Αλληλεγγύη:Τεράστιος ο κίνδυνος για το γεωτρητικό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας

4-kyria-1Σοβαρά ερωτήματα για την αναστολή των γεωτρήσεων της  ExxonMobil στην Κυπριακή ΑΟΖ εγείρει προς την κυβέρνηση και στον Υπουργό Ενέργειας το Κίνημα Αλληλεγγύη σημειώνοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το γεωτρητικό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας με αφορμή και τις κινήσεις της Τουρκίας.

Τονίζεται στην ανακοίνωση:

“Την ώρα που ο υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Γιώργος Λακκοτρύπης επιβεβαίωνε την αναβολή των γεωτρήσεων της Exxon-Mobil στην κυπριακή ΑΟΖ για τον Σεπτέμβριο του 2021, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου επαναβεβαίωνε ότι οι ερευνητικές δραστηριότητες του Αττίλα στην ανατολική Μεσόγειο και στα κυπριακά τεμάχια θα συνεχιστούν κανονικά, ειδικά τώρα που έχουν στην κατοχή τους και 3ο πλωτό τρυπάνι. Ο κ. Λακκοτρύπης μάλιστα ερωτηθείς εάν τα «βήματα» της Exxon-Mobil προτίθεται να ακολουθήσει και η κοινοπραξία ENI-TOTAL, δεν το απέκλεισε.

Η αιτιολόγηση για την αναβολή της Exxon-Mobil ήταν η εμφάνιση του κορωνοϊού που δυσκολεύει τις εργασίες του προσωπικού της και η τεράστια πτώση των τιμών του πετρελαίου διεθνώς.

Ρωτούμε ευθέως την κυβέρνηση:

  • Τι είδους συμβόλαια έχουν υπογραφεί με αυτές της εταιρείες που τους δίνουν δικαίωμα να επικαλούνται τις τιμές του πετρελαίου διεθνώς;
  • Αληθεύει ότι η Exxon – Mobil ήδη έχει αφήσει στα κρύα του λουτρού τη Ρουμανία της οποίας ήταν στρατηγικός συνεργάτης για τα κοιτάσματα στη Μαύρη Θάλασσα;
  • Αληθεύει ότι η Exxon- Mobil είναι στην πραγματικότητα σε «μνημόνιο» και πρόγραμμα εκποίησης των περιουσιακών της στοιχείων από τις 3 δανείστριες τράπεζες της και αναγκάζεται να πουλήσει στοιχεία του ενεργητικού αποχωρώντας σταδιακά από πάρα πολλά κοιτάσματα στον πλανήτη (εκτός από τα 5 κοιτάσματα-μαμούθ) πουλώντας τα δικαιώματα της;

Ελπίζουμε η κυβέρνηση να έχει πλάνο το οποίο να αποκλείει την αγορά δικαιωμάτων της Exxon-Mobil στην κυπριακή ΑΟΖ από την BP, στρατηγικός εταίρος της οποίας είναι η Turkish Petroleum.”

 

Υπενθυμίζεται ότι πριν μερικές μέρες η   ExxonMobil ανακοίνωσε την οριστική απόφαση της να αναβάλει για το τέλος του 2021 και αρχές του 2022 τις δύο γεωτρήσεις που προγραμμάτιζε εντός του 2020 στο τεμάχιο 10 στην κυπριακή ΑΟΖ. Σε ό,τι αφορά τη γεώτρηση της ΕΝΙ στο τεμάχιο 6, που ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει τέλη Απριλίου, η εταιρεία δεν έχει ακόμα ενημερώσει επίσημα το Υπουργείο Ενέργειας για τα νέα της σχέδια, ωστόσο θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξει αναβολή.

 Η ExxonMobil

Σχετικά με την πρώτη επιβεβαιωτική γεώτρηση της ExxonMobil στον στόχο Γλαύκος, στο τεμάχιο 10, η οποία επρόκειτο να ξεκινήσει εντός Ιουλίου 2020, ο ΑΝΤ1 Ελλάδος μετέδωσε την Δευτέρα  ρεπορτάζ , σύμφωνα με το οποίο σε πρόσφατη εσωτερική ενημέρωση των στελεχών της εταιρείας έγινε γνωστό ότι o πετρελαϊκός κολοσσός σχεδιάζει να αναβάλει, μέχρι να βελτιωθούν τα οικονομικά δεδομένα, τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης επιβεβαίωσε στο ΡΙΚ  ότι η εταιρεία τον έχει ενημερώσει γραπτώς για την απόφασή της να μεταθέσει για τον Σεπτέμβριο του 2021 την πρώτη επιβεβαιωτική γεώτρηση στον Γλαύκο, ενώ η δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση στον ίδιο στόχο, που είχε προγραμματιστεί για τέλη 2020 – αρχές 2021, μετατίθεται για τις αρχές του 2022.

Ο υπουργός Ενέργειας όπως δήλωσε απάντησε ήδη στην επιστολή της ExxonMobil και ζήτησε να τηρείται ενήμερος για ό,τι νεότερο προκύψει. Πρόσθεσε ότι θεωρεί θετικό το γεγονός ότι οι γεωτρήσεις δεν ματαιώθηκαν, αλλά μετατέθηκαν κατά περίπου έναν χρόνο.

Επικαλείται μειώσεις στις τιμές του πετρελαίου και Φ.Α.
Η αμερικανική εταιρεία απέδωσε την απόφασή της για μετάθεση των γεωτρήσεων στις ανατροπές που προκάλεσαν στους ευρύτερους ενεργειακούς σχεδιασμούς της η οικονομική ύφεση από την πανδημία του κορωνοϊού και η δραστική μείωση των τιμών του πετρελαίου διεθνώς, μαζί με τη μεγάλη μείωση στις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Περί τα τέλη Μαρτίου  ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil Ντάρεν Γουντς είχε δηλώσει ότι η εταιρεία προτίθεται να μειώσει σημαντικά τις δαπάνες της σε αυτό το διαμορφούμενο πρωτοφανές περιβάλλον. Σε περικοπές προχώρησαν και θα προχωρήσουν και άλλες εταιρείες στον τομέα της ενέργειας.

Ακολούθησε γνωστοποίηση από την εταιρεία ότι θα μειώσει τις προβλεπόμενες επενδύσεις στα 23 δισ. δολάρια από τα 33 δις. «Τα μακροπρόθεσμα βασικά στοιχεία που υποστηρίζουν τα επιχειρηματικά σχέδια της εταιρείας δεν έχουν αλλάξει, οι καταναλωτές και η ενέργεια θα αυξηθούν και η οικονομία θα ανακάμψει», δήλωσε ο Nτάρεν Γουντς. «Οι προτεραιότητες κατανομής των κεφαλαίων μας παραμένουν επίσης αμετάβλητες. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να επενδύουμε σε βιομηχανικά πλεονεκτήματα για να δημιουργήσουμε αξία, να διαφυλάξουμε μετρητά για το μέρισμα και να κάνουμε την κατάλληλη και συνετή χρήση του ισολογισμού μας». Ο Γουντς πρόσθεσε ότι η ExxonMobil προβλέπει μείωση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου κατά 20%- 30%.