Πτωτική πορεία των κρουσμάτων: 17 νέα, 1 θάνατος γυναίκας 82 ετών

Ακόμη ένας θάνατος από τον κορωνοϊό καταγράφηκε2847551στην Κύπρο, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να είναι 17, ο μικρότερος αριθμός εδώ και πολλές μέρες, με την πτωτική πορεία να συνεχίζεται, όπως ανακοίνωσαν πριν από λίγο οι αρχές.

Πρόκειται για 82χρονη γυναίκα με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό που απεβίωσε χθες το βράδυ  στο Νοσοκομείο αναφοράς όπου νοσηλευόταν. Η τελική αιτία θανάτου είναι η νόσος COVID-19.

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων σε ασθενείς θετικούς στον ιό SARS-CoV-2 ανέρχεται πλέον σε 16, ενώ οι θάνατοι με τελική αιτία θανάτου τη νόσο COVID-19 είναι 11, επτά άνδρες και τέσσερεις γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 69 έτη.

Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού ήταν σήμερα 17 σε σύνολο 804 εργαστηριακών διαγνώσεων.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για 10 άτομα που εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών, 1 άτομο από 148 εργαστηριακές διαγνώσεις που εμπίπτουν στη διενέργεια της μελέτης των 20,000 επαγγελματιών και 6 άτομα των οποίων το ιστορικό διερευνάται.

Με βάση και τα σημερινά στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 633  περιλαμβανομένων των 10 που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις.
Μιλώντας κατά τη διάσκεψη Τύπου, στο Υπουργείο Υγείας, ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, Λεόντιος Κωστρίκης, είπε ότι σε σχέση με τα περιστατικά που δηλώθηκαν τις προηγούμενες μέρες ως υπό διερεύνηση, βρέθηκε σύνδεση με ήδη επιβεβαιωμένο κρούσμα για οκτώ εξ αυτών. Για άλλα εννέα συνεχίζεται η διερεύνηση.

Ανέφερε επίσης ότι τα 633 περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν μετά τη διεκπεραίωση συνολικά 17,923 εργαστηριακών αναλύσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και τα Μικροβιολογικά Τμήματα των νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ και από ιδιωτικά εργαστήρια. Τα 482 από τα 633 προέρχονται από επαφές, άρα οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο, είπε. «Θέλω να σημειώσω ότι 65 από τα άτομα που διαγνώστηκαν θετικά με στον ιό και νοσηλεύτηκαν, έχουν αποθεραπευτεί», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι «τα κρούσματα των τελευταίων 24ωρών αποτυπώνουν την πτωτική τάση στην οποία αναφερθήκαμε τις προηγούμενες ημέρες. Η ένδειξη αυτή ενισχύει την αισιοδοξία της επιστημονικής ομάδας για την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής που ακολουθούμε. Δεν θα κουραστούμε να σας ευχαριστούμε γιατί τα αποτελέσματα που βλέπουμε οφείλονται στη δική σας συμβολή».

Το αμέσως επόμενο διάστημα, συνέχισε, « θα έχουμε τα ευρήματα της διευρυμένης δειγματοληψίας ανάμεσα στον πληθυσμό, η οποία θα μας επιτρέψει να γνωρίζουμε την έκταση της διασποράς του ιού. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η εικόνα που θα σχηματιστεί δεν θα ανατρέπει την πεποίθηση ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο».

Από αύριο, είπε, « εισερχόμαστε στη Μεγάλη Εβδομάδα και αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν αυξημένες ανάγκες για μετακινήσεις. Απευθύνουμε έκκληση προς όλους να παίρνουν μέτρα αυτοπροστασίας και να περιορίσουν τις επαφές στο ελάχιστο. Να μην ξεχνάτε ότι ανάμεσά μας υπάρχουν ασυμπτωματικοί φορείς, που μεταδίδουν τον ιό πολύ εύκολα χωρίς να το γνωρίζουν. Μην θεωρείτε ως δεδομένο αυτό που φαίνεται ότι επιτυγχάνουμε. Μην ρισκάρετε την υγεία σας. Μην θέσετε σε κίνδυνο την υγεία αγαπημένων σας ανθρώπων. Μείνετε στο σπίτι σας».

Ο Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, δρ. Μάριος Λοϊζου, ανέφερε ότι «με βάση τα δεδομένα μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το νοσοκομείο αναφοράς, νοσηλεύονται 25 άτομα, τρία εξ αυτών νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Δόθηκαν επίσης τέσσερα εξιτήρια».

«Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται συνολικά οκτώ ασθενείς, δύο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και έξι στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Επίσης, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας νοσηλεύονται πέντε επιπλέον ασθενείς, οι οποίοι αυτή τη στιγμή βρίσκονται εκτός αναπνευστήρα. Η κλινική κατάσταση όλων των ασθενών στις ΜΕΘ είναι προς το παρόν κρίσιμη αλλά σταθερή. Επιπλέον, σε όλα τα νοσηλευτήρια, πλην του νοσοκομείου αναφοράς, σε θάλαμο νοσηλεύονται τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι «η θετική εικόνα στην οποία αναφερθήκαμε και τις προηγούμενες μέρες, φαίνεται να συνεχίζεται. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να επανέλθουμε στο θέμα της προστασίας των ευπαθών ομάδων και των ηλικιωμένων. Χθες το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε ειδικές οδηγίες για την προφύλαξη των ατόμων που διαμένουν σε Στέγες Αναπήρων και Ηλικιωμένων. Οι οδηγίες αυτές αφορούν τόσο τον τρόπο νοσηλείας ή φιλοξενίας αυτών των ατόμων όσο και ειδικά αυστηρά μέτρα για τους εργαζόμενους. Εννοείται φυσικά ότι περιλαμβάνουν και την καθολική απαγόρευση του επισκεπτηρίου εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις που αναγράφονται ρητά».

«Ευτυχώς στην Κύπρο σε αντίθεση με άλλες χώρες έχουμε καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να προστατεύσουμε αυτές τις ειδικές ομάδες του πληθυσμού. Σε αντίθεση με άλλες χώρες όπως η Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, όπου ο ιός έχει στην κυριολεξία θερίσει τους οίκους ευγηρίας. Στην αποτυχία αυτών των χωρών αποδίδεται και ο πολύ μεγάλος αριθμός θανάτων καθώς και ο μεγάλος μέσος όρος ηλικίας των θανόντων. Γνωρίζω ότι σαν κοινωνία τρέφουμε μεγάλη αγάπη και φροντίδα στους παππούδες και τις γιαγιάδες. Ακριβώς όμως επειδή τους αγαπάμε, μένουμε μακριά τους», είπε.

«Το ίδιο ισχύει και για τα ήθη και έθιμά μας. Σήμερα μπαίνουμε στη Μεγάλη Βδομάδα. Θα είναι μια διαφορετική Μεγάλη Εβδομάδα. Το επίκεντρο της θρησκείας μας και αυτό το οποίο κυρίως το Πάσχα και η Ανάσταση πρεσβεύουν είναι η νίκη της ζωής απέναντι στον θάνατο. Αυτή είναι και η προσπάθεια που κάνουμε σήμερα σαν κοινωνία απέναντι στην πανδημία. Να νικήσει η ζωή ταον θάνατο. Μέχρι στιγμής πάμε καλά. Ας συνεχίσουμε έτσι», κατέληξε.

Ερωτηθείς κατά πόσον είναι εφικτό να γίνει δειγματοληψία σε ολόκληρο τον πληθυσμό της Κύπρου, ο κ. Κωστρίκης είπε ότι αυτό είναι το ιδανικό αλλά δεν είναι πρακτικά εφικτό. Είπε ότι οι δειγματοληψίες που γίνονται και θα γίνουν είναι αρκετές για την Κύπρο.

«Η Κύπρος αυτή τη στιγμή είναι από τις top χώρες στην  Ευρώπη και στον κόσμο που κάμνουν τις πιο πολλές αναλύσεις», είπε, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των αναλύσεων που γίνονται στην Κύπρο «είναι αρκετός για να μας δώσει μια καθαρή εικόνα του επιπολασμού των μολύνσεων στην Κύπρο»

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λοϊζου είπε ότι στους οίκους ευγηρίας θα πρέπει να τηρούνται πολύ αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας «και βεβαίως θα πρέπει να αποφεύγεται και το επισκεπτήριο προς στους παππούδες και στις γιαγιάδες»