Εγιναν έλεγχοι στην υπεραγορά Αλφα Μέγα Έγκωμης και σε φούρνο Ζρμπά στην Αραδίππου

 

Ελέγχους σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου πραγματοποίησαν τις προηγούμενες μέρες  Λειτουργοί των Υγειονομικών Υπηρεσιών, μετά τον εντοπισμό θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού στους συγκεκριμένους χώρουςimagew
Πρόκειται για την υπεραγορά Αλφα Μέγα Έγκωμης και φούρνο Ζορμπά στην Αραδίππου
Σε σημερινή ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι από τον έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι τηρήθηκαν και από τις δύο επιχειρήσεις οι οδηγίες, που δόθηκαν στη βάση Διατάγματος και επιστολών που απεστάλη από τις Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά σε υπεραγορά στην Λευκωσία, η διεύθυνση της επιχείρησης προχώρησε άμεσα σε απολύμανση των χώρων, ενώ έθεσε αμέσως σε περιορισμό τα άτομα που εργάζονταν στο συγκεκριμένο κατάστημα.

Ταυτόχρονα, αναφέρει η ανακοίνωση, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία δειγματοληψίας για διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων στα άτομα αυτά, ενώ η επιχείρηση επαναλειτούργησε με νέο προσωπικό, που μετακινήθηκε από άλλα υποκαταστήματα.3cd4fbb9c2abcb686b8f1e35bf1f0527

Σε σχέση με τη μονάδα παραγωγής αρτοποιείου στην Αραδίππου, η διεύθυνση της επιχείρησης προχώρησε αμέσως σε αναστολή της λειτουργίας της συγκεκριμένης μονάδας και έθεσε σε περιορισμό σε ξενοδοχειακή μονάδα με φρούρηση περίπου 100 άτομα,  συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που βρέθηκαν θετικά στον ιό και στενών επαφών τους.

Παράλληλα, αναφέρει ότι άρχισε δειγματοληψία στις στενές επαφές τους και στο υπόλοιπο προσωπικό που εργάζεται στον χώρο αυτό, οι οποίοι θα τεθούν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι για να μπορέσει να επαναλειτουργήσει η μονάδα, η διεύθυνση προχωρά με τη διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων σε εργαζόμενους, οι οποίοι βρίσκονταν προληπτικά σε κατ’ οίκον περιορισμό τις προηγούμενες 14 μέρες (η επιχείρηση λειτουργούσε με ξεχωριστές ομάδες εργαζομένων), έτσι ώστε να διαπιστωθεί εάν νοσούν και να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Σημειώνεται ότι με οδηγίες του Υπουργού Υγείας, οι Λειτουργοί των Υγειονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου θα πραγματοποιούν δειγματοληπτικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις, ώστε να διασφαλίζεται ότι λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα και εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες.

Με ανακοίνωσή  τους Υπεραγορές Αλφαμέγα ανακοινώνουν τον εντοπισμό κρουσμάτων στο υποκατάστημα της Έγκωμης.
Όπως σημειώνεται, μετά τον εντοπισμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και υπό την καθοδήγηση του Υπουργείου Υγείας, το οποίο απέστειλε χθες το απόγευμα σχετική επιστολή, οι Υπεραγορές Αλφαμέγα ενεργοποίησαν σχέδιο δράσης, λαμβάνοντας όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής.
Παράλληλα αναφέρεται πως οι Υπεραγορές Αλφαμέγα, “ιεραρχώντας ως κορυφαία προτεραιότητα την προστασία του προσωπικού τους και της δημόσιας υγείας, έκριναν επιβεβλημένη την υποβολή των εργαζομένων σε προληπτικές εξετάσεις και ο εντοπισμός των κρουσμάτων προέκυψε μέσα από αυτή τη διαδικασία”.
Αυτούσια η ανακοίνωση:  
“Οι Υπεραγορές Αλφαμέγα, σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας, ενημερώνουν για τον εντοπισμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού στο υποκατάστημα της Έγκωμης.
Αμέσως μετά τον εντοπισμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και υπό την καθοδήγηση του Υπουργείου Υγείας, το οποίο απέστειλε χθες το απόγευμα σχετική επιστολή, οι Υπεραγορές Αλφαμέγα ενεργοποίησαν σχέδιο δράσης, λαμβάνοντας όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Υπεραγορές Αλφαμέγα, ιεραρχώντας ως κορυφαία προτεραιότητα την προστασία του προσωπικού τους και της δημόσιας υγείας, έκριναν επιβεβλημένη την υποβολή των εργαζομένων σε προληπτικές εξετάσεις και ο εντοπισμός των κρουσμάτων προέκυψε μέσα από αυτή τη διαδικασία. Με βάση τη διαδικασία ιχνηλάτησης, τέθηκαν προληπτικά σε κατ’ οίκον περιορισμό όλα τα μέλη του προσωπικού του συγκεκριμένου υποκαταστήματος, τα οποία θα υποβληθούν στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις.  Για τις ανάγκες λειτουργίας του υποκαταστήματος μετακλήθηκε νέο προσωπικό.
Οι Υπεραγορές Αλφαμέγα διαβεβαιώνουν ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πελατών και του προσωπικού των Υπεραγορών και ως εκ τούτου δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι καθημερινά σε όλες τις Υπεραγορές Αλφαμέγα πραγματοποιούνται απολυμάνσεις και καθαρισμοί από εξειδικευμένα συνεργεία.
Σε δηλώσεις του, ο Εκτελεστικός Διευθυντής των Υπεραγορών Αλφαμέγα, Γιώργος Θεοδότου, ανέφερε: «Χειριζόμαστε το θέμα σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, τηρώντας πιστά τις οδηγίες και τη διαδικασία που προβλέπει το σχετικό πρωτόκολλο. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι αυστηρά και εφαρμόστηκαν άμεσα με την καθοδήγηση των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών. Ως κοινωνικά υπεύθυνος οργανισμός, θεωρήσαμε καθήκον μας την υποβολή μελών του προσωπικού μας σε προληπτικές εξετάσεις αφού σ’ έναν χώρο που υποδέχεται καθημερινά χιλιάδες κόσμο ήταν πολύ πιθανόν να εμφανιστούν κρούσματα».
Ο κ. Θεοδότου υπογράμμισε πως εδώ και ένα μήνα δίνεται μια πραγματική μάχη στην πρώτη γραμμή για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση και προστασία των συμπολιτών μας και ότι το προσωπικό δίνει αυτή τη μάχη σε πρωτοφανείς συνθήκες, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και αυταπάρνηση. Εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς το προσωπικό των υπεραγορών για την  υπευθυνότητα, τον επαγγελματισμό και την αφοσίωση με την οποία ασκούν τα καθήκοντά τους, εξυπηρετώντας την κυπριακή κοινωνία σε μία περίοδο αυξημένων αναγκών. «Στους αγαπητούς συναδέλφους που έχουν προσβληθεί από τον ιό, ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση. Θα παραμείνουμε στο πλευρό τους, παρέχοντάς τους κάθε δυνατή βοήθεια», κατέληξε”.
‘Οπως ανέφερε σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνς Ιωάννου, οι δώδεκα εργαζόμενοι σε αρτοποιείο στη Λάρνακα, διέμεναν και μαζί.
Σημείωσε πως δόθηκαν οδηγίες για προσωρινή αναστολή εργασιών του χώρου αλλά και απολύμανση.
Ανακοίνωση Ζορμπάς
Η εταιρεία Α. Ζορμπάς & Υιοί Λτδ με γραπτή ανακοίνωση αναφέρει imagewότι εντοπίστηκαν κρούσματα κορωνοϊού στις εγκαταστάσεις της στην Αραδίππου και πως όλοι οι εργαζόμενοι υποβλήθηκαν σε δειγματοληψία, ενώ στο εργοστάσιο έγινε απολύμανση και λειτουργεί κανονικά με πιο αυστηρούς ελέγχους.
Σε γραπτή ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρεται ότι «η προστασία και η ασφάλεια των πελατών και των συναδέλφων μας υπήρξε ανέκαθεν κορυφαία προτεραιότητα της Α. Ζορπάς & Υιοί Λτδ. Με τον εντοπισμό των πρώτων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας, εφαρμόσαμε τόσο στις μονάδες παραγωγής όσο και στα καταστήματά μας σε όλη την Κύπρο, πολύ αυστηρά και προληπτικά μέτρα. Όλα τα μέτρα τυγχάνουν συνεχούς παρακολούθησης και αξιολόγησης και όπου κρίνεται σκόπιμο, βάσει και των υποδείξεων των ειδικών, αναθεωρούνται και ενισχύονται περαιτέρω».
Προστίθεται ότι «στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, διενεργήσαμε προληπτικά διαγνωστικές εξετάσεις, μέσα από τις οποίες εντοπίστηκε συγκεκριμένος αριθμός κρουσμάτων σε συναδέλφους σε εγκαταστάσεις της εταιρείας μας στην Αραδίππου. Οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι καθώς και όσα άτομα ήρθαν σε επαφή μαζί τους, τέθηκαν από την πρώτη στιγμή σε καθεστώς υποχρεωτικού περιορισμού και τυγχάνουν ιατρικής παρακολούθησης και φροντίδας».
Επιπρόσθετα συνεχίζει η ανακοίνωση «μεριμνήσαμε όπως όλοι οι εργαζόμενοι στη συγκεκριμένη ομάδα υποβληθούν σε διαγνωστικές εξετάσεις και μόνο εφόσον διαπιστωθεί ότι είναι αρνητικοί στον ιό, θα λάβουν οδηγίες να επιστρέψουν στην εργασία τους. Οι εγκαταστάσεις έχουν απολυμανθεί από εξειδικευμένο συνεργείο, έχουν ελεγχθεί και λειτουργούν κανονικά και με τους πιο αυστηρούς ελέγχους».
Αναφέρεται ακόμα ότι «η σχέση μας με τους πελάτες μας και την κυπριακή κοινωνία στο σύνολό της βασίζεται όλα αυτά τα χρόνια στον επαγγελματισμό, την ειλικρίνεια και την εμπιστοσύνη. Έτσι συνεχίζουμε να δραστηριοποιούμαστε και σε αυτή τη δύσκολη για τον τόπο μας περίοδο. Αντιμετωπίζουμε οποιαδήποτε δεδομένα προκύψουν, με πλήρη αίσθηση ευθύνης και χωρίς συμβιβασμούς στα θέματα ποιότητας και ασφάλειας».
Η εταιρεία ευχαριστεί «θερμά για τη στήριξη και το ενδιαφέρον» του κοινού και εύχεται όπως η Κύπρος «ξεπεράσει σύντομα αυτή τη δοκιμασία»
 Βωνιάτης:Να γίνουν έλεγχοι στους πελάτες

Όσοι πέρασαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες από τον φούρνο και την υπεραγορά όπου βρέθηκαν εστίες μόλυνσης με κορωνοϊό, πρέπει να το δηλώσουν και να προβούν σε εξετάσεις το συντομότερο, είπε στο ΚΥΠΕ ο επιδημιολόγος Δρ Μιχάλης Βωνιάτης.

«Κατά την άποψη μου οι περισσότεροι πρέπει να εξεταστούν, διότι δεν γνωρίζουμε την έκταση του προβλήματος. Τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα. Υπάρχει η πιθανότητα πρώτα από όλα να βρίσκονται σε χρόνο επώασης αρκετά άτομα, οπότε ξαφνικά μετά από δεκαπέντε ημέρες να έχουμε άλλα τόσα κρούσματα να μας ανακοινώνουν που θα είναι πολύ άσχημο για το τι έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα. Επομένως, χρειάζεται να εξεταστούν όλοι το συντομότερο», σημείωσε.

«Αν όλες οι βάρδιες από άτομα ήταν μολυσμένοι, σίγουρα είναι επικίνδυνο διότι μιλούμε ότι οι φούρνοι είναι κλειστός χώρος και δεν γνωρίζουμε αν το προσωπικό του φούρνου φορούσε μάσκες ώστε να μην εκπνέει τον ιό του κορωνοϊού. Δεν γνωρίζουμε, αν άγγιζαν τα αντικείμενα χωρίς γάντια. Όπως αντιλαμβάνεστε, υπάρχουν πάρα πολλά τρωτά ερωτήματα», ανέφερε.

Οι μόνοι που πιθανόν να προστατεύθηκαν, συνέχισε, είναι όσοι φορούσαν αναπνευστική μάσκα με φίλτρο

«Θα πρέπει να γίνει καλή εξέταση από μέρους των υγειονομικών αρχών και να γίνει καλή ιχνηλάτιση όλων όσων πέρασαν τουλάχιστον τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Μιλούμε για ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Και το θέμα είναι ότι μερικοί μπορεί να πέρασαν επανειλημμένα από τον ίδιο χώρο. Άρα ο κίνδυνος αυξάνεται. Δεν πάμε μια φορά την εβδομάδα στον φούρνο, μπορεί να πάμε δύο και τρεις φορές», πρόσθεσε.

Εξήγησε, ότι την ώρα που κάποιος είναι μολυσμένος εάν τα χέρια του δεν είναι καθαρά και σου δώσει ένα αντικείμενο κι εσύ δεν φοράς γάντια και έρθουν τα χέρια σου απευθείας πάνω στο αντικείμενο, υπάρχει πιθανότητα κινδύνου μόλυνσης.

«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μολύνθηκε ένας αριθμός ατόμων. Δεν λέω όλοι, όχι απαραίτητα», επεσήμανε.

Τα ίδια ισχύουν και για την υπεραγορά που επιμολύνθηκε
—-

Ο Δρ Βωνιάτης ανέφερε ότι τα ίδια πράγματα ισχύουν και στην περίπτωση της υπεραγοράς που ήταν εστία μόλυνσης.

«Ο χώρος της υπεραγοράς είναι συνήθως μεγαλύτερος από του φούρνου που είναι περιορισμένος ο χώρος τους. Λόγω του ότι δεν υπάρχει καλός αερισμός, ο ιός μπορεί να παραμένει επί ώρες από κάποιον που έχει βήξει ή φταρνίστηκε», σημείωσε.

Η απολύμανση είναι καθοριστική

Η απολύμανση, είπε ο Δρ Βωνιάτης, είναι σημαντική για να καθαρίσει ο χώρος, όπως και για τα προϊόντα που απολυμαίνονται ταυτόχρονα.

«Ο ιός στο περιβάλλον μπορεί να ζήσει μερικά 24ωρα αλλά όταν απομαλυνθούν οι χώροι τελείωσε. Δεν επιβιώνει τόσο εύκολα, καταστρέφεται. Όταν γίνει καλός αερισμός του χώρου και απολυμανθούν οι χώροι και τα προϊόντα δεν υπάρχει πρόβλημα».

Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιητικός ο χρόνος των τριών ωρών μετά την απολύμανση που τίθενται εκ νέου σε λειτουργία οι χώροι, είπε ότι είναι αρκετός διότι η απολύμανση γίνεται με ισχυρά απολυμαντικά.

Οι υπεραγορές και φούρνοι να τηρούν τις υγειονομικές οδηγίες

Ο Δρ Βωνιάτης είπε ότι οι υπεραγορές και οι φούρνοι πρέπει να τηρούν τις κατάλληλες υγειονομικές συνθήκες για τον κορωνοιό, διαθέτοντας γάντια μιας χρήσης και αντισηπτικά προς όλους τους επισκέπτες.

Συστήνει στο κοινό όπως όλοι να πηγαίνουν σε αυτούς τους χώρους φορώντας μάσκα.

«Αν όλοι φοράμε μάσκα, ο κίνδυνος να μεταδώσουμε ο ένας στον άλλο τον ιό μειώνεται στο μηδέν σχεδόν. Αν βήξει κάποιος κι έχει την μάσκα μπροστά του δεν θα εκπέμψει σταγονίδια και να μολύνει την ατμόσφαιρα επί ώρες με τον κορωνοϊό», πρόσθεσε.