναντι στην κρίση του κορωνοϊού.

Επιπρόσθετα, συμφωνήθηκε όπως υπάρξει συνεργασία, ούτως ώστε να εξευρεθούν τρόποι για να στηριχθούν οι πολίτες με πολιτιστικό περιεχόμενο εξ αποστάσεως, στη διάρκεια ισχύος του κατ’ οίκον περιορισμού.

Συμφωνήθηκε, εξάλλου, όπως υπάρξει, τις επόμενες ημέρες, συνεργασία με τη Διεύθυνση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών.